De mooiste wandelingen rondom de Walchensee

De Walchensee behoort tot één van de mooiste meren van de Duitse deelstaat Beieren. Wie langs de oevers van dit meer staat, weet waarom. Omgeven door prachtig groene bergen straalt het turquoise water je tegemoet. Tal van buitenliefhebbers trekt dit meer aan, want naast wandelen kun je op dit meer ook goed zeilen, surfen en vissen. Wie echter van wandelingen houdt, zit ook aan de Walchensee goed. De mooiste wandelingen rondom dit meer zijn in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Wandelingen rondom de Walchensee zijn per definitie de moeite waard. Ook rond het meer kun je heel gemoedelijk wandelen.

Wandelingen rondom de Walchensee: veelvoud en mooie uitzichten

De Walchensee ligt zo’n 80 kilometer ten zuiden van München. Dit meer is mede geliefd dankzij zijn bijzondere ligging. Ingeklemd tussen een veelvoud aan bergen waan je je aan de Walchensee voor even in een andere wereld. Zelfs de weg naar het meer, die over de kronkelende Kesselbergstrasse loopt, is een avontuur op zich. Snel win je op deze weg aan hoogte, terwijl je uitkijkt op de lagergelegen Kochelsee. Pas als je het hoogste punt van de pas bereikt, op 859 meter, en weer een stukje afdaalt, schittert de Walchensee je tegemoet.

Hier opent zich een waar wandelparadijs voor je, dat vele wandelaars aantrekt. De vele bergtoppen rondom de Walchensee zijn namelijk voor veel wandelaars goed te bereiken. Ook rond het meer zelf kun je gemoedelijk wandelen. De noordoever is een geliefde plek om even langs het meer te struinen. Met zicht op het Karwendelgebergte kun je hier in alle rust naar Sachenbach wandelen, waar je direct aan de oevers van het meer even op het terras kunt neerzakken.

Voor de meer avontuurlijke wandelaar zijn er direct en in de buurt van de Walchensee een aantal mooie wandelingen te vinden. De mooiste daarvan kun je hieronder vinden.

Wandelingen rondom de Walchensee zorgen dikwijls voor een prachtig uitzicht op het meer.

Naar de Jochberg

Van alle wandelingen rondom de Walchensee is die naar de top van de Jochberg misschien wel de bekendste. Het uitzicht op het meer is dan ook fenomenaal. De wandeling begint direct aan de parkeerplaats bij de Kesselberg. Vanaf daar kun je afwisselend over breed en smal pad naar de top van de Jochberg wandelen. Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan de Jocheralm, waar je op zomerse dagen heerlijk op het terras kunt zitten.

Wandelen naar de Jochberg

Wandelen naar de misschien wel bekendste berg rond de Walchensee is zeer de moeite waard.

De Heimgarten

Voor de start van de wandeling naar de Heimgarten begeef je je richting het gelijknamige plaatsje Walchensee, gelegen aan de westoever van het meer. Daar waar de meesten wandelaars ervoor kiezen om met de Herzogstandbahn omhoog te gaan, kun je op weg naar de Heimgarten nog in relatieve rust genieten van de omgeving. Daarnaast bevindt zich net onder de top de Heimgartenhütte, waar je vooral op zonnige dagen een spectaculair uitzicht hebt over een groot deel van de Oostenrijkse Alpen.

Wandelen naar de Heimgarten

Beklim de Heimgarten en leer alles over de route ernaartoe.

De Hirschhörnlkopf, één van de mooiste wandelingen bij de Walchensee

De Hirschhörnlkopf ligt niet direct aan de Walchensee. Voor sommige mooie wandelingen bij de Walchensee zul je namelijk moeten uitwijken naar de Jachenau, een klein en idyllisch dal op slechts enkele minuten van het meer. Het uitzicht vanaf de Hirschhörnlkopf is te vergelijken met die vanaf de Jochberg, met als grootste verschil dat deze bergtop veel minder druk is dan zijn veel bekendere grote broer.

Wandelen naar de Hirschhörnlkopf

Ervaar meer over deze mooie berg in de Jachenau.

De Staffel, uitzicht op de Sylvensteinstausee en de Walchensee

Van de Hirschhörnlkopf is het niet ver naar de Staffel. Beide bergtoppen liggen namelijk in de Jachenau en zijn vanaf de Walchensee prima te bereiken. De Staffel heeft als grote voordeel dat je niet alleen de Walchensee kunt zien, maar ook de Sylvensteinstausee. Daarnaast heb je een heel mooi uitzicht over het Karwendelgebergte. Een prachtig alternatief dus als je op zoek bent naar een wandeling met niet al te veel hoogtemeters, maar wel een mooi uitzicht.

Wandelen naar de Staffel

Een wandeling met prachtig uitzicht op de Sylvenstein Stausee en de Walchensee.

De Simetsberg, een rustige bergtop met heerlijk uitzicht op de Walchensee

Net als de Staffel en de Hirschhörnlkopf is ook de Simetsberg een bergtop waar je nog in relatieve rust kunt genieten van een prachtig uitzicht. Met een heerlijk uitzicht op zowel de Walchensee, de Krottenkopf en de Zugspitze is deze wandeling meer dan de moeite waard. Deze route start aan de zuidoever van de Walchensee, in het plaatsje Einsiedl. Vanaf daar start een mooie en afwisselende route naar de top van de Simetsberg.

Wandelen naar de Simetsberg

Een wandeling met prachtig uitzicht op de Walchensee, de Zugpsitze en het Karwendel.

De geheimtip onder de wandelingen rondom de Walchensee: de Altlacher Hochkopfhütte

Wat niet veel mensen weten, is dat de bekende Koning Ludwig, de laatste Koning van Beieren, geregeld aan de Walchensee te vinden was. Wandelingen konden hem echter niet zo bekoren, en ook de Walchensee liet hem dikwijls koud. Hij liet zich echter maar wat graag hoger de bergen in dragen. De Altlacher Hochkopf werd in 1850 door zijn vader Max de tweede als jaaghut gebouwd. Naast Koning Ludwig werd deze hut ook bezocht door zijn goede vriend Richard Wagner. Zo schreef deze beroemde componist in de Altlacher Hochkopfhütte aan zijn beroemde Partituur ‘Siegfried’. Deze hut, die vandaag de dag via de bergsportvereniging te huren is, kent dus een rijke geschiedenis.

De wandeling naar de Altlacher Hochkopfhütte begint aan de Zuidoever van de Walchensee, in het kleine plaatsje Altlach. De route verloopt voornamelijk door het bos, maar is desalniettemin erg mooi. Daarnaast is deze route vele malen rustiger dan de routes die naar de bekendere bergtoppen voeren. Aangekomen bij de Altlacher Hochkopfhütte heb je een prachtig uitzicht over de Alpenwelt Karwendel.

Wandelingen rondom de Walchensee zijn er genoeg. Deze wandeling naar de Altlacher Hochkopfhütte is echter zeer de moeite waard.

Wandelingen rondom de Walchensee zijn de moeite waard

Wie naar de Walchensee trekt, heeft de keuze uit een mooi aantal wandelingen. Eigenlijk is het best moeilijk kiezen met zoveel mooie opties. Voor welke wandeling je ook gaat, de kans dat je teleurgesteld wordt is klein. Het uitzicht op de bergtoppen rondom het meer is namelijk van de allergrootste schoonheid.