Op vierdaagse huttentocht rondom de Watzmann

De Watzmann is misschien wel de meest iconische berg van Duitsland. Ieder jaar trekken duizenden toeristen naar de Berchtesgadener Alpen om deze berg met eigen ogen te aanschouwen. Sommige waaghalzen durven het aan hem te beklimmen, terwijl andere zich tegoed doen aan de via ferrata’s in de nabije omgeving. De misschien wel mooiste manier om de Watzmann te ervaren, is door het lopen van de huttentocht die je rondom dit bergmassief voert. In vier dagen leer je dan niet alleen deze berg beter kennen, je loopt ook nog eens door één van de mooiste regio’s van Beieren.

Vier dagen op pad in het nationale park van Berchtesgaden

We zetten koers naar Schönau am Königssee, de start van de vierdaagse huttentocht rondom de Watzmann. Dit pittoreske plaatsje ligt aan de oever van de Königssee. Hier drommen wekelijks duizenden toeristen samen om dit bijzondere meer van dichtbij te zien.

Gelukkig is het in de bergen vele malen rustiger. Het nationale park van Berchtesgaden, waar deze huttentocht doorheen loopt, is namelijk een beschermd gebied. In het hart van het nationale park komen maar weinig mensen, en vind je als wandelaar eveneens rust.

Deze huttentocht staat bekend als erg toegankelijk en is ook voor wandelaars die nog niet zoveel ervaring hebben met huttentochten goed te doen. Met gemiddeld 14 kilometer en iets meer dan 700 hoogtemeters per dag kun je met een goede basisconditie deze huttentocht voltooien. De iets meer getrainde avonturiers kunnen zich wagen aan de klim naar de Hocheck op dag twee. Deze ruim 2.600 meter hoge top bied je een waanzinnig uitzicht over de Berchtesgadener Alpen.

• Vierdaagse huttentocht rondom het Watzmann massief, 55 kilometer in totaal
• Start en finish in Schönau am Königssee, daarna te voet door het nationale park van Berchtesgaden
• Op de tweede dag een eventuele beklimming van de Hocheck (2.651 m)
• Gemiddeld ongeveer 700 hoogtemeters per dag, de beklimming van de Hocheck niet meegerekend

Op zoek naar het Watzmannhaus: de huttentocht rondom de Watzmann is begonnen

De eerste etappe voert je naar de bekendste hut van het Watzmannmassief: het Watzmannhaus. De eerste etappe vormt dan ook de perfecte start van de huttentocht rondom de Watzmann. Al na enkele uren sta je oog in oog met de kleine Watzmann, die met 2.300 meter helemaal niet zo klein is.

Het Watzmannhaus ligt op ruim 1.900 meter en heeft van alle hutten die je op deze tour aandoet het mooiste uitzicht. Zo ligt het Berchtesgadener land aan je voeten en heb je tevens een prachtig uitzicht op de welbekende Hochkalter. De zonsondergang op deze hut is dankzij dit prachtige uitzicht dan ook de moeite waard.

Naar de top van de Hocheck

Op de tweede dag van de huttentocht rondom de Watzmann kun je kiezen: de wat meer ervaren bergwandelaars kunnen ervoor kiezen om de Hocheck te beklimmen. Vanaf het Watzmannhaus ben je in ongeveer twee uur op de top van deze machtige berg, die je een prachtig panoramisch uitzicht biedt.

De beklimming is echter ook steil en kent een passage die met staaldraad gezekerd is. Mocht je dit teveel zijn, geniet dan vooral in alle vroegte nog van het prachtige uitzicht bij het Watzmannhaus. Daarna kun je starten met de afdaling van de tweede etappe.

Door het desolate Wimbachtal naar de Wimbachgrieshütte

Waar je bij het Watzmannhaus nog direct over de bewoonde wereld uitkijkt, ben je in het Wimbachtal in een compleet andere wereld. Dit dal maakt namelijk wel een heel desolate indruk. Dat is niet zo vreemd, want het Wimbachtal ligt in het hart van het nationale park. De tweede dag van de huttentocht voert je over overwegend breed en goed begaanbaar pad naar de Wimbachgrieshütte. Deze idyllische hut ligt prachtig verscholen tussen de bossen van het Wimbachtal.

De Wimbachgrieshütte vormt het eindpunt van de tweede etappe van de huttentocht rondom de Watzmann

Wie voor de beklimming van de Hocheck gekozen heeft, moet ruim 1.800 meter afdalen om bij de Wimbachgrieshütte te komen. Heb je deze berg overgeslagen, dan hoef je slechts 1.100 meter afdalen, wat desalniettemin ook best veel is. Het eerste deel van deze etappe loop je tot aan de Wimbachbrücke bergaf. Vervolgens sla je bij de brug linksaf en loop je het Wimbachtal in. Je vervolgt je weg langs de Wimbach, door de bossen en over breed pad. Na ongeveer negen kilometer heb je de eindbestemming bereikt en kun je neerzakken op het terras.

De finale van de huttentocht rondom de Watzmann en terug via de Königssee

Dag drie van de huttentocht rondom de Watzmann breekt aan. De derde etappe is met ruim tien kilometer relatief kort, maar voert je wel langs de meest desolate plekken van het nationale park. Het doel van vandaag is het Kärlingerhaus. Deze hut ligt direct aan de idyllische Funtensee, één van de vele meren die dit gebied rijk is.

Tijdens deze etappe verlaat je het Wimbachtal en zet je koers richting het markante Steinernes Meer, een bergketen die voornamelijk op Oostenrijkse bodem ligt. Tijdens de etappe doorkruis je het gedeelte dat in Duitsland ligt. Via de Hundstodgatterl geraak je uiteindelijk bij de hut en kun je een heerlijke duik nemen in de ijskoude Funtensee.

Hier eindigt je huttentocht rondom de Watzmann: op de veerboot van de Königssee
Het laatste gedeelte van de huttentocht leg je af per veerboot. Credits: Karl Ibri, Unsplash

Dag vier, de laatste dag van de huttentocht, is vergeleken met de overige dagen een makkie. Vanaf het Kärlingerhaus zet je koers naar St. Barholomä, waar de veerboot op je wacht. Je daalt in ruim acht kilometer zo’n 1.100 meter af. Daarna is het volbracht: de huttentocht rondom de Watzmann is voltooid. De veerboot brengt je over de prachtige Königssee terug naar het startpunt van de tour.

Zelf de huttentocht rondom de Watzmann plannen

Als je nog niet heel veel ervaring hebt met huttentochten in de Alpen, dan is de huttentocht rondom de Watzmann een goede tocht om mee te beginnen. Plan je tour van tevoren goed en vergeet niet vooraf de hutten te reserveren. Denk er ook goed over na wat je mee moet nemen voor tijdens de tocht. Heb je dit allemaal afgevinkt, weet dan dat er een prachtig avontuur op je wacht aan de voet van de Watzmann, die je niet snel zult vergeten.

Krijg jij ook niet genoeg van huttentochten?

Wij ook niet! Gelukkig staat Lecko Mio vol met prachtige tochten door eenzame en verlaten gebieden. Struin dus vooral even rond en doe inspiratie op voor jouw volgende avontuur.