De Grünstein Klettersteig: volle vaart omhoog

Aan de rand van het nationale park van Berchtesgaden, en direct aan de voet van de prachtige Königssee ligt een Via Ferrata die zelfs voor gevorderden klimmers een uitdaging kan zijn. De Grünstein Klettersteig kent namelijk een aantal lastige passages, waarvan sommige zelfs met overhang. Gelukkig is er ook aan de iets minder ervaren klimmer gedacht, want voor wie dat allemaal iets te gek is, is er een lichtere variant beschikbaar. Op de top kijk je uit op de Watzmann, de Königssee en Berchtesgaden. Waar wacht je dus nog op?

De Grünstein Klettersteig

We zijn vandaag in het oosten van Beieren, om precies te zijn in het Berchtesgadener Land. Een prachtige omgeving met een aantal beroemde plekken, die toeristen van over de hele wereld aantrekken.

Niet alleen de dagjestoerist komt hier aan zijn trekken, ook de klimfanaten kunnen hier hun hart ophalen. Rondom Berchtesgaden zijn er namelijk verschillende Via Ferrata’s te vinden die je klimhart sneller laten kloppen. De Grünstein Klettersteig is nou precies zo’n Via Ferrata. Direct aan de Königssee parkeer je de auto en loop je langs de beroemde bobsleebaan omhoog naar het startpunt van de tour.

Eenmaal bij de start van de Via Ferrata aangekomen heb je de keuze uit drie mogelijke routes. De makkelijkste route gaat via de ‘Isodor Steig’ (moeilijkheid C). Voor iets meer uitdaging kies je de ‘Hotelroute’ (moeilijkheid D). Wil je echt je klimcapaciteiten testen, kies dan voor de ‘Räuberleiter’ (moeilijkheid E). Bij deze variant kom je passages met lichte overhang tegen.

• Moeilijkheid: C met variaties D/E
• Duur via ferrata: afhankelijk van conditie en route, maximaal 3 uur, 470 hoogtemeters.
• Wandeling naar startpunt: 45 minuten
• Duur afdaling: 1.15 uur
• Topo: klik hier

Durf jij het aan?

Wij kiezen voor de moeilijkste variant, de Räuberleiter. Als we eenmaal aan de wand hangen, merken we dat de Grünstein Klettersteig het in zich heeft. De klim is steil en er is weinig plek om je voeten neer te zetten. Techniek, maar ook kracht zijn dus zeker vereist.

Tot aan de Heisei-hangbrug is de Via Ferrata technisch complex en pittig. Het oversteken van de hangbrug vormt de overgang naar het gemakkelijkere gedeelte van de Grünstein Klettersteig. Hier komen dan ook alle varianten bij elkaar en gaat de Via Ferrata verder in moeilijkheid C.

De Grünstein Klettersteig heeft een flink aantal uitdagende passages

De Grünstein Klettersteig biedt een prachtig uitzicht

Het laatste gedeelte van de Grünstein Klettersteig kun je dus vooral genieten. De minder steile passages geven je de gelegenheid af en toe stil te staan en te kijken naar het uitgestrekte landschap. Zo zien we de Königssee liggen en het pittoreske Berchtesgaden.

Net onder de top van de Grünstein kun je nog een keer kiezen voor een laatste moeilijke variant. Deze variant, die de Gipfelwand wordt genoemd, kent een aantal passages in moeilijkheid E. Overhang dus. Overschat jezelf hier niet, want na een aantal uur klimmen kan makkelijk de vermoeidheid toeslaan. Natuurlijk kun je deze variant ook overslaan. Het laatste gedeelte naar het kruis is gelukkig een fluitje van een cent.

Terug via de Grünsteinhütte

Gelukkig kun je na het bereiken van de top je klimset uittrekken. De afdaling loopt namelijk via smal, maar goed begaanbaar pad. Al snel kom je langs de Grünsteinhütte, waar je na gedane arbeid nog even kunt uitrusten. Daarna duik je verder het bos in, terug naar het startpunt van de tour.

De Grünstein Klettersteig trotseren is een hartstikke leuke ervaring. Door de verschillende varianten kun je naar hartenlust combineren en de best mogelijke tour voor jou uitzoeken. Spektakel en avontuur zijn gegarandeerd.

Boven op de top van de Grünstein kun je genieten van het uitzicht op de Königssee. De Grünstein Klettersteig is nu bijna ten einde.

Nieuwsgierig?

Deze prachtige Via Ferrata kun je als klimfan eigenlijk niet overslaan. Wil jij ook zo’n mooi artikel voor jouw website, magazine of regio? Dat kan! Neem contact op en ervaar meer.