Op deze aardbol zijn er heel wat plekken die tegenstrijdige gevoelens oproepen. Neem bijvoorbeeld Venetië, een toonbeeld van architectuur dat veranderd is in een veredeld pretpark. Of wat te denken van de binnenstad van Amsterdam, waar je inmiddels ook over de hoofden kunt lopen. Zermatt, gelegen in het kanton Wallis, roept dezelfde gevoelens op. Het heeft zich overgeleverd aan massatoerisme op kosten van de natuur. En toch is de omgeving, met de Matterhorn als absolute blikvanger, een waar natuurspektakel. Kun je rust vinden in een gebied dat wordt overlopen door mensen uit de hele wereld? Wij gingen wandelen in Zermatt en zochten het uit.
Op weg naar autovrij Zermatt en de Gornergrat
Waar het nabijgelegen Turtmanntal nog goed met de auto te bereiken is, zul je op weg naar Zermatt over moeten stappen op de trein. Zermatt is namelijk autovrij, waardoor je het laatste gedeelte door het dal moet overstappen. In de trein is het ’s morgens al redelijk druk. In Zermatt stappen we over op de Gornergratbahn. Dit is zonder twijfel één van de spectaculairste treinritjes die je in Europa kunt maken, en waarschijnlijk ook één van de duurste. Voor een enkeltje omhoog betalen we ongeveer 70 euro per persoon. Het fantastische uitzicht op de Matterhorn en de Gornergletsjer maakt gelukkig veel goed.
We gaan op zoek naar rust vandaag, op een plek die is overgeleverd aan massatoerisme. Rustig wandelen in Zermatt is een behoorlijke uitdaging, die we dankbaar aangaan. De start van onze hike begint op de Gornergrat, niet meteen de meest rustige plek, maar wel spectaculair. We kijken uit op maar liefst 29 vierduizenders, die bedekt zijn met een flink pak sneeuw.
• Pittige hike vanaf de Gornergrat terug naar Zermatt, eventueel in te korten door eerder in een gondel te stappen
• Parkeren van de auto in Täsch en vanaf daar verder met de trein naar Zermatt
• In Zermatt overstappen op de Gornergratbahn, die je naar ruim 3.000 meter hoogte brengt
• Vanaf daar te voet verder naar het rustigere Hohtälli, waar je een fantastisch uitzicht hebt
• Daarna afdalen en via een paar mooie bergmeertjes terug naar Zermatt
Wandelen in Zermatt op de Weg der Stille
Als we de trein uitstappen, moeten we eerst even bekomen van het fantastische uitzicht. Het zicht op de Matterhorn, de gletsjer en de hoogste berg van Zwitserland, de ruim 4.600 meter hoge Dufourspitze, zijn adembenemend. Dan laten we de hordes toeristen achter ons en zetten koers naar het Hohtälli. Dit is het bergstation van een gondel die niet ver van de Gornergrat afligt. Het uitzicht is er net zo mooi, maar het voordeel is dat je hem met flink wat minder mensen hoeft te delen.
Wie wil gaan wandelen in Zermatt, doet er goed aan om vroeg van start te gaan. Op veel plekken wil je namelijk even stilstaan om de omgeving in je op te nemen. Het is fijn als je hier voldoende de tijd voor neemt, zodat je zonder haast aan de afdaling kunt beginnen. Vanaf het Hohtälli gaat het namelijk alleen nog maar naar beneden.
Op zoek naar iets minder toeristen in Zwitserland?
Overweeg dan eens een bezoekje aan het nabijgelegen Turtmanntal. Hier loop je bijna alleen door de bergen en heb je zicht op een prachtige gletsjer en een aantal machtige vierduizenders.
Net voorbij de Gornersee begint het rustigste gedeelte van onze route. De Weg der Stille wacht namelijk op ons, en warempel, deze route doet zijn naam eer aan. Het is echt rustig op dit gedeelte van de tour. Onze vaste begeleider is de majestueuze Matterhorn, die hoog boven alle andere toppen uittorent. Stil of niet, deze berg moet je toch een keer gezien hebben.
Langs meertjes en over smalle paden
Als we verder afdalen verandert ook langzaam maar zeker de omgeving. Het bijna maanachtige landschap bij de Gornergrat ruilen we in voor een wat groenere variant. En waar we bij de Weg der Stille nog enigszins alleen zijn, komen we vanaf de Ze Seewjinu mountain lodge weer meer mensen tegen. Wie gaat wandelen in Zermatt, zal zich in ieder geval niet vervelen.
We verlaten nu de Weg der Stille en bevinden ons nu op de fünf-seen-weg. We lopen niet alle vijf de meertjes af, maar kunnen het niet laten om de mooiste mee te nemen. Een duik in de frisse Grünsee is zeer zeker ook de moeite waard.
Wandelen in Zermatt moet je een keer hebben gedaan
Als we langs de mooie meertjes van Zermatt lopen, stellen we vast dat de fünf-seen-weg vele malen populairder is dan de Weg der Stille. Niet zo gek als je je bedenkt dat de Matterhorn zich in een aantal van deze meren weerspiegelt. Daarnaast liggen deze meren in de buurt van een aantal gondels, die wandelen op hoogte in Zermatt laagdrempelig maken.
We zijn dus in goed gezelschap als we van de Grünsee naar de Stellisee lopen. Dit meer is het bekendste en waarschijnlijk ook mooiste meer in de regio. Hier weerspiegelt de Matterhorn zich bij rustig weer in het water. Hoewel we erg boffen met het weer, kunnen we een prachtige weerspiegeling mede door een licht briesje op onze buik schrijven.
Terug naar Zermatt
Toegegeven, wandelen in Zermatt kan op vele manieren, en wij hebben met 2.000 meter afdalen niet per sé voor de lichtste variant gekozen. Van deze 2.000 hoogtemeters kun je er echter 600 afsnoepen als je met het treintje van de Sunnega-Rothornbahn naar beneden gaat.
Het klinkt verlokkelijk om na een lange dag in te stappen, maar dan bedenken we dat we vanochtend al 70 euro per persoon hebben uitgegeven voor de Gornergratbahn. We nemen dus de benenwagen, en die voert ons over steil en technisch uitdagend pad naar Zermatt. Onze dag zit erop, maar niet voordat we door het drukke centrum van Zermatt naar het treinstation lopen. Het is ons gelukt een deel van de drukte te ontlopen, dat wel. Toch is het onmogelijk gebleken om continue op afgelegen plekjes te zijn. We laten Zermatt achter, wetende dat we op één van de mooiste en tegelijkertijd meest overbevolkte plekken van de Alpen zijn geweest.