Wandelen naar de Hirschberg met geweldig zicht op de Tegernsee

De Beierse Vooralpen is de regio bij uitstek om te gaan wandelen. Doordat het overgrote deel van de bergtoppen de 2.000 meter niet haalt, vind je hier in alle moeilijkheidsgraden prachtige bergwandelingen. De regio rondom de prachtige Tegernsee vormt daarop geen uitzondering. Rondom dit meer, één van de mooiste van Beieren, vind je tal van leuke wandelingen. Een groot aantal daarvan zijn erg populair. Op de top van de Wallberg, de bekendste berg in dit gebied, zul je mede door de aanwezigheid van een gondel niet alleen zijn. Gelukkig zijn er een groot aantal plekken waar het vele malen rustiger is. Maak kennis met de Hirschberg (1.668 m), die uitnodigt tot een heerlijke dag wandelen in de Beierse Alpen.

Wandelen naar de Hirschberg met prachtig uitzicht over een groot gedeelte van de Beierse Alpen.

Wandelen naar de Hirschberg, vlakbij de Tegernsee

De regio rondom de Tegernsee is om meerdere redenen geliefd. Het meer, dat haast sprookjesachtig aandoet, heeft een grote aantrekkingskracht op dagjesmensen. De bergen rondom de Tegernsee nodigen uit tot mooie wandelingen. Door de gunstige ligging ten opzichte van de Beierse hoofdstad München is deze regio een geliefde bestemming voor veel wandelaars.

De Wallberg is de bekendste bergtop in dit gebied en is daarom ook drukbezocht. Wie op zoek is naar rustigere plekken, kijkt liever verder. Een mooi alternatief is bijvoorbeeld de Schinder. Ook de Roß- en Buchstein behoren tot de mogelijkheden, hoewel deze beide bergtoppen vooral in de weekenden erg populair zijn. Dit komt door de aanwezigheid van de Tegernseer Hütte, die prachtig tussen de flanken van deze beide bergen ligt. Wandelen naar de Hirschberg is in ieder geval een mooi alternatief voor de drukker bezochte bergen in de regio, terwijl het uitzicht vanaf de top minstens net zo mooi is.

• Mooie wandeling (T2) naar de top van de Hirschberg via de Kratzer (1.545 m).
• Korte stop mogelijk net onder de top bij het Hirschberghaus.
• Parkeren van de auto in het kleine plaatsje Scharling op de wandelparkeerplaats.

Vanaf Scharling naar de top

De start van de route ligt in het kleine plaatsje Scharling. Hier kun je de auto parkeren op de kleine wandelparkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats duik je direct het bos in. Het pad gaat dan al omhoog, want hoewel de Hirschberg slechts 1.668 meter hoog is, zul je tijdens het wandelen bijna 900 hoogtemeters moeten overbruggen.

Tot aan de Kratzer, de eerste officiële bergtop van de dag, blijft het pad stijgen. Vervolgens wordt het wat minder steil en kun je de Hirschberg inmiddels zien liggen. Een korte pauze bij het Hirschberghaus lonkt, die bijna direct aan de route ligt.

Mooi herfsttafereel tijdens het wandelen naar de top van de Hirschberg.

Prachtig uitzicht vanaf de Hirschberg

Na een welverdiende pauze bij het Hirschberghaus kun je verder wandelen naar de Hirschberg. Het laatste gedeelte bestaat uit een breed, maar goed begaanbare graad die de Hirschberg en de iets lagere Hirschberg-Vorgipfel met elkaar verbindt. Op de top van de Hirschberg staat een prachtig kruis. Het uitzicht is weids, met onder andere een mooi uitzicht over de Tegernsee. Richting het zuiden zie je een aantal markante bergtoppen die typerend zijn voor het Tegernseer Land. Zo zie je onder andere de Roß- en Buchstein richting het zuiden. Kijk je meer naar het oosten, dan kun je ook de Schinder zien liggen.

Voor de afdaling kun je kiezen voor een andere, iets langere terugweg. Wel zo leuk voor de afwisseling. Hiervoor wandel je eerst terug richting de Hirschberg-Vorgipfel. Net na deze top, tussen bergtop en Hirschberghaus, buigt er een smal pad rechtsaf richting de Rauheckalm. Vanaf deze alm wordt het pad weer breed. Al snel duik je weer het bos in. Het laatste gedeelte van de afdaling is nog even steil, maar gelukkig kun je het laatste gedeelte over breed pad terug naar het startpunt van de route lopen.

Wandelen naar de Hirschberg is een goed idee

Voor een geslaagde dag wandelen is een prachtige omgeving, mooi uitzicht en een niet al te druk bezochte route een vereiste. Wie gaat wandelen naar de Hirschberg, merkt al snel dat aan al deze punten wordt voldaan. De route, maar ook het mooie uitzicht op de top maken van deze bergtop een geliefde wandelbestemming in de buurt van de Tegernsee.

Naar de top van de Brecherspitze

Niet ver van de Hirschberg ligt de Brecherspitze, een top met heerlijk uitzicht.