Naar de top van de Schöttelkarspitze via de Seinskopf

In de Alpenwelt Karwendel barst het van de mooie wandelingen in verschillende moeilijkheidsgraden. Eén van de mooiste bergwandelingen in de omgeving is de pittige klim naar de Schöttelkarspitze (2.050m). Deze berg staat niet alleen bekend om zijn prachtige uitzicht op zowel Wallgau, Krün en Mittenwald, maar ook op de rest van het Karwendelgebergte en de lagergelegen Soiernseen. De klim is lang, en kent net onder de top een aantal lastige passages. Heb je echter de benodigde conditie en de nodige technische vaardigheden, dan is deze bergtour zeker iets voor jou.

Uitzicht vanaf de Schöttelkarspitze op Mittenwald

De Schöttelkarspitze, één van de mooiste bergtoppen in het Karwendel

In het uiterste zuiden van Beieren ligt het Karwendelgebergte, een machtig en ruig bergmassief. De makkelijkste manier om in het gebergte te geraken is via de dorpen Wallgau, Krün of Mittenwald, die allemaal direct aan de voet van het gebergte liggen. De Schöttelkarspitze kun je dan ook goed vanuit dit dal bereiken. Deze bergtop is onderdeel van de Soierngroep, een bergmassief waarvan de Soiernspitze met ruim 2.200 meter de hoogste is. Vanaf de top van de Schöttelkarpsitze heb je dan ook een mooi uitzicht over de toppen van dit massief.

• Een prachtige dagtocht naar de top van de Schöttelkarspitze
• Zware bergtour met enkele lastige passages net onder de top, voldoende alpine ervaring is een vereiste
• Wil je de tour inkorten of een makkelijkere variant, beklim dan alleen de Seinskopf en daal vervolgens weer af
• Parkeermogelijkheden: klik hier

Start van de wandeling in Krün

De wandeling naar de Schöttelkarspitze start in het pittoreske Krün. De auto parkeer je op de Wanderparkplatz im Gries en vanaf daar start de tour. Je steekt direct de Isar over en verdwijnt het bos in. Zo slingert de weg een tijdje over steil, maar goed begaanbaar pad omhoog. Je wint snel aan hoogte en na een tijdje passeer je de boomgrens. Net voordat je de 2.000 meter grens passeert, kom je langs de Seinskopf. Hier zul je moeten beslissen of je het laatste stuk naar de top van de Schöttelkarspitze wilt wagen, of dat je toch liever een andere route neemt.

Op zoek naar de Soiernseen en het Soiernhaus?

Daal dan af van de Schöttelkarspitze en ontdek dit mooie stukje Karwendel

Naar de Schöttelkarspitze of niet

Vanaf de Seinskopf heb je twee mogelijkheden. Je kunt het laatste gedeelte van de route oppakken en naar de top van de Schöttelkarspitze lopen. Je kunt er echter ook voor kiezen om langs de Signalkopf te lopen en via de Lausberg af te dalen naar Mittenwald. Dit is een goede optie als je niet genoeg tijd hebt voor het beklimmen van de Schöttelkarspitze, of als je het laatste technische gedeelte van de klim niet aandurft.

Degenen die ervoor kiezen om de Schöttelkarspitze te beklimmen, zullen merken dat het pad tot aan de Schafkehre goed te lopen is. Net onder de top van de Feldernkreuz verandert het pad en worden de passages lastiger. Bij enkele passages ligt er veel gruis op het pad, waardoor je minder grip hebt. Ook zul je langs enkele steile afgronden lopen. Het laatste gedeelte van de route is dan ook alleen aan te raden als je voldoende bergervaring hebt.

Het uitzicht vanaf de top

Dat de klim naar de top zich loont, mag geen verrassing wezen. Mooi is het uitzicht namelijk op het dal, waar je de dorpen van de Alpenwelt Karwendel goed kunt zien liggen. Verder naar het noorden zie je de Walchensee, één van de mooiste meren in de Beierse Alpen. En kijkend naar het oosten zie je hoe het Karwendelgebergte zich uitstrekt. Ook het zicht op de Soiernseen en het Soiernhaus is meer dan de moeite waard.

Een prachtige maar ook pittige bergtour, dat vat de tour naar de Schöttelkarspitze goed samen. Ga vroeg op pad, mocht je vanuit het dal starten. Hoe meer tijd je namelijk hebt, des te meer kun je genieten van het welverdiende uitzicht op de top.

Uitzicht vanaf de Schöttelkarspitze op het Karwendelgebergte en de Soierngroep