In Oostenrijk vind je tal van mooie huttentochten. Welke je ook kiest, een onvergetelijke tocht is meestal gegarandeerd. In het uiterste westen van Oostenrijk, in de deelstaat Vorarlberg, ligt een uitgestrekt gebied waar de natuur centraal staat. Hier vind je het Lechquellengebirge, een uitgestrekt gebergte waar onder andere het Grosses Walsertal en het Bregenzerwald toe behoren. Het is een gebied dat gekenmerkt wordt door groene grasbergen, stille dalen en prachtige vergezichten. In het Bregenzerwald vind je een groot aantal berghutten die je door middel van een huttentocht met elkaar kunt verbinden. Deze driedaagse huttentocht neemt je mee naar de mooiste en stilste plekjes van de regio. Wie een aantal dagen wil opgaan in dit prachtige gebied, doet er dus goed aan om zijn wandelschoenen uit de kast te halen en de natuur in te trekken.
Op huttentocht in het Bregenzerwald: ga mee op avontuur
Het Bregenzerwald is één van de langste dalen van Vorarlberg. Het begint iets ten oosten van de Bodensee en loopt door tot de bekende wintersportgebieden Lech en Zug. Deze regio is een waar paradijs voor de buitenliefhebbers. Zo vind je hier honderden kilometers aan wandelpaden. Een aantal van de mooiste plekken van het Bregenzerwald vind je rond de Grosse Widderstein. Deze 2.533 meter hoge bergtop behoort tot één van de markantste plekken van het Bregenzerwald. In de buurt van deze berg vind je daarnaast de Körbersee en Kalbelesee, en de plaatsjes Warth en Schröcken. Deze plekken zijn onder wandelaars erg geliefd.
Tijdens de driedaagse huttentocht door het Bregenzerwald vermijd je echter een groot aantal van de drukkere plekken. Voor het overgrote deel loop je namelijk door rustige en verlaten dalen, ver weg van de mensenmassa’s. Vanaf de start in het plaatsje Schoppernau verlaat je namelijk al snel de bewoonde wereld en zet je koers naar de Schwarzwasserhütte, die middenin het natuurgebied de Hoher Ifen ligt. Vervolgens daal je af richting het Kleinwalsertal en zet je koers richting het Bärgunttal. Vanaf de Widdersteinhütte heb je vervolgens een prachtig uitzicht over een groot deel van het Bregenzerwald. Deze huttentocht heeft daarmee alles wat je van een bergavontuur mag verwachten: niet alleen kom je langs stille plekjes, er zijn ook voldoende mogelijkheden om van het mooie uitzicht te genieten.
• Middelzware driedaagse huttentocht door het hart van het Bregenzerwald.
• Start van de huttentocht in Schoppernau, eindpunt in Warth. Vanaf Warth met de bus terug naar het startpunt.
• Op dag 1 en 2 zul je ongeveer 1.000 meter stijgen. Op dag 3 daal je ongeveer 700 meter.
Goed voorbereid de bergen in? Met deze tips kun je veilig en zorgeloos beginnen aan je huttentocht. Neem ook een kijkje naar deze complete paklijst, zodat je niets vergeet tijdens het inpakken voor je volgende avontuur.
Vanaf de Schwarzwasserhütte door het Bärgunttal
Op de eerste dag van de huttentocht door het Bregenzerwald zoek je al snel de stilte op van de Hoher Ifen, maar niet voordat je de top van de 1.982 meter hoge Steinmandl hebt beklommen. Vanaf het startpunt in Schoppernau overbrug je ongeveer 1.000 hoogtemeters. Op de top heb je een prachtig uitzicht. Daarna daal je af naar de Schwarzwasserhütte. Dit gedeelte van de eerste etappe is rustig, groen en oorspronkelijk. Het Bregenzerwald is hier misschien wel op zijn mooist.
De eerste etappe sluit je af met een overnachting in de Schwarzwasserhütte. De hut ligt op zo’n 1.620 meter hoogte en straalt één en al gemoedelijkheid uit. Ongeveer 80 slaapplekken biedt deze hut aan, waar je in de avonduren nog in alle rust kunt genieten van het uitzicht over de Hoher Ifen.
De huttentocht door het Bregenzerwald gaat verder
Dag 2 van de huttentocht door het Bregenzerwald is aangebroken. Een afwisselende dag staat er vandaag op je te wachten. Na een korte klim richting de Ochsenhofer Scharte daal je geleidelijk af naar het pittoreske plaatsje Baad in het Kleinwalsertal. Voor even ben je terug in de bewoonde wereld, maar niet voor lang. Al snel verlaat je het dorp en loop je het prachtige Bärgunttal in, waar je de gelijknamige rivier stroomopwaarts volgt.
Gestaag win je in dit dal aan hoogte, en voordat je het weet zit je op 2.000 meter boven zeeniveau. Het eindpunt van de dag, de Widdersteinhütte, is dan niet ver meer. Deze berghut is om meerdere redenen geliefd. Je hebt er namelijk een prachtig uitzicht op onder andere de Biberkopf en de Braunarlspitze. Laatstgenoemde is met ruim 2.600 meter de hoogste berg van het Bregenzerwald. Daarnaast kun je vanaf de Widdersteinhütte een poging wagen om de Grosser Widderstein te beklimmen. Dit is een lastige beklimming, waar de nodige bergervaring voor is gevraagd.
Op zoek naar het zuidelijkste punt van Duitsland
Na een overnachting in de kleine, maar sfeervolle Widdersteinhütte breekt de derde dag van de huttentocht door het Bregenzerwald aan. Een mooie etappe wacht er op je, waar je volop kunt genieten van het prachtige uitzicht. Over een mooi smal pad zet je koers naar het meest zuidelijke punt van Duitsland, de Haldenwanger Eck. Hier staat grenspaal 147, die de grens van Beieren met Tirol en Vorarlberg markeert.
Na het passeren van deze grenspaal wacht er nog een afdaling op je naar het plaatsje Warth, gelegen aan de Warther Horn. Het is het eindpunt van de huttentocht door het Bregenzerwald. Het was een korte, maar ook mooie en afwisselende tocht door het veelzijdige Bregenzerwald.
Meer dan de moeite waard: een huttentocht door het Bregenzerwald
Het Bregenzerwald is met zijn veelzijdigheid een geliefde bestemming voor wandelaars. Op deze huttentocht door het gebied komt dat goed tot uiting. Rustige plekken wissel je af met prachtige uitzichten, terwijl je door de groene alpenweides van het gebied wandelt. Een huttentocht door het Bregenzerwald is daarmee meer dan de moeite waard, en is een leuk avontuur als je op vakantie bent in dit gebied.
Ontdek nog meer huttentochten in Vorarlberg
• Een vierdaagse huttentocht door het Rätikon
• Een prachtige vijfdaagse huttentocht in het Grosses Walsertal
• Zeven dagen op huttentocht door het Montafon
Wat is de beste jaargetijde voor een huttentocht in het Bregenzwald?
Wat is de beste jaargetijde voor een huttentocht in het Bregenzwald?
Vanaf half juni tot en met eind september kun je deze huttentocht het beste doen. In juni en september moet je rekening houden met (rest)sneeuw. De beste maanden zijn daarom juli en augustus.