De Kampenwand: wandelen naar het icoon van de Chiemgau

Beieren kent een aantal iconische bergen, waarvan de Zugspitze en de Watzmann waarschijnlijk de bekendste zijn. In de Chiemgau ligt echter nog een derde iconische berg, die in de regio grote populariteit geniet. Wie de Salzburger Autobahn naar het oosten volgt, ziet deze berg al van veraf glinsteren in de zon. De Kampenwand (1.664 m) is hét icoon van de Chiemgau, en is dan ook de ideale plek om te wandelen in deze regio.

Wandelen naar de Kampenwand in de prachtige Chiemgau

„I gangert gern auf d´Kampenwand, wenn i mit meiner Wamp´n kannt“. In Beieren is de Kampenwand zo beroemd, dat hij zelfs voorkomt in een oud Beiers gezegde. In goed Nederlands: ik zou zo graag de Kampenwand willen beklimmen, maar mijn dikke buik houdt me tegen. Gelukkig is er in dit geval goed nieuws, want ook met een kilootje meer op de weegschaal kun je prima wandelen rondom de Kampenwand. De beroemde en stijlvolle Kampenwandbahn zorgt er in elk geval voor dat je de nodige hoogtemeters kunt besparen.

Meer Chiemgau: naar de Priener Hütte en de Geigelstein

Een prachtige wandeling op een steenworp afstand van de Kampenwand.

Dat gezegd hebbende, zul je mede door de aanwezigheid van deze gondel er rekening mee moeten houden dat het in het hoogseizoen en in de weekenden hier erg druk kan zijn. De Kampenwand heeft nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op een veelvoud aan wandel- en klimfans.

Het beklimmen van de Kampenwand is daarnaast ook niet te onderschatten, omdat de weg naar de top een aantal lastige passages kent. Hiervoor is de nodige tredzekerheid gevraagd. Het uitzicht op de top maakt echter alles goed. Niet voor niets staat de Chiemgau bekend om zijn prachtige vergezichten, die op heldere dagen reiken tot de hoogste toppen van de Hohe Tauern.

• Rondwandeling rond de Kampenwand, inclusief beklimming van de Kampenwand-Ostgipfel
• De route verloopt grotendeels over goed begaanbaar pad. Rondom de top van de Kampenwand zijn echter een aantal lastige passages (T3), waarvoor tredzekerheid en vrij zijn van hoogtevrees een vereiste is.
• De route start bij de wandelparkeerplaats zur Maisalm

Door de groene heuvels van de Chiemgau

De Chiemgau is met zijn groene bergen en bosrijke gebieden de ideale plek om te wandelen. Geen enkele berg haalt de 2.000 meter in dit gebied, maar het uitzicht op veel van de toppen is wel magistraal. Wie gaat wandelen naar de Kampenwand en begint op de wandelparkeerplaats zur Maisalm, krijgt de Chiemgau dan ook in al zijn glorie te zien. Prachtige bossen worden zodra je aan hoogte wint ingeruild voor weidse uitzichten en prachtige alpenweides. Al snel heb je een prachtig uitzicht op de machtige Kampenwand en de lagergelegen Steinlingalm, een prachtige berghut met uitzicht op de Chiemsee.

Wandelen langs de rustige zuidflank van de Kampenwand

Vanaf de Steinlingalm volgt een korte, maar grotendeels lastige klim naar de top van de Kampenwand. Hier is zonder meer tredzekerheid gevraagd. Daarnaast zul je voor het laatste stuk naar de top absoluut vrij moeten zijn van hoogtevrees. Heb je echter genoeg ervaring, dan is het beklimmen van de Kampenwand een absoluut genot. Het uitzicht vanaf de top is daarnaast geweldig, met vrij zicht op de Chiemsee en een prachtig uitzicht op een groot gedeelte van de Alpen.

Wie de drukte wil ontlopen, doet er goed aan om via de zuidflank van de Kampenwand terug te wandelen richting het bergstation van de Kampenwandbahn. Op dit gedeelte van de route kom je nauwelijks mensen tegen, terwijl de omgeving ook hier meer dan de moeite waard is. Let wel: ook hier zijn in het begin een aantal lastige passages te overwinnen, waarvoor bergervaring een vereiste is.

Dol op de Chiemgau

Wandelen in de Chiemgau, en dan in het bijzonder rondom de Kampenwand, is meer dan de moeite waard. Hoewel het druk kan zijn in dit gedeelte van de Chiemgau, kun je hier zonder twijfel een hele dag heerlijk wandelen. Vermijd daarbij het hoogseizoen en de weekenden als dat kan. Beloond word je dan op mooie heldere dagen met een prachtig uitzicht.

Via Ferrata plezier in de Chiemgau

In de Chiemgau kun je niet alleen goed wandelen. Bij Reit im Winkl ligt namelijk een prachtige Via Ferrata (moeilijkheidsgraad C), die prima te combineren is met een gemoedelijke wandeling door de Chiemgau.