De Hirschhörnlkopf: lichte wandeling, magisch uitzicht

In de Beierse vooralpen ligt een bergtop die voor velen goed behapbaar is. Omdat de top van de Hirschhörnlkopf op slechts 1.550 meter ligt, ben je er namelijk in een handomdraai. Het uitzicht op de top is ondanks de geringe hoogte fenomenaal. Met uitzicht op onder andere de Walchensee, de Zugspitze en het Karwendel kom je bij helder weer werkelijk niets tekort.

Op pad bij winterse omstandigheden

Het is eind maart als we koers zetten naar het kleine dorpje Jachenau, een heerlijk idyllisch Beiers plaatsje niet ver van Bad Tölz. We zijn in de Beierse vooralpen en koning winter laat nog één keer goed van zich horen. In de nacht is 30 centimeter sneeuw naar beneden gekomen. Een blik op het lawinebericht leert dat het ondanks de verse sneeuw veilig is om de Hirschhörnlkopf te beklimmen. Zo kun je niet alleen in de warmere jaargetijden genieten van het uitzicht op de top, maar ook als de omstandigheden wat moeilijker zijn.

Bij winterrijke omstandigheden gaan de sneeuwspikes mee in de tas. Deze zorgen voor meer grip bij sneeuw en ijs. Hartstikke handig, want de wandeling is nu eenmaal bij winters weer wat zwaarder. In de zomer is deze wandeling echter ook een absolute aanrader. Je sneeuwspikes kun je dan natuurlijk thuislaten.

Op weg naar de Hirschhörnlkopf

Onze auto parkeren we direct naast het Jachenenauer Schützenhaus. De route naar de Hirschhörnlkopf start direct vanaf de parkeerplaats en is goed aangegeven. Wie de borden volgt kan eigenlijk niet verdwalen.

Het eerste deel van de route loopt over breed pad langs de Kleine Laine: een lieflijk kabbelende bergbeek die je stroomopwaarts volgt. Al snel buigt het pad af en loop je dieper het bos in, totdat het brede pad ophoudt.

De beklimming van de Hirschhörnlkopf begint bij Jachenau

Over smal pad op weg naar de top

We trotseren nu de flanken van de Hirschhörnlkopf over smal, maar goed begaanbaar pad. Op dit deel van de route is het niet uitgesloten dat je begint te zweten, want bij tijd en wijle gaat het pad steil omhoog. Na ongeveer 1.5 uur lopen verlaat je de dichte Jachenauer bossen en kom je uit op een uitgestrekte alpenweide.

In de verte doemt het kruis van de Hirschhörnlkopf al op. Het is niet meer ver. Op de vlakte, boven de bossen, is het uitzicht al fantastisch. Het wordt echter nog mooier. Over smal pad loop je langs de Pfundalm, die helaas jaarrond gesloten is, maar wel zorgt voor een typisch Beiers plaatje.

De Pfundalm ligt net onder de top van de Hirschhörnlkopf en biedt al een heerlijk uitzicht op de Alpenketen.

Een fenomenaal uitzicht op de top van de Hirschhörnlkopf

Nadat je de Pfundalm gepasseerd bent, is het echter niet meer ver naar de top. De brede en goed begaanbare bergkam is de laatste horde die je moet overwinnen om op de top van de Hirschhörnlkopf te geraken. Eenmaal boven word je overweldigd door een fantastisch uitzicht.

Kijk je richting het noorden, dan zie je niet alleen de grootste meren van Beieren, de Starnberger See en de Ammersee, je ziet ook de bekende toppen van de Rabenkopf en de Benediktenwand. Richting het zuiden is het uitzicht misschien nog wel mooier. De Walchensee straalt je namelijk tegemoet, met de Herzogstand en Jochberg aan zijn voeten. Verder naar het zuiden zie je de machtige flanken van het Karwendelgebergte en het Wettersteingebergte, met als klap op de vuurpijl het uitzicht op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze.

Het alpenvoorland met de Ammersee en Starnberger See

Het was het waard

Het is dus zeker geen gek idee om naar de top van de Hirschhörnlkopf te wandelen. Zeker voor beginnende wandelaars is deze wandeling een mooie manier om kennis te maken met het bergwandelen. De meer geoefende wandelaar kan natuurlijk ook in de winter een poging wagen. Raadpleeg dan wel van tevoren de laatste lawineberichten en zorg dat je het juiste materiaal bij je hebt voor wandelen in de sneeuw.

De top van de Hirschhörnlkopf