De Hausbachfall Klettersteig heeft het in zich

Een Via Ferrata hoeft niet altijd lang en extreem zwaar te zijn. Er zijn namelijk ook varianten waar je maar weinig tijd voor nodig hebt, maar die toch hartstikke leuk zijn om te doen. De Hausbachfall Klettersteig is zo’n Klettersteig. Langs een prachtige rotswand zoek je de soms lastige weg naar boven. Het mooie van deze Via Ferrata is dat je na gedane arbeid de klimspullen weer kunt inpakken en er nog een mooie wandeling aan vast kunt plakken. De omgeving van Reit im Winkl is namelijk te mooi om zomaar over te slaan.

Lekker klimmen in de categorie C

De Hausbachfall Klettersteig ligt net buiten het pittoreske plaatsje Reit im Winkl. Dit dorp ligt in het Duitse Beieren. Oostenrijk is hier letterlijk niet ver, want het dorp ligt tegen de Tiroolse grens aan. Ook wij steken op onze wandeling na de Via Ferrata herhaaldelijk de grens over.

Het fijne aan de Hausbachfall Klettersteig is dat je hem kunt combineren met een mooie wandeling daarna. Zo beginnen wij eerst met de Via Ferrata, die net buiten het dorp begint. Na een uur klimmen pakken we de spullen in en verkennen de Chiemgau.

• Moeilijkheid: C
• Duur Via Ferrata: 1 uur, 100 hoogtemeters.
• Wandeling naar startpunt: 15 minuten
• Duur afdaling: 30 minuten
• Topo: klik hier

De Hausbachfall Klettersteig

Laten we beginnen bij de Hausbachfall Klettersteig. Deze Via Ferrata ligt in de kloof van de Hausbachfall. Ondanks het geringe aantal aan hoogtemeters, kent deze Via Ferrata een aantal lastige en technische passages, die vooral bij gladheid lastig zijn. Kijk dus uit als je na een regenbuitje deze klim wilt gaan doen, want de rotswanden kunnen dan erg glad zijn.

Naast de gebruikelijke uitdagingen kent deze Via Ferrata een tweetal leuke passages. Op ongeveer de helft van de route kom je namelijk een touwbrug tegen die je moet oversteken. Helemaal op het einde steek je over een oude boomstam de Hausbachfall over, en is de Via Ferrata ten einde.

Verder door de groene Chiemgau

Als de klimspullen eenmaal weer in de rugtas zitten, en we de Hausbachfall Klettersteig vaarwelgezegd hebben, gaat onze tocht verder. We maken een ronde door de prachtig groene Chiemgau, en doen een aantal mooie plekken aan. Als eerste klimmen we naar het topje van de Wetterkreuz, gelegen op iets meer dan 1.000 meter boven de zeespiegel. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het Tiroolse gedeelte van de Chiemgau.

Vervolgens duiken we het bos weer in en zetten we koers naar de Hutzenalm. Op deze alm krijg je de heerlijkste Kaiserschmarrn van de hele Chiemgau.

Na de Hausbachfall Klettersteig kun je de groene bossen van Reit im Winkl verkennen

Pure ontspanning na de Hausbachfall Klettersteig

Na welverdiende rust vervolgen we onze tour. We steken al direct de grens met Oostenrijk over. We zijn nu in Tirol en zetten weer langzaam koers richting Reit im Winkl, waar de Hausbachfall Klettersteig nog steeds door vele klimliefhebbers wordt getrotseerd.

Hoe lager we komen, des te weidser wordt het landschap. We lopen langs oude boerderijen, kijken uit op de noordflank van de Wilder Kaiser, en zien in de verte Reit im Winkl al liggen. Onze tour loopt dus langzaam op zijn eind. Een combinatie van klimmen en wandelen is in deze vorm zeer aangenaam. Doordat de Hausbachfall Klettersteig relatief kort is, en de heuvels rondom Reit im Winkl niet al te steil, kom je op een dag als deze perfect aan je trekken.

Nieuwsgierig?

Een prachtige Via Ferrata, gevolgd door een ontspannen wandeling door de groene Chiemgau. Wij kunnen ons niks mooiers voorstellen. Wil jij ook zo’n mooi artikel voor jouw website, magazine of regio? Dat kan! Neem contact op en ervaar meer.