Relaxen in Herrsching aan de Ammersee

Toen ik ongeveer een jaar geleden voor het eerst langere tijd neerstreek in de Zuid-Duitse plaats Herrsching, iets ten zuiden van München, had ik niet kunnen bedenken zo snel aan deze plek verknocht te raken. Direct gelegen aan de prachtige Ammersee en de toch wel beroemde abdij van Andechs kom je meteen tot rust. De natuur ligt hier letterlijk voor het oprapen, met dichte bossen rondom, de vele meren en natuurlijk de alpen. De hartelijkheid van de mensen maken het hele feest compleet.

Een oase van rust ten zuiden van München

Herrsching ligt op ongeveer 30 kilometer van München. Wie een aantal dagen in de hoofdstad verblijft, kan zonder overstappen met de S-Bahn in ongeveer een uurtje aan de oever van de Ammersee staan. Het dorp heeft ongeveer 10.000 inwoners en is vooral in de zomermaanden een levendige plek. Met enige regelmaat worden er zomermarkten georganiseerd en zijn er ’s avonds optredens in de buitenlucht. Met een ondergaande zon en de alpen in het vizier is dat absoluut geen straf.

Het dorp maakt onderdeel uit van het zogenaamde Fünf-Seen-Land. Naast de Ammersee vind je in deze regio namelijk ook de Wörthsee, de Pilsensee, de Starnberger See en de Weßlinger See. En met ongeveer een uurtje rijden kun je je bergschoenen al aantrekken: de Bayrische alpen liggen namelijk op slechts een steenworp afstand. Niet voor niets is deze regio voornamelijk onder Duitse toeristen een geliefde vakantiebestemming.

Te voet van Herrsching naar de abdij van Andechs

Herrsching is geliefd om meerdere redenen. De Ammersee trekt vooral in de zomer mensen aan die een heerlijk verkoelende duik willen nemen in het meer. Toch is er meer te beleven dan alleen dat. Op de heuvels rondom het dorp ligt namelijk een wereldberoemde abdij, die jaarlijks honderdduizenden gelovigen en niet-gelovigen naar deze regio doet komen. De abdij van Andechs kun je namelijk niet overslaan als je in deze regio bent.

Vanuit Herrsching loopt er een gemoedelijke wandeling naar het klooster. Al lopend door de dichte bossen van het Kiental begrijp je waarom juist hier de monniken 900 jaar geleden een klooster lieten bouwen: de rust en de stilte nemen haast direct bezit van je.

De abdij van Andechs is om meerdere redenen geliefd. De kerk, die je vanuit de wijde omgeving al ziet liggen, is werkelijk prachtig. Het uitzicht vanaf het klooster op de gehele Beierse alpenketen is fenomenaal. Veel mensen komen echter voor de beroemde biertuin van Andechs. Hier stroomt namelijk vers kloosterbier uit de tap en kun je daarnaast genieten van echte Beierse specialiteiten.

Genieten van de zonsondergang in Herrsching aan de ‘Bayrische Brandung’

Later in de middag verlaten de meeste mensen de abdij van Andechs. Al slenterend door het prachtige Kiental komt voor de meeste mensen de dag langzaam tot een eind. Als dan alle dagjesmensen weer in de S-Bahn zitten, op de weg terug naar München, wordt Herrsching weer van de Herrschingers.

In Herrsching aan de Ammersee is het uitermate goed toeven

Het leven in Herrsching vindt buiten plaats, en het beste merk je dat als een groot deel van het dorp zich rond de zonsondergang aan de oever van de Ammersee verzameld. Genietend van een biertje zakt de zon langzaam achter de heuvels, totdat alleen nog de wolken goudgeel kleuren.

Het kijken van de zonsondergang is inmiddels een begrip in het dorp. De absolute hotspot vormt het gebied rondom de kleine kiosk van de Bayrische Brandung. Deze kiosk is in Herrsching en omstreken een begrip. Niet alleen omdat het reuze handig is om nog snel een drankje of kleine versnapering te kopen, maar ook omdat er bij de Bayrische Brandung regelmatig livemuziek op het programma staat.

De Bayrische Brandung is één van de leukste plekken van Herrsching. Hier kun je genietend van een biertje uitkijken op de prachtige Ammersee.
De kiosk van de Bayrische Brandung. Credits: Bayrische Brandung

Zo zorgt een kleine kiosk voor de groots mogelijke verbinding in een dorp dat draait om gemoedelijkheid. Omdat er in de buurt zoveel te doen is, is een vakantie in deze regio geen gek idee. Tel daarbij op dat je deze regio vanuit Nederland redelijk snel aanrijdt en je bestemming voor de komende zomer is bekend.

Nieuwsgierig?

Tot rust komen is in Herrsching helemaal niet zo moeilijk, met zoveel gemoedelijkheid om je heen. Wil jij ook zo’n mooi artikel voor jouw website, magazine of regio? Dat kan! Neem contact op en ervaar meer.