Op huttentocht in Duitsland: dit zijn de zes mooiste

Wie aan huttentochten denkt, laat zijn gedachten al snel afdwalen naar Oostenrijk. Dat is ook helemaal niet zo vreemd, omdat er in Oostenrijk tal van mooie huttentochten te vinden zijn. Toch kun je het ook gerust een stuk dichter bij huis zoeken: wie een mooie huttentocht zoekt, komt in Duitsland namelijk ook prima aan zijn trekken. Hier vind je tal van mooie meerdaagse tochten in verschillende moeilijkheidsgraden. In dit artikel zijn de zes mooiste huttentochten bij onze oosterburen op een rijtje gezet.

Zes keer een huttentocht in Duitsland

Huttentochten worden steeds populairder. Steeds meer mensen dromen ervan er ooit eentje te lopen. Of een huttentocht bij je past, hangt af van je niveau en je ambitie. Vaak is het handig om je goed voor te bereiden op een meerdaagse tocht. Ga dus vooral trainen, en bedenk ook wat er allemaal in je rugzak moet. Ook tijdens de huttentocht is het belangrijk dat je weet wat je moet doen in geval van nood. Vooral het wisselvallige weer in de Alpen, waar het in de zomer nogal eens kan onweren, zorgt weleens voor onplezierige verrassingen.

Hieronder vind je de zes huttentochten in de Beierse Alpen in Duitsland. Klik op één van de onderstaande links om direct naar de huttentocht te gaan, of scroll vanaf hier naar beneden op ze in alle rust te bekijken.

Op huttentocht in Duitsland

Goed voorbereid de bergen in? Met deze tips kun je veilig en zorgeloos beginnen aan je huttentocht. Neem ook een kijkje naar deze complete paklijst, zodat je niets vergeet tijdens het inpakken voor je huttentocht.

De klassieker onder de huttentochten in Duitsland: rondom de Watzmann

We beginnen met een huttentocht in het zuidoosten van Duitsland, om precies te zijn in de Berchtesgadener Alpen. Hier ligt namelijk de Watzmann. Dit bergmassief, waarvan de hoogste top maar liefst 2.713 meter hoog is, is een geliefde plek voor alpinisten. Zo zul je dagelijks meerdere bergbeklimmers tegenkomen die van plan zijn de Watzmann te beklimmen.

Rond dit bergmassief loopt ook een prachtige vierdaagse huttentocht. Je slaapt hier achtereenvolgens in het Watzmannhaus, de Wimbachgrieshütte en de Ingolstädter Hütte. Deze huttentocht is niet al te zwaar en is dan ook ideaal als je nog niet zoveel ervaring hebt met huttentochten. Het is een prachtige tocht dwars door het nationale park van Berchtesgaden en rondom de Watzmann. Tijdens deze tocht wissel je prachtige en rustige plekken af met mooie uitzichten over het Berchtesgadener Land.

 • Vierdaagse huttentocht Rondom het massief van de Watzmann
 • Middelzware tocht, over goed begaanbare wegen. Goede conditie vereist.
 • Gemiddeld 13 kilometer wandelen per dag met ongeveer 700 hoogtemeters

Een rondje om de Watzmann

Deze vierdaagse huttentocht is de ideale manier om de Berchtesgadener Alpen te verkennen.

Ontdek het Duitse gedeelte van het Karwendel

Het Karwendelgebergte ligt voor ongeveer 80 procent op Oostenrijks grondgebied. De overige 20 procent ligt in Beieren. Toch kun je ook in dit gedeelte van het Karwendel prima een huttentocht doen. De hieronder beschreven huttentocht is een korte, omdat je slechts één nachtje in een berghut slaapt. Het Soiernhaus, een relatief kleine maar hele gemoedelijke hut, is echter een prima plek om te verblijven. Daarnaast nodigen de nabijgelegen Soiernseen je uit voor een frisse duik in het water.

De tweede dag loop je terug naar Krün via de Schöttelkarspitze. Deze berg kent een aantal lastige passages (T3) net onder aan de top. Heb je daar geen trek in, wandel dan via dezelfde weg weer terug naar de bewoonde wereld. Ook dit alternatief is meer dan de moeite waard.

 • Korte tweedaagse tocht met overnachting in het Soiernhaus
 • Zware tocht als je besluit de Schöttelkarspitze te beklimmen, waarvoor tredzekerheid vereist is. Goede conditie vereist.
 • Gemiddeld 12 kilometer wandelen per dag met ongeveer 750 hoogtemeters

Door het Duitse deel van het Karwendel

Op zoek naar de Soiernseen en de stilste plekjes van de Alpenwelt Karwendel.

Op huttentocht in de Allgäuer Hochalpen: Duitsland op zijn mooist

De Allgäu is misschien wel de bekendste regio van Beieren. Vooral tegen de grens met Oostenrijk, waar de Allgäuer Hochalpen een machtig decor vormen, is deze regio op zijn mooist. Door de Allgäuer Hochalpen loopt een prachtige vijfdaagse huttentocht die misschien wel tot de mooiste huttentocht in Duitsland hoort. Vijf dagen lang loop je namelijk in een prachtig niemandsland, terwijl je je vergaapt aan prachtige uitzichten. Onderweg kun je ook veel mooie dieren spotten, zoals steenbokken, gemzen en bergmarmotten.

Hoewel deze huttentocht meer dan de moeite waard is, zijn de etappes over het algemeen best wel pittig. Vooral dag drie, de etappe naar de Kemptner Hütte, is erg lang. Op dag vier steek je dan de Heilbronner Höhenweg over. Deze etappe is het onbetwiste hoogtepunt van de huttentocht door de Allgäu, maar alpine ervaring is voor deze route wel een vereiste.

 • Vijfdaagse huttentocht door de Allgäuer Hochalpen
 • Zware huttentocht met een aantal lange etappes. De Heilbronner Höhenweg, die je op de voorlaatste dag oversteekt, vereist alpine ervaring
 • Gemiddeld 16 kilometer per dag wandelen, met ongeveer 900 hoogtemeters

Genieten in de Allgäuer Hochalpen

Deze vijfdaagse huttentocht door het hart van de Allgäu mag er wezen.

Ideaal voor beginners: een driedaagse huttentocht door de Chiemgau

Wie nog nooit een huttentocht heeft gedaan, is ook in Duitsland op de juiste plaats. In de Chiemgau vind je namelijk een driedaagse huttentocht die ideaal is voor beginners. Deze tocht loopt van de Geigelstein naar de Kampenwand, twee bergtoppen die in de Chiemgau enige bekendheid genieten. Onderweg slaap je in de Priener Hütte en de Sonnenalm. De eerste hut is een echte traditionele berghut, terwijl de Sonnenalm bekend staat om zijn comfort. Ideaal dus als je voor de eerste keer een huttentocht doet. De kers op de taart vormt op dag drie dan het mooie uitzicht op de Chiemsee. Zo zie je in drie dagen tijd een heleboel mooie plekken in de Chiemgauer Alpen.

 • Mooie driedaagse huttentocht van de Geigelstein naar de Kampenwand in de Chiemgauer Alpen
 • Deze huttentocht is ideaal voor beginners dankzij de korte etappes
 • Gemiddeld 8 kilometer per dag wandelen, met ongeveer 500 hoogtemeters

Op huttentocht door de Chiemgau

Een prachtige driedaagse huttentocht voor de beginnende wandelaar.

Genieten van een prachtige vijfdaagse huttentocht door de Beierse Vooralpen in Duitsland

De Beierse Vooralpen zijn net als de Chiemgau groen, bosrijk en divers. Je vindt er bergtoppen met een magnifiek uitzicht en tal van mooie berghutten waar je heerlijk kunt overnachten. Op deze vijfdaagse huttentocht doorkruis je een groot gedeelte van de Beierse Vooralpen. Onderweg slaap je in prachtige berghutten. Ook kom je langs een groot aantal bergtoppen, waar je een prachtig uitzicht hebt over de alpenketen. Wie een goede conditie heeft, en op zoek is naar een huttentocht over goed begaanbare paden, zit bij deze huttentocht op de juiste plek.

 • Mooie vijfdaagse huttentocht van Oberaudorf naar Lenggries in de Beierse Vooralpen
 • Ideaal voor beginners met een goede conditie: de etappes zijn relatief lang, maar de paden zijn goed begaanbaar
 • Gemiddeld 15 kilometer per dag wandelen, met ongeveer 800 hoogtemeters

Op huttentocht door de Beierse Vooralpen

Een prachtige vijfdaagse huttentocht door de groene Beierse Vooralpen.

Een huttentocht der superlatieven: de Maximiliansweg, de mooiste LAW van Duitsland

De laatste huttentocht die in Duitsland absoluut de moeite waard is, is de Maximiliansweg. Het is een huttentocht der superlatieven, omdat je in 22 dagen de gehele Beierse Alpen doorkruist. Deze langeafstandroute vereist dus wel een beetje doorzettingsvermogen, maar gelukkig hoef je hem natuurlijk niet in zijn geheel te lopen als je daar geen zin in hebt. Ook kun je gemakkelijk een aantal etappes inkorten, zodat je niet iedere dag 20 kilometer hoeft te lopen.

Tijdens het lopen van de Maximiliansweg slaap je afwisselend in berghutten en mooie dorpjes. Onderweg kom je op de meest mooie plekken. Denk hierbij aan de top van de Benediktenwand, de Ammergauer Alpen en de prachtige Walchensee.

 • De bekendste en mooiste langeafstandsroute door de Beierse Alpen
 • Zware tocht met een aantal lange etappes. Voor een aantal korte passages is voldoende ervaring in de bergen een vereiste. Deze etappes kunnen eventueel worden ingekort
 • Gemiddeld 20 kilometer per dag wandelen, met ongeveer 1.000 hoogtemeters

De Maximiliansweg in Beieren

Ontdek de gehele Beierse Alpen en wandel in van west naar oost.

Op huttentocht in Duitsland? Gewoon doen!

Dat het zuiden van Duitsland absoluut de moeite waard is weet men al langer. Dat je er een aantal mooie huttentochten kunt doen is echter minder bekend. Voor het lopen van een huttentocht hoef je echter niet naar Oostenrijk. Ook dichterbij kun je kiezen uit een aantal mooie tochten in verschillende moeilijkheidsgraden.