Vakantie in het Grosses Walsertal: op deze plekken moet je zijn

In het hart van de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg ligt een dal, dat zijn oorspronkelijkheid door de jaren heen heeft weten te behouden. Een vakantie in het Grosses Walsertal is dan ook de ideale manier om tot rust te komen. Dankzij de vele wandelpaden die het dal rijk is kom je hier als wandelaar goed aan je trekken. Maar ook de karakteristieke dorpjes zijn een lust voor het oog. Al met al is er hier genoeg te doen voor een aantal weken vakantie te midden van de natuur.

Een dal met authenticiteit

Het Grosses Walsertal is in tegenstelling tot veel andere gebieden niet ingesteld op massatoerisme, waardoor je vakantie in één klap veel relaxter aanvoelt. Dit dal is namelijk een zogenaamd Biosphärenpark: dat houdt in dat er op een duurzame manier met de natuur wordt omgegaan. Een groot deel van het dal is dan ook beschermd natuurgebied. Daarnaast wordt er hier op een duurzame manier landbouw bedreven.

Leben im Einklang mit der Natur, oftewel leven in harmonie met de natuur, is het motto van het Grosses Walsertal. Als toerist word je uitgenodigd om dit gevoel te omarmen. Dankzij de vele wandelpaden die het dal rijk is en de handige informatieborden die je op veel wandelpaden tegenkomt, leer je meer over de flora en fauna van het dal.

Zo is een vakantie in dit gebied de ideale manier om te onthaasten. In dit artikel leggen we uit welke plekken het waard zijn om bezocht te worden. Zo kun je ontspannen genieten van een vakantie in het Grosses Walsertal.

Op zoek naar wandelingen in het Grosses Walsertal? Klik hier voor een overzicht van de mooiste routes in het dal.

Raggal, de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in het Grosses Walsertal

Direct aan het begin van het Grosses Walsertal vind je een plek die een ideale uitvalsbasis is voor vakantie. Raggal is één van de vele karakteristieke dorpjes in het dal en is de ideale uitvalsbasis voor dagtochten. Dit dorp straalt één en al gemoedelijkheid uit. De vele vakantiehuizen bieden stuk voor stuk een prachtig uitzicht op het gehele Grosses Walsertal. Dankzij de noordelijke ligging van het dorp is het hier zelfs op warme dagen nog aangenaam koel.

Raggal is de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in het Grosses Walsertal

Wie te voet het dal en de omliggende dorpen wil leren kennen steekt via de eeuwenoude Lasanggabrücke de Marulbach over. Al vrij snel loop je het kleine plaatsje Raggal Plazera binnen. De aangrenzende camping is onder veel vakantiegangers populair. Niet zo vreemd, want dankzij de prachtige en centrale ligging heb je een prachtig zicht over het dal, en een snelle toegang tot de vele wandelingen die het dal rijk is.

Sonntag en de Seewaldsee

We rijden verder het dal in en dalen af naar de rivier de Lutz. Deze idyllische rivier vormt de kern van het dal en ontspringt diep in de Walsertaler bergen. Ook dieper in het dal is er genoeg te doen. Eén van de grotere plaatsen in dit deel van het dal is Sonntag, gelegen op de zuidelijke flanken van de Walserkamm. Net buiten het dorp ligt de kabelbaan Sonntag-Stein.

Het is de enige kabelbaan in het dal die in de zomermaanden geopend is. Een ritje met deze kabelbaan is iets dat tijdens de vakantie in het Grosses Walsertal niet mag ontbreken. Honderden meters zweef je over het Walsertal, op weg naar de noordelijke flanken van het dal. Vanaf het bergstation starten vele wandelingen die zeer de moeite waard zijn.

Op warme dagen is wandelen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Op het eerste gezicht zul je dan ook wat teleurgesteld zijn als je ervaart dat het Grosses Walsertal geen buitenzwembad heeft. Gelukkig is daar de natuur, want niet ver van het plaatsje Fontanella ligt de prachtige Seewaldsee. Dit is een prachtig koel bergmeer die wat dieper verscholen in de bergen ligt.

Het meer is te voet te bereiken, of met het toeristentreintje. In beide gevallen parkeer je de auto bij de bushalte Fontanella/Säge. Vanaf daar gaat voert een gemoedelijke en brede weg je in ongeveer een halfuur naar het meer. Het water van de Seewaldsee is ook in de zomermaanden nog fris te noemen, maar op hete dagen wel heerlijk verkoelend.

Op hete dagen kun je tijdens je vakantie in het Grosses Walsertal verkoeling zoeken in de Seewaldsee
Credits: Tim Strulik, Unsplash

Een nachtje slapen in de Biberacher Hütte maakt de vakantie in het Grosses Walsertal compleet

Achter in het dal is het Grosses Walsertal misschien wel op zijn mooist. Niet voor niets vind je hier het prachtige Gadental, een beschermd natuurgebied met zeldzame flora en fauna. Aan de rand van dit beschermde gebied ligt de Biberacher Hütte, een prachtige berghut op ruim 1.800 meter hoogte.

Hoewel het tijdens je vakantie in het Grosses Walsertal niet snel in je opkomt, is een overnachting in deze hut helemaal niet zo’n slecht idee. De Biberacher Hütte staat daarnaast te boek als kindvriendelijk en is daarmee ook een ideale plek voor (jonge) gezinnen.

Vanuit het Grosses Walsertal bereik je de hut het snelst via Buchboden. Met twee tot drie uur wandelen kun je op het prachtige panoramaterras neerzakken. Er zijn twee mogelijkheden om bij de hut te geraken. De eerste optie verloopt over overwegend breed pad langs de rivier de Lutz. De tweede route verloopt over overwegend smal pad via de Ischkarnei alpe. Beide opties bieden je de mogelijkheid om het dal beter te leren kennen.

Wandelen naar de Biberacher Hütte

Lees verder voor een gedetailleerd overzicht van de wandeling naar deze mooie berghut.

Vakantie in het Grosses Walsertal, wat houd je tegen?

Het Grosses Walsertal biedt een veelvoud aan opties voor een geslaagde vakantie in dit gedeelte van Vorarlberg. Voor wandelliefhebbers, die liever ver verwijderd blijven van massatoerisme, is het Grosses Walsertal dan ook de ideale plek om te verblijven. Dankzij de rust die zo kenmerkend is voor deze regio zal het niet moeilijk zijn om binnen de korste keren im Einklang mit der Natur te leven. En wie weet neem je dat gevoel zelfs wel mee naar huis, wat natuurlijk des te beter is.