5x een huttentocht door het prachtige Oostenrijk

Oostenrijk is sinds jaar en dag een geliefde vakantiebestemming. In dit alpenland vind je een haast oneindig aantal aan mooie regio’s, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of bergbeklimmen. Oostenrijk kent daarnaast een flink aantal onherbergzame gebieden waar je eigenlijk alleen te voet kunt komen. En dat weten steeds meer mensen: huttentochten worden namelijk steeds populairder. Het geeft je de mogelijkheid om je een paar dagen even helemaal af te sluiten van de waan van de dag. Oostenrijk is dus het ideale land voor een geslaagde huttentocht. Vijf van deze huttentochten zijn in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Een huttentocht in Oostenrijk: 5x de mooiste tochten in dit prachtige alpenland.

Op huttentocht in Oostenrijk: de mooiste tochten op de kaart

Huttentochten zijn er in verschillende vormen en maten. Of een huttentocht bij je past, hangt af van je niveau en je ambitie. Vaak is het handig om je goed voor te bereiden op een meerdaagse tocht. Train dus vooral voordat je op pad gaat, en bedenk je goed wat je meeneemt op reis. Ook tijdens de huttentocht is het belangrijk dat je weet wat je moet doen in geval van nood. Vooral het wisselvallige weer in de Alpen, waar het in de zomer nogal eens kan onweren, zorgt weleens voor onaangename verrassingen.

Goed voorbereid de bergen in? Met deze tips kun je veilig en zorgeloos beginnen aan je huttentocht. Neem ook een kijkje naar deze complete paklijst, zodat je niets vergeet tijdens het inpakken voor je huttentocht.

Dwars door het Karwendel: een huttentocht langs de mooiste plekken van Oostenrijk

Deze huttentocht begint in het noordwesten van Oostenrijk, en voert je in vier dagen tijd door het hart van het Karwendelgebergte. Dit gebergte is ruig en deels nog erg rustig. Waar veel huttentochten de traditionele hutten aandoen, voert deze huttentocht je langs een aantal stille dalen, zoals het Vomperloch. Daarnaast beklim je de Birkkarspitze, de hoogste berg van het Karwendel met adembenemend uitzicht over een groot deel van de Oostenrijkse Alpen.

 • Vierdaagse huttentocht met als hoogtepunt het beklimmen van de Birkkarspitze
 • Zware tocht, bergervaring en tredzekerheid zijn voor deze huttentocht vereist
 • Gemiddeld 15 kilometer wandelen per dag met ongeveer 1.000 hoogtemeters

Op huttentocht door het Karwendel

Ontdek de meest stille plekjes tijdens deze huttentocht in Oostenrijk.

De omronding van het Grosses Walsertal

In het uiterste westen van Oostenrijk begint een prachtige huttentocht die maar weinig mensen kennen. Het Grosses Walsertal is namelijk een goed bewaard geheim. De natuur in deze regio wordt goed beschermd. Daarom is het des te mooier om te voet deze prachtige regio te verkennen. Deze vijfdaagse huttentocht brengt je langs de mooiste plekjes van het gebied. Tijdens de tocht slaap je in karakteristieke berghutten, waar je kennis kunt maken met het gemoedelijke leven in de bergen.

 • Vijfdaagse huttentocht door het hart van het Grosses Walsertal
 • Middelzware huttentocht, waarvan de langste en zwaarste etappe eventueel is in te korten
 • Gemiddeld 11 kilometer wandelen per dag met ongeveer 600 hoogtemeters

Door het Grosses Walsertal

Een prachtige huttentocht door prachtige natuurgebieden.

Op huttentocht door het prachtige Montafon

We blijven in Vorarlberg en wijken uit naar het Montafon. Door dit dal loopt een prachtige huttentocht die alle gebergtes van de regio doorkruist. Zo loop je door het Rätikongebergte, de Silvretta en afsluitend het Verwall. Deze zevendaagse huttentocht door één van de mooiste plekken van Oostenrijk staat bekend om zijn enorme afwisseling. Zo kom je langs een aantal markante bergen, zoals de Drei Türme, maar je loopt ook op plekken waar je urenlang niemand zult tegenkomen. Een absolute aanrader voor bergwandelaars die van de nodige afwisseling houden.

 • Zevendaagse huttentocht door het Montafon in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg
 • Middelzware huttentocht, over goed begaanbare wegen. Goede conditie vereist. Een aantal etappes zijn gemakkelijk in te korten
 • Gemiddeld 16 kilometer wandelen per dag met ongeveer 1.000 hoogtemeters

Op huttentocht door het Montafon

Een afwisselende tocht door één van de mooiste regio’s van Vorarlberg.

De Karnische Höhenweg: tien dagen lang wandelen over de Karnische kam

Wat is er mooier dan tien dagen in de bergen te verblijven? Wie de Karnische Höhenweg loopt, is echt even weg van de bewoonde wereld. Tien dagen lang loop je over bergkammen, langs groene alpenweides en overnacht je in prachtige berghutten. Voor veel wandelaars behoort de Karnische Höhenweg tot de mooiste huttentocht van Oostenrijk. De Karnische Höhenweg loopt over smal, maar goed begaanbaar pad. Een aantal van de etappes zijn vrij lang, dus een goede conditie is vereist.

 • Tiendaagse huttentocht op de grens van Italië en Oostenrijk over de Karnische kam
 • Middelzware huttentocht over goed begaanbare wegen. Goede conditie vereist
 • Gemiddeld 15 kilometer per dag wandelen met ongeveer 900 hoogtemeters

Leer meer over de Karnische Höhenweg

Een prachtige tiendaagse tocht over de Karnische kam.

Afwisselend door Oostenrijk en Duitsland: maak kennis met een huttentocht door de Allgäu

Voor de laatste huttentocht smokkelen we een beetje: deze tocht loopt namelijk door Oostenrijk en Duitsland. De Allgäuer Hochalpen liggen namelijk op de grens, waardoor je geregeld grenspaaltjes tegenkomt op deze vijfdaagse huttentocht. Eén keer slaap je tijdens deze huttentocht op Oostenrijkse bodem, in de Landsberger Hütte. Overdag wandel je door dit prachtige gebied, dat bekend staat om zijn groene grasbergen, mooie meren en prachtige wandelpaden.

 • Vijfdaagse huttentocht door de Allgäuer Hochalpen
 • Zware huttentocht met een aantal lange etappes. De Heilbronner Höhenweg, die je op de voorlaatste dag oversteekt, vereist alpine ervaring
 • Gemiddeld 16 kilometer per dag wandelen, met ongeveer 900 hoogtemeters

Op huttentocht door de Allgäu

Een afwisselende tocht door zowel Duitsland als Oostenrijk.

Op huttentocht in Oostenrijk? Doen!

Waar je in de Alpen ook onderweg bent, een huttentocht is altijd een mooie manier om het gebied waar je verblijft beter te leren kennen. In Oostenrijk is dat natuurlijk niet anders. Dit land barst van de mooie huttentochten waar je even helemaal kunt opgaan in de natuur. Pak je tas dus maar in, en bereid je voor op een prachtig avontuur in de bergen.