Wandelen naar de Brecherspitze: een prachtige ervaring

Iets ten noorden van de Aiplspitz ligt een bergtop die je een prachtig uitzicht biedt over twee meren. De prachtige Schliersee en de misschien net zo mooie Spitzingsee liggen op de top van de Brecherspitze namelijk aan je voeten. Wandelen naar de top van de Brecherspitze kan op verschillende manieren. Ons startpunt is het pittoreske plaatsje Neuhaus, iets ten zuiden van de Schliersee. Vanaf daar wacht er een mooie tocht op ons, met een prachtig uitzicht als beloning.

Met de trein naar het startpunt

Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar mocht je ooit eens een citytrip naar de Beierse hoofdstad München plannen, bedenk je dan dat je met de trein binnen no-time in de Alpen bent. Het grote voordeel van de Beierse Alpen is dat ze op een steenworp afstand liggen van de grootste stad van Zuid-Duitsland.

De Brecherspitze is één van de vele bergtoppen waarvoor je de auto thuis kunt laten. Vanuit München sta je met de trein namelijk met een goed uur aan het startpunt van de route en kan het avontuur beginnen.

Wandelen naar de top van de Brecherspitze kan op verschillende manieren

Het beklimmen van de Brecherspitz kan op twee manieren. De eerste variant, met veruit de meeste hoogtemeters, begint in het plaatsje Neuhaus en loopt via de Ankelalm. Het eerste gedeelte loopt via breed pad door het bos, waarna je het laatste stuk over een lange, maar goed begaanbare graad naar de top loopt.

Naar de top van de Hirschberg

Niet ver van de Brecherspitze ligt de Hirschberg, een bergtop met mooi uitzicht.

De zuidelijke route start direct aan de Spitzingsee en is iets korter, maar wel iets pittiger. Het eerste gedeelte loopt ook hier over breed pad, naar de Obere Firstalm. Na een korte pauze vervolg je de tour naar de Brecherspitz Vorgipfel. Daarna loop je over de westelijke graad naar de top van de Brecherspitz. Voor deze optie moet je geen last van hoogtevrees hebben en zul je voldoende bergervaring moeten meebrengen.

De derde variant is de mooiste

Variant één en twee zijn natuurlijk aan elkaar te verbinden in de vorm van een ronde, en dat is dan ook wat wij doen als we begin juni op pad gaan. Met de trein vanuit München zetten we koers naar Neuhaus, waar onze tour begint. Vanaf daar maken we een mooie ronde. We beklimmen de Brechspitz vanuit noordelijke richting, en dalen af over de graad naar de Brecherspitz Vorgifpel.

Ondanks dat de zomer nadert, hebben we op de noordelijke flanken nog te maken met een flinke portie restsneeuw. Het is niet ongebruikelijk in de Alpen dat pas rond eind juni de meeste toppen weer sneeuwvrij zijn. De Brecherspitz vormt daarop geen uitzondering, want ondanks zijn geringe hoogte van net geen 1.700 meter, blijft ook hier de sneeuw lang liggen.

Wandelen naar de Brecherspitze is de moeite waard

Na goed twee uur wandelen bereiken we de top van de Brecherspitz en kunnen we genieten van het mooie uitzicht. Naar het zuiden toe zie je de Spitzingsee aan je voeten liggen, maar als je goed kijkt zie je bijvoorbeeld ook het Karwendelgebergte. Richting het noorden zie je de heuvellandschappen die zo kenmerkend zijn voor de Beierse vooralpen. Het landschap is hier weids, en het zicht reikt tot aan München.

De afdaling verloopt via de zuidelijke flanken, en is her en der wat lastiger. Zonder problemen vinden we echter het brede pad en lopen we de route fluitend uit. Terug naar Neuhaus, terug naar het treinstation, waar de trein naar München al op ons wacht.

Het zuidelijke uitzicht vanaf de Brecherspitz is prachtig, met een blik op de voltallige Beierse Alpenketen.

Nieuwsgierig?

De top van de Brecherspitze is absoluut de moeite waard, vooral vanwege het mooie uitzicht. Wil jij ook zo’n mooi artikel voor jouw website, magazine of regio? Dat kan! Neem contact op en ervaar meer.