De Höllentalklamm: wandelen door de mooiste kloof van Beieren

Toen ik in 2020 met twee vrienden de Zugspitze beklom, voerde onze weg naar de top ons door de Höllentalklamm. Ik kende deze kloof al, maar heb deze plek altijd bewust gemeden omdat ik wist dat het hier in het hoogseizoen best druk kan zijn. Daar kwam in juli 2020 verandering in. In alle vroegte, we begonnen namelijk al om half 5 ’s ochtends aan de beklimming van de hoogste berg van Duitsland, doorkruisten we uiteindelijk de Höllentalklamm. Wie vroeg uit de veren gaat, heeft deze kloof met enige zekerheid voor zichzelf. Ben je niet zo’n ochtendmens, stop dan niet meteen met lezen, want ook op de latere uren van de dag is een bezoek aan deze kloof zeker de moeite waard.

Wandelen door de Höllentalklamm

Wandelen door de Höllentalklamm, een onvergetelijke ervaring

De Höllentalklamm behoort zonder twijfel tot de mooiste kloven van de Alpen. Hier stroomt het smeltwater van de hoger gelegen Höllentalgletsjer met volle kracht naar beneden. Deze kloof is door de jaren heen stukje bij beetje uitgesleten door de Hammersbach en het vele regen- en smeltwater dat sinds miljoenen jaren hier naar beneden stroomt. Inmiddels is deze kloof zover uitgesleten dat je er doorheen kunt lopen en kunt genieten van de prachtige watervallen en kloven van maximaal 150 meter diep.

De Höllentalklamm is inmiddels al meer dan 100 jaar voor bezoekers geopend. Dat een bezoek aan deze kloof mogelijk is, is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Doordat de waterstanden in de winter door het vele smeltwater enorme hoogtes kunnen bereiken, vergt het ieder jaar veel werk om alle bruggetjes, hekken en tunnels weer op te bouwen of vrij te maken van modder, stenen en gruis. In de winter is de Höllentalklamm dus voor het publiek gesloten, maar in de zomermaanden kun je genieten van een verfrissend bezoek aan deze prachtige kloof.

Via de prachtige kloof naar de Höllentalangerhütte

Iedereen met een redelijke conditie kan de Höllentalklamm bezoeken. Doordat je niet direct bij de kloof kunt parkeren, zul je eerst over een voor het grootste deel brede, maar onverharde weg naar de ingang van de kloof moeten lopen. Je volgt hierbij de Hammersbach, de rivier die ook door de kloof stroomt. Na ongeveer een anderhalfuur lopen bereik je de ingang. Hier betaal je entree, waarna je de Höllentalklamm eindelijk kunt betreden.

Voor de wandeling door de Höllentalklamm zul je zeker even de tijd moeten nemen. Dit natuurschouwspel moet je namelijk in alle rust aanschouwen. Door de smalle spleet loop je afwisselend over houten vlonders, bruggetjes en tunnels verder het Höllental in, terwijl het water in alle kracht naar beneden stroomt. Ook van de rotswanden sijpelt en stroomt er water naar beneden. Zelfs op warme en droge dagen komt een regenjas hier dus goed van pas.

Genieten van het uitzicht op de Zugspitze

Veel mensen kiezen ervoor om aan het einde van de Höllentalklamm weer om te draaien en terug te wandelen, maar eigenlijk is dat zonde. Het Höllental is namelijk een bijzonder mooi dal, en biedt daarnaast een prachtig uitzicht op de Zugspitze. Loop dus vooral verder.

Na het verlaten van de kloof kun je in ongeveer driekwartier tot een uur verder wandelen naar de Höllentalangerhütte. Deze berghut wordt vooral door bergklimmers gebruikt als uitvalsbasis voor de beklimming van de Zugspitze door het Höllental. Voor bezoekers aan de Höllentalklamm vormt deze berghut echter een mooie bestemming van de dag. Hier kun je op het terras genieten van een prachtig uitzicht op het dal, voordat je weer rechtsomkeert maakt en via de zelfde weg terug naar het startpunt van de route loopt.

Van de Höllentalklam door het Höllental, één van de mooiste plekken van Beieren

Een bezoek aan de Höllentalklamm is de moeite waard

In de zomermaanden zul je in de Höllentalklamm zelden alleen zijn, mits je erg vroeg opstaat. Dat betekent echter niet dat een bezoek aan deze kloof overgeslagen moet worden. Dit natuurspektakel behoort namelijk tot de mooiste van de regio. De aansluitende wandeling naar de Höllentalangerhütte maakt deze dag in de bergen meer dan compleet.

Bezoek de Wimbachklamm bij Berchtesgaden

De Wimbachklamm en het Wimbachtal behoren tot één van de mooiste plekken van Berchtesgaden.

Veelgestelde vragen over de Höllentalklamm

Zie jij een bezoek aan de Höllentalklamm wel zitten? De onderstaande veelgestelde vragen helpen je verder op weg bij het plannen van deze mooie dagwandeling.

Wanneer is de Höllentalklamm geopend?

Deze kloof wordt jaarlijks in de loop van mei geopend en is tot en met half oktober geopend. De exacte openingstijden hangt af van de weersomstandigheden. In de openingsmaanden kun je deze kloof 24 uur per dag bezoeken.

Moet je voor de Höllentalklamm entree betalen?

Ja, volwassen betalen €6 entree, kinderen tussen de 7 en 17 jaar kosten €2. Kinderen tot zes jaar krijgen gratis toegang. Ben je lid van de Alpenvereniging, dan betaal je als volwassene 2€, kinderen van 7 tot 17 jaar betalen 1€. Kijk voor de actuele prijzen op de officiële website van de Höllentalklamm.

Waar moet ik op letten bij een bezoek aan de Höllentalklamm?

Zelfs op warme dagen kan het in de kloof erg koel zijn. Daarnaast is het in de kloof erg vochtig en nat. Regenkleding is dus geen overbodige luxe. Door de vochtigheid kan het op sommige delen in de Höllentalklamm ook erg glad zijn. Zorg dus voor goed schoeisel, bij voorkeur met een zool met voldoende grip.