Vijf dagen op huttentocht door het prachtige Grosses Walsertal

Het Grosses Walsertal behoort hoogstwaarschijnlijk tot één van de rustigste plekken van Vorarlberg. Dit dal, gelegen in het noordwesten van Oostenrijk, ademt aan alle kanten oorspronkelijkheid. Een groot deel van het Grosses Walsertal is beschermd natuurgebied, maar barst wel van de mooie wandelpaden. Daarnaast liggen aan de randen van deze beschermde gebieden tal van hutten die goed met elkaar verbonden zijn. Een huttentocht door het Grosses Walsertal is dan ook het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven. Op deze vijfdaagse huttentocht loop je namelijk door de meest verlaten plekken van het dal, en slaap je ’s nachts in de mooiste berghutten van Vorarlberg.

Vijf dagen wandelen in het Grosses Walsertal

Je auto laten staan, je rugzak op doen en vervolgens te voet verder, wie wil dat nou niet? Wie voor een huttentocht in Oostenrijk en het Grosses Walsertal kiest, verlaat voor vijf dagen de beschaving en trekt dieper de bergen in. Deze huttentocht wordt ook wel de omronding van het Grosses Walsertal genoemd, mede doordat je grotendeels langs de randen van het Biosphärenpark loopt. Zo ligt de Freibuger Hütte officieel niet eens meer in het Grosses Walsertal.

Tijdens deze vijfdaagse huttentocht wandel je door een tweetal beschermde gebieden. Op de tweede dag loop je grotendeels door het prachtige Faludriga-Nova, de thuisbasis van de hoogste berg van het Grosses Walsertal, de ruim 2.700 meter hoge Rote Wand. Vanaf de Freiburger Hütte heb je een prachtig uitzicht op deze prachtige berg. Vervolgens zet je koers richting het tweede natuurgebied die je tijdens de huttentocht tegenkomt: het prachtige Gadental. Vanaf de Göppinger Hütte, die aan de rand van dit beschermde natuurgebied ligt, loop je de hele dag over verlaten paden door dit mooie gebied.

• Prachtige vijfdaagse huttentocht door het hart van het Grosses Walsertal.
• Start van de huttentocht in Raggal. Parkeren van de auto bij de Walserhalle.
• Om terug bij de auto te komen aan het eind van de huttentocht neem je de bus bij Garsella richting Raggal.
• Is een vijfdaagse huttentocht je teveel? Deze huttentocht is in te korten tot een vierdaagse huttentocht. Neem hiervoor de wandelbus naar Alpe Laguz en wandel vanaf daar naar de Freiburger Hütte.

Langs de mooiste gebieden en berghutten tijdens de huttentocht door het Grosses Walsertal

De vijfdaagse huttentocht door het Grosses Walsertal start in het pittoreske Raggal. Dit mooie dorp, met karaktiristieke kerk, is de ideale uitvalsbasis voor een vakantie midden in de natuur. De eerste etappe van de huttentocht is niet bijzonder lang en voert je naar de Fraßenhütte, gelegen aan de voet van de Hoher Fraßen. Het is de laatste keer dat je een directe blik kunt werpen op de lagergelegen beschaving, want in de volgende dagen zul je de bewoonde wereld meer en meer achter je laten.

Waar de eerste dag een opwarmertje was, daar wacht op dag twee direct de langste etappe van de huttentocht. Met ruim 17 kilometer en 1.200 hoogtemeters wordt het op deze dag in ieder geval niet saai. Het landschap maakt echter alles goed. Zo loop je op grote hoogte door natuurgebied Faludriga-Nova. Het letterlijk hoogtepunt van de dag vormt de beklimming van de ruim 2.200 meter hoge Gamsfreiheit, een berg met heerlijk uitzicht. Ook het eindpunt van de dag mag er wezen: de Freiburger Hütte ligt namelijk aan de oevers van de Formarinsee en bied je een waanzinnig uitzicht op de Rote Wand.

Tijdens de huttentocht door het Grosses Walsertal kom je onder andere langs de Formarinsee, die aan de voet van de Rote Wand ligt.

Op zoek naar de Göppinger Hütte

Nu je de langste en zwaarste etappe hebt doorstaan, wacht er wederom een prachtige maar kortere etappe op je. Met ongeveer 600 hoogtemeters en nog geen 10 kilometer hoef je in ieder geval niet te haasten op dag drie van de huttentocht door het Grosses Walsertal. En dat is maar goed ook, want ook deze etappe voert je langs een aantal prachtige plekken. Vanaf de Freiburger Hütte zet je koers richting het Lechdal, die je als vrij snel weer verlaat. Vanaf daar gaat het pad omhoog richting 2.300 meter. Hoger wordt het op deze vijfdaagse huttentocht niet.

De Göppinger Hütte ligt bijna letterlijk in niemandsland op ruim 2.200 meter. Omdat de hut aan de rand van het Gadental ligt, ver weg van de bewoonde wereld, heb je hier echt het idee alleen op de wereld te zijn. Daarnaast ligt de Göppinger Hütte in tegenstelling tot de andere berghutten waarin je slaapt ongeveer 400 meter hoger. Het landschap is daardoor vele malen ruiger. Het geeft aan hoe divers het landschap kan zijn in het toch relatief kleine Grosses Walsertal.

Dwars door het prachtige Gadental

Dag vier van de huttentocht door het Grosses Walsertal is aangebroken en het prachtige en ongerepte Gadental roept. Dit dal is zonder twijfel één van de laatste plekken in de Alpen die nog min of meer onontdekt zijn. Verwacht hier dus geen massa’s mensen: buiten de seizoenen is het zelfs waarschijnlijker dat je helemaal niemand tegenkomt. Na een goed ontbijt in de hut en een laatste blik op de precies 2.600 meter hoge Hochlichtspitze kan dag vier van start gaan.

Wandelen door het Gadental

Een prachtige wandeling door het mooiste gedeelte van het Grosses Walsertal.

Door verlaten dalen en langs ruige bergtoppen daal je vandaag in totaal ruim 800 meter af naar de Biberacher Hütte. Net als de Frassenhütte is ook de Biberacher Hütte bekend om zijn prachtige uitzicht. Hier heb je op heldere dagen namelijk de mooiste zonsondergang van het Grosses Walsertal. Daarnaast heb je in alle richtingen zicht op een aantal prachtige bergtoppen. De Braunarlspitze, de hoogste berg van het Bregenzerwald, hoort daar zeker bij. Maar ook de minstens zo bekende Grosser Widderstein kun je richting het noorden goed zien liggen.

Een huttentocht door het Grosses Walsertal moet je overwegen

Dat de tijd veel te snel omvliegt is tijdens de huttentocht door het Grosses Walsertal een understatement. Na vijf dagen zit het er namelijk alweer op. De laatste dag loop je weer de beschaving in, op zoek naar het startpunt van de route in Raggal. Zo komt een prachtige huttentocht door één van de mooiste regio’s van Oostenrijk ten einde. Wie een paar dagen helemaal wil opgaan in de natuur, en daarnaast van weinig gefrequenteerde wandelpaden houdt, zit in het Grosses Walsertal op de juiste plek. Dit gebied ademt rust en is dan ook dé plek bij uitstek voor een prachtige huttentocht.

Ontdek nog meer huttentochten in Vorarlberg

• Een vierdaagse huttentocht door het Rätikon
• Een prachtige driedaagse huttentocht in het Bregenzerwald
• Zeven dagen op huttentocht door het Montafon