Vakantie in Berchtesgaden: op deze plekken moet je zijn

In het uiterste zuidoosten van Beieren ligt het Berchtesgadener Land. Dit is een geliefd gebied onder wandelaars, dagjesmensen, maar ook alpinisten. Berchtesgaden en de bergen die dit idyllische dorp omringen hebben dan ook voor velen wat te bieden. Vooral in de zomermaanden kan het hier dan ook druk zijn. Gelukkig zijn er voldoende plekken te vinden in deze regio waar je in rust en stilte de omgeving in je kunt opnemen. En natuurlijk mogen een aantal hotspots ook niet ontbreken tijdens een vakantie in Berchtesgaden. Ga je mee op avontuur?

Berchtesgaden, één van de mooiste regio’s in Beieren

Berchtesgaden en het gelijknamige Berchtesgadener Land liggen in het uiterste zuidoosten van Beieren. Het is een groot gebied dat zich uitstrekt van Teisendorf in het noorden, helemaal tot aan de grens met Oostenrijk in het zuiden. Vooral het gebied ten zuiden van Berchtesgaden is erg geliefd en is dan ook een populaire plek voor een langere vakantie. Hier vind je onder andere de beroemde Königssee en het nationale park van Berchtesgaden. Dit nationale park is het enige nationale park in de Duitse Alpen.

Het Berchtesgadener land kent zowel drukbezochte als ook hele rustige plekjes. Naast rustige wandelingen naar bijvoorbeeld de Blaueishütte en het Watzmannhaus, vind je in de regio ook drukke hotspots zoals de top van de Jenner en de Königssee. Voor de klimmers is er ook voldoende te doen. Zo vind je in dit gebied meerdere via ferrata’s. Ook de beklimming van de beroemde Watzmann staat op het lijstje van menig alpinist. Zo is er dus voldoende te doen in Berchtesgaden en zijn er voor ieder soort vakantie voldoende mogelijkheden. De mooiste daarvan hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Een kort rondje langs de hotspots van de regio

Wie in Berchtesgaden vakantie viert, komt niet om de drukbezochte plekken heen. Het beroemdst van allemaal is waarschijnlijk de Königssee, die in het nationale park ligt. Omdat de Königssee een fjordachtig meer is, kun je er niet langs lopen. Wel kun je met stille elektroboten naar de andere kant van het meer varen. Een tochtje over de Königssee, en een wandeling diep in het nationale park zijn landschappelijk gezien zeker de moeite waard. Maar let wel: alleen zul je in dit gedeelte van het Berchtesgadener Land niet zijn.

Als je op vakantie bent in Berchtesgaden mag je een bezoekje aan de top van de Jenner eigenlijk niet overslaan. Deze berg is vrij eenvoudig te bereiken, omdat het bergstation van de Jennerbahn naast de top ligt. De Jenner staat bekend om zijn prachtige panorama. Je hebt niet alleen uitzicht op de Königssee, maar je ziet natuurlijk ook de beroemde Watzmann. Daarnaast heb je ook een prachtig uitzicht op een groot deel van het Berchtesgadener Land.

Mocht een ritje met de Jennerbahn je teveel zijn, wees dan niet getreurd: je kunt ook te voet de top bereiken. Via een afwisselende route sta je in een aantal uurtjes oog in oog met de Königssee.

Ramsau, idyllisch dorp aan de voet van de Hochkalter

Iets ten westen van Berchtesgaden ligt het idyllische Ramsau. Ramsau is voor velen verplichte kost tijdens de vakantie in Berchtesgaden. Dit heeft meerdere redenen. Het kerkje, dat in het hart van het dorp staat, doet het erg goed op Instagram. De St. Sebastian, zoals deze kerk heet, en het schitterende berglandschap op de achtergrond zijn een goed recept voor mooie plaatjes.

Vanaf Ramsau is het tevens niet meer ver naar de Hintersee. Dit prachtig meer ligt aan de rand van het nationale park en is de ideale plek voor een dagje waterrecreatie. Direct aan het meer ligt het Zauberwald. Hier loop je onder andere langs de Ramsauer Ache en de Hintersee en leer je meer over de geologie van het gebied. Deze route is ook zeer voor families met jonge kinderen geschikt.

Ramsaus is één van de mooiste dorpen in de buurt van Berchtesgaden en een bezoek mag tijdens je vakantie dan ook niet ontbreken.

Op zoek naar rust en natuur: ook dat is vakantie in Berchtesgaden

We laten nu de hotspots voor wat ze zijn. Want hoewel deze plekken prachtig zijn, moet je ze wel met de nodige mensen delen. Waar kun je echt tot rust komen tijdens je vakantie in Berchtesgaden? Het antwoord is simpel: daar waar je in alle rust verbinding kunt maken met de natuur.

Gelukkig is tot rust komen in Berchtesgaden helemaal niet zo moeilijk, en daarvoor moet je vooral dieper het nationale park intrekken. Hier vind je namelijk nog voldoende plekken die niet alleen mooi zijn, maar die er ook voor zorgen dat je in één klap tot rust komt. Een huttentocht rondom de Watzmann is bijvoorbeeld een goede manier om op een rustig tempo het gebied te verkennen. In vier dagen loop je de Watzmann rond en kom je op de mooiste plekken van het nationale park.

Zie jij een sportieve vakantie in Berchtesgaden wel zitten?

Dan is een huttentocht rondom de Watzmann misschien iets voor jou. In deze vierdaagse huttentocht loopt je namelijk rondom de Watzmann en slaap je in de mooiste hutten van het nationale park van Berchtesgaden.

Een dagje genieten in het Wimbachtal

De huttentocht rondom de Watzmann brengt je onder andere door het Wimbachtal. En voor degenen die geen trek hebben in een huttentocht is er goed nieuws: ook voor dagjesmensen is dit dal prima te bereiken. Ondanks de goede bereikbaarheid van het dal, behoort deze plek tot één van de meest desolate plekken van de regio. Ideaal dus voor mensen die op zoek zijn naar rust tijdens hun vakantie in Berchtesgaden.

Wie de auto parkeert aan de Wimbachbrücke wandelt binnen no-time het dal in. Als snel wandel je langs de Wimbach en door de prachtige bossen van het Berchtesgadener Land, die langzaam verdwijnen nadat je dieper in het dal doordringt. Uiteindelijk blijft een droog en desolaat landschap over, vol met stenen en gruis. De Wimbachgrieshütte vormt voor de meeste mensen het eindpunt van de tour. Hier kun je je tegoed doen aan een overheerlijke Spinatknödel.

Een bezoek aan het Wimbachtal mag niet ontbreken tijdens je vakantie in Berchtesgaden

Vakantie in Berchtesgaden voor de doorgewinterde klimmer

In Berchtesgaden komt bijna iedereen aan zijn trekken, zo ook de alpinist. Want bij de meer ervaren bergbeklimmer staat een vakantie in Berchtesgaden gelijk aan adrenaline en opperste concentratie. Er zijn tal van mooie routes te vinden in het gebied waar menig klimmershart sneller van gaat kloppen.

De beroemdste route van allemaal is zonder twijfel de overtocht van de Watzmann. In de zomermaanden wagen dagelijks enkele tientallen klimmers de oversteek van de Hocheck naar de Watzmann Südspitze. De tocht is niet zonder risico, maar de ervaren bergbeklimmer weet hier zonder problemen mee om te gaan.

Ook dit is vakantie in Berchtesgaden: klimmen en klauteren op de flanken van de Watzmann

Wie van via ferrata’s houdt komt in het Berchtesgadener Land ook goed aan zijn trekken. De Grünstein Klettersteig, die op een steenworp afstand van de Königssee begint, is een mooie optie voor klimmers die wel van wat adrenaline houden. In de regio vind je echter nog meer via ferrata’s. Er zijn er maar liefst zes te vinden in de regio, met verschillende moeilijkheidsgraden. Ook zijn er mogelijkheden om onder begeleiding een via ferrata te doen. Dit is vooral aan te raden als je nog niet zoveel klimervaring hebt.

Vakantie in Berchtesgaden? Doen!

Wie vakantie wil vieren in Berchtesgaden zal zich dus niet snel vervelen. Want of je nu houdt van het zien van beroemde plekken, van rust, of juist van actie en adrenaline, in Berchtesgaden vind je het allemaal.