De Alpenwelt Karwendel met de fiets verkennen

De Alpenwelt Karwendel is de plek bij uitstek om vakantie te vieren. Omgeven door ongerepte natuur wachten er honderden kilometers aan wandel- en fietspaden op je. Met de machtige bergtoppen van het Karwendel als vaste begeleider is een rondje op de fiets dus zeker geen straf. Er zijn opties genoeg en er is voor iedere type fiets wel een mooie route te vinden. Want of je nu op de racefiets, mountainbike of e-bike onderweg bent, saai wordt het in deze Beierse regio nooit.

Tientallen opties in de Alpenwelt Karwendel

De Alpenwelt Karwendel is een zeer divers gebied met talloze opties om dicht bij de natuur te zijn. Deze regio is voornamelijk bekend als wandelparadijs. Rond de plaatsjes Wallgau, Krün en Mittenwald zijn tientallen mooie wandelingen te vinden. Veel wandelaars trekken dan ook te voet het gebergte in, op zoek naar bijvoorbeeld het Soiernhaus en de Soiernseen. Iets zuidelijker vind je de meest desolate plekken van het Karwendel. Tussen Vomp en Scharnitz, beide in Oostenrijk gelegen, kun je in het Karwendel nog echt alleen zijn. Dit is dan ook de ideale plek voor een meerdaagse huttentocht.

De Alpenwelt Karwendel is echter meer dan alleen wandelen. In deze regio vind je namelijk ook tientallen fietstochten, die eveneens het ontdekken waard zijn. Er zijn tal van mooie routes te vinden in de dalen, maar ook hogerop kun je over prachtige bergweggetjes de mooiste routes ontdekken. Een aantal van deze routes, die bijzonder de moeite waard zijn, vind je in dit artikel.

Met de racefiets naar de Grosser Ahornboden

De Alpenwelt Karwendel staat bekend om zijn natuurlijke veelvoud, en tijdens de tocht naar de Grosser Ahornboden, gelegen in het Oostenrijkse deel van het Karwendel, kun je ontdekken hoe mooi de natuur hier is. Deze route gaat volledig over geasfalteerde wegen en is daarom de ideale tour met de racefiets. Natuurlijk kun je deze route ook prima met de mountainbike of met de e-bike doen.

De route start in Wallgau. Zodra je het dorp verlaat, sla je rechtsaf en rij je de smalle tolstraat naar Vorderriss op. Dit gedeelte wordt ook wel Beiers Canada genoemd. De Isar mag in dit dal nog gewoon zijn gang gaan en meandert rustig door het dal. Vanaf de tolstraat heb je een prachtig zicht op de rivier, de omliggende bossen en de machtige flanken van het Wettersteingebergte.

Bij Vorderriss verlaat je de smalle tolstraat en volg je de borden naar Hinterriss en de Eng. Al snel steek je de grens over met Oostenrijk. Ook dit dal kenmerkt zich door idyllische alpenweides, afgewisseld met steile bergflanken en prachtige vergezichten.

De route gaat vals plat omhoog, maar echt steil wordt het nooit. Op ruim 1.200 meter hoogte kom je aan op het eindpunt van de route: de Grosser Ahornboden. Dit is een alpine hoogtevlakte vol met eeuwenoude esdoorns. Een sprookjesachtig tafereel wacht hier op. Niet voor niets behoort deze plek tot één van de mooiste plekken in de noordelijke Alpen.

De Alpenwelt Karwendel en de Beierse vooralpen: met de (e)-bike naar de Finzalm en Wallgau alm

Dat de Alpenwelt Karwendel extreem veelzijdig is, zou je op het eerste gezicht niet meteen zeggen. Velen associëren het Karwendel namelijk met ruige en desolate bergtoppen. Toch vind je ten noorden van Wallgau ook prachtig groene bergen met mooie bloeiende alpenweides. In de Alpenwelt Karwendel vind je dus niet alleen de ruige gedeelten van het Karwendel, maar ook de meer glooiende toppen van de Beierse Vooralpen.

Dit gebied is ideaal om met de mountainbike of e-bike te verkennen. Hier vind je namelijk mooie brede en onverharde paden, die je naar de mooiste plekjes in de Beierse Vooralpen leiden. De tour naar de Finzalm en Wallgau alm is zo’n tour. Over breed en soms steil pad doe je twee idyllische almen aan waar je in alle rust kunt genieten van de natuur. Hoewel je deze tour prima met de mountainbike kunt doen, komt een e-bike op de steilere stukken ook erg goed van pas.

Daarnaast kun je op de Wallgau Alm genieten van een prachtig uitzicht op de Walchensee en de vele bergtoppen die de Beierse Vooralpen rijk zijn.

Een avondrondje door de Alpenwelt Karwendel

Wat is er mooier dan ’s avonds bij ondergaande zon de regio te verkennen? In de Alpenwelt Karwendel is dit de ideale manier om kort voor zonsondergang nog even van al het moois in de regio te genieten. Zodra de machtige flanken van het Karwendel goudgeel gekleurd worden door de zon, is het namelijk de hoogste tijd om op de fiets te stappen.

Natuurlijk kun je deze route ook gewoon overdag fietsen. Tussen Wallgau en Mittenwald vind je namelijk overdag ook gewoon de mooiste plekjes. Deze tour brengt je langs alle dorpen in de Alpenwelt Karwendel en voert je langs de vele meertjes die er in het dal te vinden zijn. Je rijdt dwars door de groene alpenweides, langs de beroemde Bückelwiesen en je hebt daarbij steeds zicht op de mooiste bergtoppen van het gebied.

Nadat je misschien wel een wat langere stop hebt ingepland in het schilderachtige Mittenwald, kom je op de terugweg langs een aantal van de mooiste meren. Vergeet vooral niet te stoppen bij de Barmsee en neem bij zonnig weer je zwemspullen mee. Een verkoelende duik in dit meer, met de bergen op de achtergrond, is zeker de moeite waard.

Wallgau, gelegen in het noorden van de Alpenwelt Karwendel, vormt de uitgangsbasis van vele fietsroutes.

Fietsen is het nieuwe lopen

De Alpenwelt Karwendel zal waarschijnlijk nog jarenlang bekendstaan als wandelparadijs. Dat is waarschijnlijk ook terecht, want de honderden kilometers aan wandelpaden zijn het waard om ontdekt te worden. Voor degenen die echter graag op de fiets stappen is er ook voldoende te beleven. Dankzij de vele routes die je in dit gebied vindt, kun je ook als fietsliefhebber je hart ophalen. Hoe het ook moge zijn, wie van fietsen houdt, zal toch zeker een keer zijn tenten moeten opslaan in deze prachtige regio.