Dit zijn de mooiste plekken in het zuiden van Beieren

Doordat ik inmiddels al jarenlang in Beieren woon, durf ik met recht te zeggen dat ik de mooiste plekken in het zuiden van deze deelstaat wel heb gezien. Het is een regio waar ik graag kom om te fietsen, te wandelen en te klimmen. Nu begrijp ik heel goed dat niet iedereen deze passie met mij deelt. Toch hoef je niet op de fiets te zitten of een berg te beklimmen om mooie plekken te zien. Hoewel je voor sommige plekken te voet verder moet, kun je de meeste plekken gewoon met de auto bereiken. In dit artikel stel ik je alle plekken voor die naar mijn mening tot de mooiste van Beieren horen.

De mooiste plekken in het zuiden van Beieren

De mooiste plekken in het zuiden van Beieren op de kaart

Google eens op mooiste plekken van Beieren en je krijgt als zoekresultaat een standaard lijstje waarop met enige zekerheid Slot Neuschwanstein, Rothenburg ob der Tauber en de Königssee staan. Toegegeven, dit zijn prachtige bezienswaardigheden. Heb je echter geen trek in massatoerisme, dan zul je toch naar enkele andere plekken moeten uitwijken.

Toch is het niet altijd even makkelijk om de mooiste plekken van Beieren voor jezelf te hebben. Geen enkele plek in deze regio geldt nog als onontdekt. Toch ken ik genoeg mooie plekken waar het nog relatief rustig is. Veel van deze plekken zijn door het massatoerisme godzijdank nog niet ontdekt, of worden dusdanig beschermd dat grote mensenmassa’s geen voet aan wal kunnen zetten. Op deze manier kun je toch in relatieve rust van deze prachtige plekken in de deelstaat genieten, die ik al sinds jaren mijn thuis mag noemen.

De mooiste plekken in het zuiden van Beieren op een rijtje

Benieuwd naar wat naar mijn mening de mooiste plekken van Beieren zijn? Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet. Scroll in alle rust naar beneden, of klik op één van de onderstaande links om direct naar de desbetreffende plek te gaan.

De Schrecksee, misschien wel het mooiste bergmeer van Beieren

De Schrecksee is allang geen verborgen parel meer, maar dat neemt niet weg dat dit bergmeer naar mijn mening nog steeds tot de mooiste plekken in het zuiden van Beieren hoort. Het meer is alleen te voet bereikbaar, via een lange maar prachtige wandelroute door de Allgäuer Hochalpen. Wie een goede conditie heeft en in het hoogseizoen de weekenden mijdt, kan dit meer nog in relatieve rust in zich opnemen.

Wandelen naar de Schrecksee in de Allgäu

Ontdek de Schrecksee via deze prachtige wandeling over de Jubiläumsweg.

De St. Coloman kerk, één van de mooiste plekken in het zuiden van Beieren

In Beieren weten ze maar al te goed waar ze kerken moeten bouwen. Klooster Andechs en de schilderachtige St. Sebastian in Ramsau zijn daarvan goede voorbeelden. De St. Coloman, gelegen op een steenworp afstand van het wereldberoemde Slot Neuschwanstein, steekt beide kerken echter naar de kroon. Gelegen op een prachtige weide, met op de achtergrond de machtige bergtoppen van de Allgäu, behoort deze kerk tot één van de mooiste plekken van Beieren. De kerk is inmiddels uitgegroeid tot social media icoon, en wordt met enige regelmaat gefotografeerd.

De St. Coloman kerk in Beieren, één van de mooiste plekken van de deelstaat

Bezoek de Höllentalklamm in het Wettersteingebergte

De Höllentalklamm is wat mij betreft één van de mooiste kloven in de Beierse Alpen. Hier stroomt de Hammersbach door een smalle kloof, die men te voet doorkruisen kan. Hoewel ook deze kloof enige bekendheid geniet, is het hier zonder twijfel minder druk in vergelijking met andere plekken in het Wettersteingebergte. Loop vooral ook even door naar de Höllentalangerhütte, waar je een prachtig uitzicht hebt op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze.

Wandelen door de prachtige Höllentalklamm

De gehele route inclusief tips voor de Höllentalklamm vind je in dit artikel.

De Riegsee en de Staffelsee behoren tot de mooiste plekken in het zuiden van Beieren

De regio rondom de Riegsee en de Staffelsee behoren wat mij betreft tot de mooiste plekken in het zuiden van Beieren. Dit komt niet alleen door de aanwezigheid van beide meren. Het uitzicht op de Alpenketen, tal van mooie fietsroutes en prachtige wandelroutes door bijvoorbeeld het Murnauer Moos maken van deze regio de ideale regio voor een sportieve vakantie. Wie wil genieten van het mooiste uitzicht, rijdt in ieder geval naar de noordoever van de Riegsee, waar een fenomenaal alpenpanorama op je te wachten staat.

Genieten van de Riegsee en de Staffelsee

Alle tips voor een geslaagde vakantie in deze regio lees je hier.

De Barmsee en de Alpenwelt Karwendel

Van alle regio’s in Beieren behoort de Alpenwelt Karwendel wat mij betreft tot de mooiste plekken van deze Duitse deelstaat. Het gebergte is hier ruig, terwijl de dorpen en mooie plekken uitnodigen tot relaxen. Je kunt hier prima wandelen en fietsen, of een duik nemen in één van de vele meren. Het misschien wel mooiste meer in deze regio is de Barmsee, die tussen de plaatsen Krün en Mittenwald ligt. Vanaf dit meer heb je een prachtig uitzicht over de Karwendelketen, die met zijn ruige bergtoppen zorgt voor een fantastische coulisse.

De Alpenwelt Karwendel op de fiets verkennen

Lees hier alles over de mooiste fietsroutes in de Alpenwelt Karwendel.

De Walchensee, één van de mooiste plekken van Beieren

Ik ben maar wat graag aan de Walchensee om te wandelen. Rondom dit prachtige bergmeer vind je namelijk tal van mooie wandelingen naar bekende bergtoppen. Toch hoef je niet per sé je bergschoenen aan te trekken om van dit meer te kunnen genieten. Je kunt de Walchensee namelijk prima met de auto bereiken. Aan het meer vind je een aantal mooie wandelpaden en eetgelegenheden, waardoor je op een relaxte manier van dit prachtige bergmeer kunt genieten.

De mooiste wandelingen rondom de Walchensee

Wil jij één van de vele bergtoppen rondom de Walchensee beklimmen? In dit artikel vind je de mooiste wandelroutes rondom dit meer.

De Sylvenstein Stausee en het Isardal

We blijven in de regio rondom de Walchensee en de Alpenwelt Karwendel. Hier zijn namelijk nog een aantal prachtige plekken te vinden, die het waard zijn om ontdekt te worden. Zonder twijfel behoren de Sylvenstein Stausee en het Isardal tot de mooiste plekken van Beieren. Ik kom hier regelmatig om te wielrennen. De Sylvenstein Stausee, een stuwmeer op de grens van het Karwendelgebergte en de Beierse Vooralpen, geniet maar weinig bekendheid onder toeristen. Wie verder rijdt richting het plaatsje Vorderris en vervolgens doorrijdt naar Wallgau, doorkruist het prachtige Isardal. Dit is de enigste plek waar de Isar nog vrij mag stromen. Het is een prachtige en onaangetaste plek, waar je kunt genieten van één van de mooiste plekken van Beieren.

De Sylvenstein Stausee behoort tot één van de mooiste plekken in het Karwendel en in Beieren

De Wolfsschlucht, een verborgen kloof achter de Tegernsee

De Wolfsschlucht was tot voor kort een voor mij nog onbekende plek, totdat ik op een zonnige en warme dag in april besloot om de Schildenstein te beklimmen. Om de top te bereiken liepen we door de prachtige Wolfsschlucht, een relatief onbekende kloof dichtbij het plaatsje Kreuth. Je bereikt deze kloof te voet vanaf de wandelparkeerplaats. Vervolgens kun je genieten van de veelzijdigheid van de Beierse Vooralpen en het water dat hier in volle vaart naar beneden stroomt.

Wandelen door de Wolfsschlucht

Benieuwd naar deze prachtige kloof? In dit artikel lees je meer over de wandelroute door dit gebied.

De Kampenwand, één van de mooiste plekken in het zuiden van Beieren

De Kampenwand is zonder twijfel de bekendste bergtop in de Chiemgauer Alpen. Deze markante rotsformatie, waar je op de top het grootste kruis van Beieren vindt, is onder bergwandelaars een geliefde bestemming. Dit heeft deze berg mede te danken aan het fenomenale uitzicht op de top. Zo kijk je onder andere uit over de Chiemsee en kun je bij helder weer de Großglockner en Großvenediger zien liggen. Let wel: in het hoogseizoen kan het hier best wel druk zijn. Vermijd daardoor liever de weekenden, zodat je de ergste drukte in deze regio vermijd.

Wandelen naar de Kampenwand

Hoe je de bekendste berg in de Chiemgau beklimt, lees je hier.

Het Watzmannhaus, het icoon van Berchtesgaden

Van alle berghutten in de Beierse Alpen behoort het Watzmannhaus zonder twijfel tot de mooiste. Gelegen aan de voet van de iconische Watzmann kijk je vanaf het Watzmannhaus namelijk prachtig uit over het Berchtesgadener Land. Ook de wandelroute naar deze berghut, die start bij de Wimbachbrücke, mag er wezen. Heb je tijd over, overweeg dan zeker om een nachtje in deze berghut te blijven slapen. De zonsondergang bekijken vanaf deze plek is namelijk zonder twijfel de moeite waard.

Wandelen naar het Watzmannhaus

De volledige route naar deze prachtige berghut vind je hier.

Meer over Beieren

Hebben de mooiste plekken in het zuiden van Beieren je geïnspireerd? Neem dan vooral eens een kijkje naar de onderstaande artikelen, waar je meer informatie vind over de verschillende regio’s en mooie plekken in deze deelstaat.