De Fünf Gipfel Klettersteig: adrenaline gegarandeerd

Via ferrata’s zijn er in vele soorten en maten. Ze lopen van moeilijkheid A tot en met G, waarbij A voor makkelijk staat en G voor zeer uitdagend. De Fünf Gipfel Klettersteig aan de Achensee valt in de categorie D. Door de lengte en een aantal moeilijke passages is deze via ferrata allesbehalve makkelijk. Spektakel en adrenaline zijn echter gegarandeerd. Durf jij het aan?

Op weg naar de Achensee

We rijden vandaag naar de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Iets ten noorden van de Inn, niet ver van de grens met Beieren ligt de prachtige Achensee. Dit meer vormt de natuurlijke grens van twee gebergtes. Westelijk van de Achensee begint namelijk het desolate Karwendelgebergte, en in het oosten vind je het Rofangebergte.

Het Rofangebergte is voor ons de plaats van handelen, want hier ligt de prachtige Fünf Gipfel Klettersteig. Het voordeel van deze via ferrata is dat je hem kunt opdelen: zo hoef je niet alle vijf de toppen op te klimmen, maar kun je kiezen welke van de toppen je het beste liggen. Daarnaast kun je na iedere top besluiten weer af te dalen naar het startpunt van de route.

De auto parkeren we in het plaatsje Maurach, aan de zuidelijke oever van de Achensee. Vervolgens stappen we in de gondel van de Rofan Seilbahn en kan het avontuur beginnen.

De Fünf Seen Klettersteig kan beginnen

Direct aan de Erfurter Hütte begint de Fünf Gipfel Klettersteig. Zoals wel vaker bij via ferrata’s, moeten we ook hier eerst een stuk wandelen voordat we beginnen met het echte klimwerk. Het fijne aan deze Via Ferrata is dat we makkelijk beginnen. De beklimming van de Haidachstellwand valt in de categorie B, de afdaling in de categorie C.

Boven op de Haidachstellwand heb je een prachtig uitzicht over onder andere het Inndal, het Zillertal en natuurlijk de Achensee. De afdaling van de Haidachstellwand kent een paar lastigere passages, die echter goed te doen zijn. Afdalen tijdens een Via Ferrata is normaal gesproken iets lastiger dan klimmen, neem dus vooral de tijd bij de steilere stukken.

De Haidachstellwand, onderdeel van de Fünf Gipfel Klettersteig, biedt een prachtig uitzicht op het Karwendelgebergte en de Achensee

Op naar het echte werk

De Haidachstellwand is in vergelijking met de volgende uitdaging echter een peulenschil. De Rosskopf is namelijk van een heel ander kaliber, en geldt als één van de pittigere klimmen van de Fünf Gipfel Klettersteig. Vooral het eerste gedeelte is erg lastig, met steile en smalle passages in de categorie D. Hoogtevrees zul je bij deze klim zeker moeten thuislaten.

Na een pittig eerste gedeelte wordt de klim wat gemakkelijker. De steile passages blijven achterwege en zonder veel problemen bereiken we de top van de Rosskopf. Wat een avontuur! Het uitzicht is ook hier spectaculair. De noordelijke afdaling van de Rosskopf volbrengen we dan zonder al te veel problemen.

Neem voldoende tijd mee tijdens de Fünf Gipfel Klettersteig

Tijd is waardevol, zo ook tijdens het volbrengen van de Fünf Gipfel Klettersteig. We zijn laat in het seizoen op pad bij de mooist denkbare weersomstandigheden, maar toch merken we dat het later in de middag kouder wordt. We besluiten daarom de laatste top van de dag, de Hochiss, over te slaan.

Zo staan ons dus nog twee beklimmingen te wachten: de Seekarlspitze, categorie D, en de relatief eenvoudige Spieljoch. De klim naar de Seekarlspitze is prachtig, maar niet te onderschatten. De flanken van de Seekarlspitze bestaan namelijk uit grote stukken gladde rots, waardoor het moeilijk is grip te vinden. Daarnaast begint ook de vermoeidheid een rol te spelen. Desalniettemin is de beklimming een mooie uitdaging en maakt het uitzicht op de top alles goed.

De Fünf Gipfel Klettersteig aan de Achensee is een prachtige via Ferrata die je een keer gedaan moet hebben

Tijd om de Fünf Gipfel Klettersteig vaarwel te zeggen

Als de avond langzaam dreigt te gaan vallen maken we ons op voor de terugweg. Het is mooi geweest. Er is niks mooiers om bij ondergaande zon de laatste meters in de bergen te mogen maken. Vooral in de herfst is de Fünf Gipfel Klettersteig een lust voor het oog, mede dankzij het kleurenspel van moeder natuur en de prachtige vergezichten.

Heb je klimervaring, en zoek je uitdaging, dan is deze via ferrata zeker iets voor jou. Ons lukte het niet alle vijf de toppen te beklimmen. Wellicht heb jij meer succes.

Nieuwsgierig?

Deze prachtige via ferrata kun je als klimfan eigenlijk niet overslaan. Wil jij ook zo’n mooi artikel voor jouw website, magazine of regio? Dat kan! Neem contact op en ervaar meer.