Voorbereiden voor een huttentocht, zo pak je het aan

Misschien herken je het wel: je dagelijkse leven zit vol met verplichtingen. Of het nu op werk is of privé, er is altijd maar dat eeuwige moeten. Hoe kom je in hemelsnaam tot rust? Een huttentocht in de Alpen biedt oplossing. Ver weg van de drukte kun je even helemaal tot rust komen. Maar hoe pak je dat aan, een huttentocht? Er komt meer bij kijken dan alleen van hut naar hut lopen. In dit artikel leggen we je haarfijn hoe je je op een huttentocht moet voorbereiden. Zo kom je tijdens jouw avontuur in de bergen veilig van A naar B.

Een goede voorbereiding op een huttentocht is het halve werk

De titel zegt het eigenlijk al, want wie zich goed voorbereid heeft het moeilijkste al achter de rug. Je hoeft je huttentocht in de Alpen vervolgens alleen nog maar uit te lopen! De belangrijkste vraag die je op het begin kunt beantwoorden is de volgende: waar wil je gaan wandelen? Om dit uit te zoeken zijn er verschillende mogelijkheden. We geven er hier een aantal die je op weg helpen.

 • bepaal vooraf naar wat voor huttentocht je op zoek bent. Hoeveel dagen wil je lopen? En hoeveel hoogtemeters en kilometers wil je per dag doen?
 • Ga vervolgens op zoek. Het internet biedt uitkomst. Een goed hulpmiddel zijn de collecties van Komoot, waar veel huttentochten te vinden zijn.
 • Voor verdere inspiratie kun je natuurlijk ook altijd op Lecko Mio kijken. Bekijk bijvoorbeeld eens ons huttentochten archief, of laat je inspireren door Vorarlberg en Beieren.
 • Reserveer de hutten alvast vooraf. Zeker in het hoogseizoen is dit aan te raden. De meeste hutten kun je inmiddels online reserveren
 • Als je eenmaal een geschikte huttentocht hebt gevonden in de Alpen kun je ook nadenken over transport. Hoe kom je naar het begin van de route en hoe kom je aan het einde van de route weer terug bij je auto? Reizen met het OV biedt vaak uitkomst.
 • En last but not least: check of je reisverzekering een huttentocht dekt. Niet alle reisverzekeringen doen dit. De consumentenbond geeft je uitleg waar je op moet letten. Wil je echt helemaal op zeker spelen, sluit dan een reisverzekering af bij de NKBV.
Huttentocht Alpen

Voorbereiden voor een huttentocht: wat gaat er in de tas?

De basis van de voorbereiding voor jouw huttentocht in de Alpen staat. Je hebt gereserveerd en je weet hoe je naar het beginpunt van de route komt. Top. Je huttentocht staat nu op het punt van beginnen en nu vraag je je opeens af: wat neem ik eigenlijk mee?

Long answer short: de NKBV (Nederlandse bergsport vereniging) heeft een super duidelijke paklijst opgesteld die uitkomst biedt. Hier kun je precies zien wat je moet meenemen op jouw tocht. Voor het overige hebben we ook nog wat mooie tips voor je in petto:

 • Less is more tijdens het inpakken: neem alleen spullen mee die echt noodzakelijk zijn.
 • Voeding en hydratatie zijn hartstikke belangrijk, maar let op wat je meeneemt. Ontbijt en avondeten krijg je in de hut. Lunch kun je eventueel onderweg nuttigen. Mocht dit niet zo zijn, vraag dan in de hut of ze een lunchpakketje kunnen maken.
 • Een waterzak is hartstikke handig tijdens een huttentocht en bespaart heel wat ruimte.
 • Tussendoortjes, zoals repen, gedroogd fruit of een trail mix kun je van tevoren inpakken. Vers fruit, zoals bananen, zijn vaak wat lastiger mee te nemen omdat ze platgedrukt kunnen worden in je backpack.

Een goede voorbereiding is het halve werk

In dit artikel vind je een volledige paklijst voor een geslaagde huttentocht.

Voorbereiden op een huttentocht: zo blijf je veilig tijdens jouw huttentocht in de Alpen

Veiligheid gaat boven alles en dat is tijdens een huttentocht in de Alpen niet anders. Op alle noodgevallen, hoe onwaarschijnlijk ze soms ook zijn, zul je op hoogte een antwoord paraat moeten hebben. Hoe ga je veilig op pad? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij die je tijdens het voorbereiden op een huttentocht zult moeten overwegen.

 • Check van tevoren of je EHBO-setje nog up-to-date is.
 • Zorg er ten alle tijden voor dat je telefoon het doet. Een goede powerbank is tijdens een huttentocht een must. Om je batterij te sparen op hoogte kun je niet noodzakelijke functies, zoals Wifi, uitschakelen.
 • Sla noodnummers op in je telefoon in geval van nood. Kijk van tevoren welke noodnummers je nodig hebt. Dit kan per land verschillen.
 • Zorg ervoor dat je een kaart bij de hand hebt. Dit kan op je telefoon (zorg ervoor dat je alle etappes van tevoren offline opslaat en dat je ten alle tijden voeding bij de hand hebt), met een Gps-apparaat, of heerlijk old-fashioned met een papieren kaart.
 • Blijf op de gemarkeerde paden en wees voorzichtig in geval van gladheid
 • Het weer in de Alpen kan zeer verraderlijk zijn: vooral in de zomer neemt de kans op (onverwacht) onweer toe. De huttenpachters hebben altijd de beschikking over de laatste voorspellingen. Vraag de avond voor de volgende etappe altijd even na wat de weersverwachtingen zijn, en pas indien noodzakelijk je route aan.
 • Mocht je toch in extreem weer geraken, handel dan zo snel mogelijk. Zoek een schuilplaats op in de vorm van een schuilhut of een berghut, of zorg ervoor dat je naar lager gelegen gebieden trekt voordat het noodweer toeslaat.
Huttentocht Alpen

Tips van de pro voor een onvergetelijk avontuur

Genoeg veiligheidsvoorschriften en voorbereidingstips. Waar het voornamelijk om draait bij een huttentocht is genieten. En hoe doe je dat op de meest optimale manier? Hieronder vind je nog een aantal tips die bijdragen aan maximaal genot.

 • Ga vroeg op pad: de eerste uurtjes van de dag heb je de Alpen voor jezelf. Misschien spot je wel steenbokken of ander wild.
 • Duik onderweg in ijskoude bergmeertjes: alleen voor degenen die niet vies zijn van kou. Een koud bergmeertje frist heerlijk op. Ideaal als je op een warme dag moet lopen.
 • Pak de zonsondergang mee: hoog in de bergen is de zonsondergang het mooist. Zoek een rustig plekje op en geniet.
 • Maak nieuwe vrienden tijdens je huttentocht: bergwandelaars zijn hartstikke sociaal. Schroom dus niet om af en toe eens een praatje aan te knopen!
 • Doe af en toe eens een middagdutje: een groene weide vol geurende en kleurende bloemen, een ideale plek om even lekker je ogen dicht te doen. Zo kun je daarna weer uitgerust op pad.

Ontdek de mooiste huttentochten in Oostenrijk

Laat je inspireren door één van deze tochten door de Oostenrijkse Alpen.