Beklimmen en overtocht van de Watzmann: stalen zenuwen vereist

In de noordelijke Alpen zijn tal van alpiene bergtochten te vinden waar de ware alpinist zich flink kan uitleven. Voor een dergelijke tour zijn de nodige vaardigheden vereist. Naast een goede conditie moet je namelijk goed kunnen klimmen en moet je niet bang zijn voor steile afgronden. In de prachtige Berchtesgadener Alpen, gelegen in het uiterste zuiden van Beieren, ligt een iconische berg die bij vele alpinisten hoog op het lijstje staat: de Watzmann. Het beklimmen en de overtocht van de Watzmann , waar je over de graad van de Watzmann loopt, behoort tot de mooiste bergtochten van deze deelstaat. Dus heb jij stalen zenuwen en voldoende ervaring om deze pittige tocht tot een goed einde te brengen? Lees dan vooral verder.

Beklimmen en overtocht van de Watzmann: spectaculair, pittig en iconisch

De Watzmann is misschien wel de meest iconische berg van Duitsland en het herkenningspunt bij uitstek in de Berchtesgadener Alpen. Hoewel hij qua hoogte zijn meerdere moet erkennen aan de Zugspitze, staat hij als het gaat om mythen op eenzame hoogte. De Watzmann waakt over het nabijgelegen Berchtesgaden en lokt menig alpinist naar deze regio.

De Watzmann is eigenlijk een bergmassief en kent daarom meerdere toppen. Zo heb je naast de Watzmann Mittelspitze, de Südspitze en de Hocheck, die de kern van het massief vormen, de kleine Watzmann en de vier “Watzmann Kinder”. Dit zijn vier kleinere toppen tussen de kleine Watzmann en de drie hoofdtoppen. Rondom de Watzmann zijn er talloze mogelijkheden voor relaxte wandelingen en via Ferrata’s. Zo vind je aan de voet van de Watzmann de Grünstein Klettersteig, een prachtige Via Ferrata met zicht op het iconische massief.

• Tweedaagse alpiene bergtocht met beklimmen en overtocht van de Watzmann.
• Via Ferrata set en helm zijn op delen van de tocht vereist
• Start van de tour op de parkeerplaats aan de Wimbachbrücke
• Eerste dag omhoog naar het Watzmannhaus, circa 3 uur lopen, 1.300 hoogtemeters
• Tweede dag Watzmann overtocht en afdaling via het Wimbachtal, circa 10 uur lopen, met 2.000 meter afdalen
• Uitstekende conditie, tredzekerheid en vrij zijn van hoogtevrees is absoluut noodzakelijk
• Topo: klik hier

In twee dagen over de kam van de Watzmann

Voor het beklimmen en de overtocht van de Watzmann moet je over het algemeen twee dagen inplannen. Met ruim 25 kilometer en 2.000 hoogtemeters vergt de tocht namelijk nogal wat uithoudingsvermogen. De meeste alpinisten delen de tocht daarom op in twee delen. Op de eerste dag warm je de benen op en wandel je in ongeveer drie uur naar het Watzmannhaus. Deze prachtig gelegen hut ligt op ongeveer 2.000 meter hoogte en biedt een fantastisch uitzicht over het Berchtesgadener land.

Niet de Watzmann beklimmen, maar wel de omgeving verkennen?

Dan is een huttentocht rondom de Watzmann misschien iets voor jou. In deze vierdaagse huttentocht loopt je namelijk rondom de Watzmann en slaap je in de mooiste hutten van het nationale park van Berchtesgaden.

In het Watzmannhaus overnacht je in voorbereiding op het hoofddoel: het oversteken van de Watzmann en de afdaling naar het Wimbachtal. Voor deze tweede dag zul je vroeg moeten opstaan, want deze tweede etappe is vele malen zwaarder dan de eerste dag. Om zes uur ’s ochtends kun je in het Watzmannhaus al aanschuiven voor het ontbijt. Het gros van de wandelaars die de Watzmann overtocht doen, zijn voor zeven uur vertrokken.

De eerste zonnestralen verlichten de Hochkalter, gezien vanaf het Watzmannhaus

Hocheck en Mittelspitze: het beklimmen en de overtocht van de Watzmann is begonnen

Vanaf het Watzmannhaus gaat het direct steil omhoog. Om bij het begin van de graadwandeling te geraken, moet je namelijk nog 700 meter stijgen. Het beklimmen van de Hocheck, de eerste van drie toppen die je tijdens de overtocht aandoet, vormt de start van de Watzmann overtocht. Op weg naar deze top zul je nog veel wandelaars tegenkomen, mede omdat de route naar de Hocheck niet als gevaarlijk geldt.

Daarna wordt het kaf van het koren gescheiden. De wandelaars dalen weer af naar het Watzmannhaus, terwijl de Alpinisten zich voorbereiden op het echte werk. De Watzmann Mittelspitze wacht namelijk, en daarmee het eerste gedeelte van de graadwandeling. Gezekerde stukken wissel je hier af met niet gezekerde passages van de eerste categorie.

Blik op de Mittelspitze van de Watzmann. De Watzmann overtocht is spectaculair en vereist daarnaast stalen zenuwen
Blik op de Mittelspitze en het eerste gedeelte van de graadwandeling

Het magnus opum van het beklimmen en de overtocht van de Watzmann: de graadwandeling naar de Südspitze

Het eerste gedeelte naar de Mittelspitze vormt de opmaat voor het echte werk: de lange klim naar de Südspitze van de Watzmann. De Watzmann overtocht komt nu echt op dreef. Voor de graadwandeling naar de Südspitze heb je ongeveer twee uur nodig. Ook hier wissel je gezekerde passages af met lastige en niet gezekerde stukken.

Het uitzicht op de graad is echter fantastisch, en het loont zich om af en toe om je heen te kijken. De blik op de Königssee, die ongeveer 2.000 meter lager ligt, is fantastisch. Rondom word je omringd door de toppen van het Steinernes Meer en de Berchtesgadener Alpen. In de verte zie je de Südspitze liggen, die boven alle toppen uittorent en het grote doel is van de klim van vandaag.

Blik op de Watzmann Südspitze en de graad. De graadwandeling naar de Südspitze geldt als één van de moeilijkere gedeeltes van de Watzmann overtocht.
Blik op de Watzmann Südspitze

Steil, lastig, maar mooi: de lange afdaling via het Wimbachtal

Het beklimmen en de overtocht van de Watzmann wordt nog weleens onderschat. De meeste alpinisten bereiden zich op deze tocht tot in de puntjes voor, maar vergeten dat de afdaling via het Wimbachtal misschien nog wel het lastigste gedeelte is van de hele tour. Na het bereiken van de Südspitze daal je namelijk via het Wimbachtal weer af. Voor de complete afdaling zul je nog zeker zes uur moeten inplannen.

Vooral het eerste gedeelte van deze afdaling heeft het in zich. Het gaat ruim 1.400 meter naar beneden over steil en moeilijk begaanbaar pad. Veel gedeeltes zijn gezekerd met staalkabels, die goed van pas komen. Sneeuwvelden kunnen daarnaast de afdaling bemoeilijken.

Hoewel de afdaling door het Wimbachtal als extreem zwaar te boek staat, is het niet alleen kommer en kwel wat je te wachten staat. Je bent namelijk in het hart van het Berchtesgadener Nationale Park en omgeven door de natuur. Op de steile flanken van de Watzmann grazen gemzen en steenbokken, die je met een beetje geluk kunt spotten.

De afdaling blijft tot aan het Wimbachtal erg lastig. Concentratie is tot kort voor het bereiken van de Wimbachgrieshütte vereist. Daarna kun je de concentratie enigszins laten varen: je laat het steile en smalle pad achter je, en vervolgt je weg over breed pad.

De afdaling van de Watzmann via het Wimbachtal is alles behalve makkelijk. De Watzmann overtocht is niet alleen technisch lastig, maar vergt ook uithoudingsvermogen.
De afdaling door het Wimbachtal is lang en zwaar. Onderweg kun je wild spotten, zoals deze Gemzen

Alles wat je van een alpiene bergtocht mag verwachten

En zo kom je na een tocht van ongeveer tien uur weer aan bij de parkplaats aan de Wimbachbrücke. De tour is volbracht. Het beklimmen en de overtocht van de Watzmann heeft alles wat je van een bergtocht mag verwachten. Waar je de eerste dag nog in relatieve rust kunt genieten van het prachtige uitzicht bij het Watzmannhaus, word je op dag twee in meerdere opzichten op de proef gesteld. Concentratie en alpiene ervaring zijn absoluut noodzakelijk voor deze lastige tour, maar als je beide bezit dan betaald de Watzmann je dubbel en dwars terug.