Dit zijn de mooiste dorpen in het zuiden van Beieren

Het zuiden van Beieren behoort tot één van de mooiste regio’s van heel Duitsland. Tegen de grens met Oostenrijk reiken de eerste bergtoppen tot aan de hemel en strekt zich een prachtig alpenlandschap uit. Dit gebied, dat zich uitstrekt van Berchtesgaden in het oosten, tot aan Lindau in het westen, is een populaire vakantiebestemming. Naast bergwandelen kun je je ook vergapen aan pittoreske dorpjes, die aan de rand van de Alpen liggen, of midden in de bergen. De mooiste dorpen in het zuiden van Beieren zijn het dan ook waard om te bezoeken. Welke dorpjes je zeker niet mag missen, lees je hier.

De mooiste dorpen van Beieren op de kaart

Op vakantie in Beieren?

Dit artikel staat boordevol regio’s die de moeite waard zijn om te bezoeken

Ramsau bei Berchtesgaden, één van de mooiste dorpen van Beieren

We beginnen in het oosten van Beieren. Van de mooiste dorpen die Beieren kent, behoort het kleine Ramsau in Berchtesgaden zeker in de top tien. Dit pittoreske dorp ligt aan de rand van het nationale park van Berchtesgaden. Het is niet groot en kent slechts een paar honderd inwoners. Toch is het erg geliefd onder toeristen. De St. Sebastian, de beroemde kerk die midden in het dorp staat, en het schitterende berglandschap op de achtergrond zijn namelijk een goed recept voor mooie plaatjes.

Ramsau bei Berchtesgaden behoort tot één van de mooiste dorpen van Beieren

Oberaudorf

Iets verder naar het westen, ingeklemd tussen de Chiemgau en de Beierse Voralpen, ligt het kleine Oberaudorf. Het is een rustig en gemoedelijk dorp aan de oevers van de Inn. Het is een ideale plek om even te stoppen als je op doorreis bent naar Italië. Een nachtje slapen in één van de vele hotels laat je bijna meteen tot rust komen. Vergeet niet om dan het dorp even uit te wandelen. Op de heuvels en bergflanken vind je namelijk voldoende plekjes met een prachtig uitzicht over het uitgestrekte Inndal.

Bad Tölz

Op de lijst van mooiste dorpen van Beieren mag Bad Tölz niet ontbreken. Dit prachtige plaatsje ligt direct aan de alpenrand en is een goede uitvalsbasis voor de nodige wandelingen. Het is niet alleen een kuuroord, maar heeft daarnaast ook een prachtige binnenstad, vol met bontgekleurde huizen. Daarnaast stroomt de Isar door dit dorp en zijn er lange promenades langs de oever die ideaal zijn voor een korte wandeling.

Bad Tölz behoort tot één van de mooiste dorpen van Beieren

Weilheim in Oberbayern

Weilheim in Oberbayern is misschien niet de bekendste plaats in het lijstje van mooiste dorpen in het zuiden van Beieren. Toch hoort deze plek dankzij zijn prachtige binnenstad in dit lijstje thuis. Weilheim ligt iets verder van de Alpen af en ligt ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Herrsching en de Ammersee. De oude binnenstad, en dan vooral de Weilheimer Marienplatz, is een bezoekje waard.

Weilheim behoort tot één van de mooiste dorpen van Beieren

Murnau am Staffelsee

Murnau am Staffelsee ligt aan de rand van de Alpen en is een lust voor het oog. De bontgekleurde oude binnenstad, met de bergen op de achtergrond, biedt een prachtig tafereel voor een dagje struinen. Murnau heeft echter meer te bieden dan alleen maar een historische binnenstad. Direct aan de rand van het dorp ligt namelijk de Staffelsee, een prachtig meer. En mocht dat nog niet genoeg zijn, net ten zuiden van het dorp ligt het Murnauer Moos, het grootste moerasgebied van West-Europa, waar je heerlijk kunt wandelen. Of Murnau dus bij de mooiste dorpen van Beieren hoort? Ik denk het wel!

Wallgau

Misschien is Wallgau niet direct het dorp wat je op het lijstje met mooiste dorpen van Beieren zou verwachten. Het is namelijk een bergdorp uit duizenden, met een karakteristieke kerk, goede restaurants en tal van vakantiehuizen. Er zijn echter maar weinig dorpen in Beieren die zo’n prachtige bergcoulisse kennen als Wallgau. Op de achtergrond ragen de machtige flanken van het Karwendelgebergte de hoogte in en ontstaat er een pittoresk plaatje. Wallgau is dan ook de ideale uitvalsbasis om te wandelen of om op de fiets de Alpenwelt Karwendel te verkennen.

Hinterstein

Voor de afsluiting van mooiste dorpen van Beieren verplaatsen we onze blik naar de Allgäu. Aan de rand van de Allgäuer Hochalpen ligt namelijk het pittoreske Hinterstein. Het is een klein dorp, met alleen een kerk en enkele restaurants, maar het ligt zo idyllisch dat een bezoek zeker de moeite waard is. Hinterstein is de ideale uitvalsbasis voor de nodige wandelingen, waarvan de bekendste die naar de Schrecksee is. Ook in het dal zelf zijn er tal van gemoedelijke wandelingen te vinden, waardoor je een bezoekje aan het dorp kunt combineren met een mooie ronde door het dal.

De mooiste dorpen van Beieren bezoeken

Ben je van plan om op vakantie in Beieren te gaan, of ben je op doorreis? Overweeg dan vooral om één van deze mooiste dorpen in het zuiden van Beieren te bezoeken. Hoewel de dorpjes soms klein zijn, is het de moeite waard om even te stoppen. Al is het meer voor een welverdiend witbiertje na een lange en vermoeiende wandeling.