De Zugspitze beklimmen via het prachtige Höllental

Het Wetterstein gebergte behoort tot één van de populairste gebieden van de Beierse Alpen en kent de hoogste toppen van Duitsland. De hoogste van allemaal is de Zugspitze (2.962 m), met bijna 3.000 meter. Er zijn een flink aantal mogelijkheden om de Zugspitze te beklimmen. Sommige daarvan zijn wat makkelijker, terwijl andere wat lastiger zijn. De uitdagendste manier om de Zugspitze te beklimmen is de route via het Höllental. Deze route start in het plaatsje Hammersbach. De tocht voert onder andere door de Höllentalklamm en over een ijzige gletsjer. Ruim 2.000 hoogtemeters later bereiken we ons doel: the top of Germany.

Beieren

De Zugspitze beklimmen, een hele kluif

Voor het beklimmen van de Zugspitze moet je wat over hebben. Als je vanaf het plaatsje Hammersbach start met je hike, heb je namelijk ruim 2.000 hoogtemeters te overbruggen. En mocht dat je nog niet genoeg uitdaging zijn, op het menu staat ook het oversteken van de Höllental gletsjer en langere stukken Via Ferrata.

Het beklimmen van de Zugspitze via het Höllental is daarom alleen aan te raden als je voldoende Alpine ervaring meebrengt. Mocht je dat niet hebben, of twijfel je, dan is dat natuurlijk ook geen probleem: je kunt dan een gids meenemen of een makkelijkere route naar de top kiezen.

Vroeg uit de veren

Het beklimmen van de Duitslands hoogste berg is niet per se iets voor avondmensen. Voor deze tocht loont het zich om vroeg op te staan. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is het verstandig om de mensenmassa voor te blijven. Je bent namelijk niet de enige die de Zugspitze wil beklimmen en op sommige plekken kan file ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ten tweede is ’s ochtends de sneeuwkwaliteit van de Höllental gletsjer het beste. Hoe later je gaat, des te slechter de conditie van het ‘eeuwige ijs’.

Na een gedegen voorbereiding vormt onze vuurdoop. Al om half 5 parkeren we de auto op de parkeerplaats van Hammersbach en begint ons avontuur. We hebben het nodige bij ons: naast proviand hebben we helm, klimgordel, stijgijzers en zekering mee.

De opmaat naar spektakel

Het begin van de route leidt ons door de bossen van het aangrenzende plaatsje Hammersbach. Hier kunnen we al met eigen ogen zien hoe populair deze tocht is: links en rechts zien we mensen in het bos bivakkeren. We zijn ze allemaal voor en zo bereiken we de ingang van de Höllentalklamm: een prachtig smalle kloof waar het water langs alle kanten van de steile rotswand een weg naar beneden zoekt.

Na ongeveer 2 uur lopen komen we aan bij de Höllentalangerhütte. We hebben nu de helft van de kilometers afgelegd, maar dit was het gemakkelijke gedeelte. Vanaf nu wordt het uitdagend.

Zugpsitze

Het echte klimwerk met de Zugspitze in zicht

Al snel komen we de eerste echte beproeving van de dag tegen: das Brett, in goed Nederlands de plank. We lopen gezekerd over stalen pinnen die in een verticale wand geslagen zijn. We kijken zeker 100 meter naar beneden. De echte beklimming is begonnen.

Na de eerste beproeving volgt de opmaat naar de Höllental gletsjer en komen we steeds dichterbij de Zugspitze. We lopen over smal, maar goed begaanbaar pad tot aan het begin van de gletsjer. De gletsjer oversteken kan zeker later in het seizoen gevaarlijk zijn, als er verraderlijke gletsjerspleten ontstaan. Wij hebben geluk: het is begin Juli en de gletsjer verkeert nog in goede conditie. Er is een pad zichtbaar en de sneeuw op de gletsjer heeft voldoende grip.

Zodra je de gletsjer betreedt, is het gedaan met goed begaanbaar pad. Na de gletsjer volgt namelijk het laatste gedeelte op weg naar de top: de Höllentalklettersteig. Dit is een Via Ferrata van ongeveer een kilometer lang, waarvan vooral het begin lastig is. Ook hier is ons pad slechts een aantal stalen pinnen die in de wand geslagen zijn.

Het beklimmen van de Zugspitze via het Höllental is de moeite waard

Vergis je niet in de intensiteit van de klim. Want hoewel we in topconditie verkeren en de klim in 6 uur volbrengen, gaat vooral het laatste gedeelte je niet in de koude kleren zitten. De hoogte begint zich te voelen: een steile Via Ferrata op 2.800 meter hoogte is toch net even wat anders. En de combinatie van vroeg opstaan met ruim 2.000 hoogtemeters is ook niets voor beginners.

Maar de route en het vooruitzicht om naast het kruis van de Zugspitze te staan maken alles goed. De laatste meters van de Höllentalklettersteig zijn niet meer zo lastig en om half 11 tikken we het gouden kruis aan. Top of Germany. Top avontuur. Het beklimmen van de Zugspitze was absoluut de moeite waard.

Wandelen naar de Zugspitze via het Reintal

De route door het Reintal naar de top van de Zugspitze is ideaal, als je geen klimervaring hebt.

Veelgestelde vragen over het beklimmen van de Zugspitze

Zie jij het beklimmen van de Zugspitze wel zitten? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van deze spannende tour en zorgen ervoor dat je veilig op pad kunt.

Wat is de beste jaargetijde om de Zugspitze te beklimmen?

De beklimming van de Zugspitze is afhankelijk van de weersomstandigheden. Juli is over het algemeen de beste maand voor het beklimmen, omdat de gletsjer dan nog in een goede staat is. In augustus ontstaan vaak de eerste gletsjerspleten. Over het algemeen kun je de Zugspitze het beste van eind juni tot en met begin september beklimmen.

Hoe vroeg moet je beginnen met lopen bij het beklimmen van de Zugspitze?

Als je besluit om de route in één keer te lopen, dan zul je vroeg moeten beginnen. Dit heeft te maken met de sneeuwcondities op de gletsjer en de drukte op de route. Begin rond vier uur ’s ochtends, zodat je de massa voorblijft en de gletsjer nog in goede conditie verkeerd.

Kun je de beklimming van de Zugspitze ook in twee etappes opdelen?

Ja, dat kan. Je kunt een overnachting inplannen in de Höllentalangerhütte, die op ongeveer de helft van de route ligt. Reserveer op tijd, want deze berghut is erg populair.

Kun je de Zugspitze ook met een berggids beklimmen?

Ja, dat kan. Voorwaarde is wel dat je tredzeker bent en vrij bent van hoogtevrees. Een lokale berggids bij het beklimmen van de Zugspitze is aan te raden. Deze gidsen kennen de omgeving, de sneeuwcondities en het weer in deze regio het beste. Zo kun je op de meest veilige manier de Zugspitze beklimmen.