Op vakantie in het Karwendel: de mooiste plekken op een rijtje

Wie op zoek is naar een vakantie in de natuur hoeft niet altijd ver te reizen. In Europa zijn er namelijk tal van mooie plekken waar je prima meerdere weken kunt vertoeven. Het Karwendel, een gebergte in het zuiden van Beieren is zo’n plek. Deze regio, die zowel in Beieren als Tirol ligt, kent tal van mooie plekken die voor ieder type vakantieganger wat te bieden hebben. Zo vind je in het Karwendel mooie en goed te bereiken plekken, maar ook eenzame dalen en bergtoppen, die alleen te voet te bereiken zijn. Kortom: wie op vakantie gaat in het Karwendel, zal zich in ieder geval niet vervelen. Een overzicht van de mooiste plekken van dit gebied vind je in dit artikel.

Vakantie in het Karwendel: de mooiste plekken op de kaart

De Sylvenstein Stausee, het mooiste meer van Beieren

Aan de rand van het Karwendelgebergte ligt direct één van de mooiste plekken van het gebied. De Sylvenstein Stausee is namelijk om meerdere redenen bekend. Niet alleen is het helderblauwe water een lust voor het oog, maar ook de ligging van het meer mag er zijn. Met de Schafreuter en andere bekende bergtoppen van het Karwendel op de achtergrond is deze plek zeker een bezoekje waard.

De Sylvenstein Stausee bestaat nog niet zo lang. Pas in 1959 zorgde een grote stuwdam voor het ontstaan van dit fotogenieke meer. Inmiddels is de Sylvenstein Stausee een geliefde plek voor recreatie. Zo kun je er zwemmen, suppen, maar ook wandelen. Het kleine dorpje Fall, dat in de jaren 50 moest wijken voor de bouw van dit meer, vormt het uitgangspunt voor een aantal mooie wandelingen die dieper het Karwendel in voeren. De Sylvenstein Stausee vormt daarmee een mooie uitgangsbasis voor vele vormen van buitenactiviteiten. Ben je op vakantie in het Karwendel, overweeg dan zeker een bezoek aan deze mooie plek.

De Sylvenstein Stausee behoort tot één van de mooiste plekken in het Karwendel

Beklimmen van de Schafreuter

Wie aan de oostoever van de Sylvenstein Stausee staat kan in de verte de top van de Schafreuter (2.030 m) al zien liggen. Deze bergtop behoort tot één van de bekendere bergen in het Karwendel, en is onder bergwandelaars een geliefd wandeldoel. De top van de Schafreuter kun je op verschillende manieren bereiken. Kies je voor de langere route, dan start je aan de oevers van de Sylvenstein Stausee. Een overnachting in de aangrenzende Tölzer Hütte is in dat geval zeker aan te raden.

Voor de korte variant, die in één dag te voltooien is, wijk je uit naar Vorderriss. Op de grens met Oostenrijk kun je de auto parkeren en voert een steile weg je naar de top van deze iconische berg. Let wel: een goede conditie en tredzekerheid zijn voor het beklimmen van deze berg een vereiste.

Naar de top van de Schafreuter

Meer weten over de wandeling naar de top van de Schafreuter? In dit artikel ervaar je meer over het beklimmen van deze berg.

Unieke plekken vinden tijdens vakantie in het Karwendel: de Grosser Ahornboden

De Alpen zijn dusdanig gevarieerd dat het moeilijk is de mooiste plek van deze uitgestrekte regio te benoemen. Mocht er echter ooit een lijst opgesteld worden met mooiste plekken, dan hoort de Grosser Ahornboden, gelegen in het hart van het Karwendel, daar zeker bij. Deze alpine hoogvlakte, waar eeuwenoude esdoorns groeien, doet namelijk wel heel sprookjesachtig aan. Ben je op vakantie in het Karwendel, dan mag je deze plek zeker niet missen.

Wie van wandelen houdt, komt ook bij de Grosser Ahornboden aan zijn trekken. Vanaf de parkeerplaats, die op een steenworp afstand van de pittoreske Eng Alm ligt, beginnen een aantal mooie bergwandelingen die goed te combineren zijn met een bezoek aan deze prachtige plek.

Bij een vakantie in het Karwendel hoort een bezoek aan de Grosser Ahornboden

Ervaar meer over deze plek en de wandelingen die hier starten.

Het Soiernhaus en de Soiernseen: even weg van de bewoonde wereld

Wie op vakantie is in het Karwendel, ontdekt al snel dat de mooiste plekken van het gebied niet altijd even goed bereikbaar zijn. Voor de wandelliefhebber is dit echter geen probleem, want wie in het bezit is van solide bergschoenen, weet dat de afgelegen plekken vaak het mooiste zijn.

Het Soiernhaus en de Soiernseen liggen in het hart van het Karwendelgebergte. Deze plek wordt door een aantal machtige bergtoppen omringd, waarvan de Soiernspitze en de Schöttelkarspitze de bekendste zijn. Het Soiernhaus en de Soiernseen bereik je het beste te voet. Vanaf het dorpje Wallgau start een mooie route die je in enkele uren naar het Soiernhaus brengt. Deze route is in één dag te lopen, maar een overnachting in het Soiernhaus is ook meer dan de moeite waard.

Wandelen naar het Soiernhaus en de Soiernseen

Het Soiernhaus en de nabijgelegen Soiernseen vormen het ideale eindpunt van een prachtige wandeling in het hart van het Karwendel.

Langs de mooiste plekken in de Alpenwelt Karwendel: de Barmsee, de Geroldsee en de Bückelwiesn

Van het afgelegen Soiernhaus gaan we terug naar de bewoonde wereld. Aan de rand van het Karwendel liggen namelijk de pittoreske dorpjes Wallgau, Krün en Mittenwald. Samen vormen deze dorpskernen de Alpenwelt Karwendel. Om de mooiste plekken van het Karwendel te ontdekken kun je zelfs de auto laten staan, want tussen deze dorpskernen vind je tal van prachtige plekken die je met de fiets of te voet kunt verkennen.

Zo vind je op een steenworp afstand van de bewoonde wereld een aantal prachtige meren, waarvan de Geroldsee en de Barmsee de bekendste zijn. Deze meren zijn vooral in de zomer de ideale plek voor een frisse duik, maar zijn ook in de andere jaargetijden een bezoekje waard. Met de Karwendelketen op de achtergrond zijn deze meren de ideale plekken om heerlijk tot rust te komen.

Wie van de Barmsee naar Mittenwald fietst, komt langs nog een mooie plek die uniek is in zijn soort. Hier fiets je namelijk langs de Bückelwiesn, een glooiende alpenweide vol met unieke bloemen en kruiden. Ook deze plek biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en de vele bergtoppen die het Karwendel tot een wel hele bijzondere plek maken.

Vakantie in de Alpenwelt Karwendel

Ben je op vakantie in de Alpenwelt Karwendel? Spring dan vooral eens op de fiets en ontdek al fietsend de mooiste plekken van deze regio.

Je vakantie in het Karwendel op zijn mooist: genieten van de natuur bij het Karwendelhaus

Voor één van de laatste mooiste plekken in het Karwendel wijken we uit naar het Oostenrijkse Scharnitz. Hier start namelijk een gemoedelijke, maar lange wandeling naar het Karwendelhaus, die tevens met de mountainbike goed te bereiken is. Over breed pad ben je in ongeveer vier uur bij deze pittoreske berghut, die het ideale uitgangspunt vormt voor een huttentocht door het Karwendel. Wie te voet de hut wil bereiken, doet er goed aan om een slaapplek op te hut te reserveren. De heenweg vanaf Scharnitz is namelijk ruim 15 kilometer lang.

Overnachten is echter geen straf op deze berghut, mede dankzij het mooie uitzicht, en de centrale ligging van deze hut in het gebied. Zo vormt het Karwendelhaus het uitgangspunt voor de beklimming van de hoogste berg van het Karwendel, de Birkkarspitze. Ook tref je hier veel wandelaars aan die de volgende dag koers zetten richting een andere mooie plek in het Karwendel: de Falkenhütte en de Laliderer Wände.

Genieten op vakantie in het Karwendel

In het Karwendel zijn zo veel mooie plekken te vinden die je in één vakantie niet allemaal kunt afwerken. Naast de hierboven genoemde plekken zijn er nog tal van andere pareltjes te vinden in dit gebied. Ben je gek op wandelen, of graag in de natuur, dan is het Karwendel echter het ideale uitgangspunt voor een geslaagde vakantie in de bergen.