Wandelen naar de top van de Notkarspitze

In de Ammergauer Alpen vind je tal van bergtoppen die de moeite waard zijn om beklommen te worden. Doordat dit gebergte naast het Wettersteingebergte ligt, de thuishaven van de Zugspitze, heb je op menig bergtop in deze regio een prachtig uitzicht op de hoogste berg van Duitsland. Voor een aantal van deze toppen in de Ammergauer Alpen, zoals de Kreuzspitze, heb je echter bergervaring nodig. Gelukkig zijn er ook tal van mooie bergwandelingen te vinden waarvoor je niet overmatig hoeft te klauteren. Wandelen naar de Notkarspitze (1.888 m), een prachtige bergtop in de buurt van Ettal, is dan ook een goed alternatief. Een prachtig uitzicht op de Zugspitze krijg je er gratis en voor niets bij.

Wandelen naar de top van de Notkarspitze is zowel in de zomer als in de vroege lente een aanrader.

Wandelen naar de Notkarspitze

De Notkarspitze ligt aan de rand van de Ammergauer Alpen, een gebergte in het zuiden van Beieren waar je in alle rust kunt wandelen. Dit gebied is niet alleen goed beschermd, het is onder wandelaars ook nog eens relatief onbekend. Hierdoor kun je nog in relatieve rust van de bergen genieten.

De Notkarspitze bevindt zich in het noordoosten van het gebied en is een mooi alternatief voor degenen die niet naar de Ettaler Mandl en Laber willen. Deze twee bekende bergtoppen zijn namelijk gemakkelijk te bereiken met een kabelbaan en daarom wat drukker. Bij de Notkarspitze heb je hier echter geen last van, terwijl het uitzicht misschien nog wel weidser en mooier is.

• Prachtige bergtour (T3) naar de top van de Notkarspitze.
• De lange afdaling via de noordflank kent enkele passages die met staaldraad gezekerd zijn.
• Een alternatief voor deze langere afdaling is om op dezelfde manier af te dalen als heen via de Ziegelspitz.
• Parkeren van de auto bij de Ettaler Sattel op de wandelparkeerplaats.

Naar de top via de Ziegelspitz

Voor het mooiste en langste uitzicht over het Wettersteingebergte en de Zugspitze is het verstandig om via de Ziegelspitz naar de top van de Notkarspitze te wandelen. De auto kun je direct aan de Ettaler Sattel parkeren op de wandelparkeerplaats. Vanaf daar wandel je direct het bos in. Zodra je het bos in wandelt slingert het pad redelijk steil omhoog. Je passeert achtereenvolgens de Ochsensitz en de Ziegelspitz, waarvan de laatste al op ruim 1.700 meter hoogte ligt.

De Ziegelspitz markeert het begin van een lang en vlak gedeelte. Je loopt nu over de graad naar de Notkarspitze en hebt alvast een mooi uitzicht over onder andere het Ester- en Wettersteingebergte. Pas op het laatst, kort onder de top, wordt het weer iets steiler en zul je voor het laatst nog een stukje moeten klimmen naar 1.888 meter.

Genieten van het uitzicht voordat je gaat afdalen

Met prachtig zicht op de Zugspitze kun je over het uitzicht op de top niet klagen. Vanaf de top van de Notkarspitze kun je ervoor kiezen om op dezelfde manier weer terug te wandelen. Bij de tweede variant, die langer is en technisch wat moeilijker, daal je af via de noordflank. Hier heb je een prachtig uitzicht over het Ettaler Weidmoos en kun je het plaatsje Oberammergau goed zien liggen. Een aantal moeilijke passages zijn hier met staaldraad gezekerd.

Eenmaal beneden volg je een brede weg terug naar de wandelparkeerplaats. Hier kijk je nog een keer mooi uit over het Ettaler klooster, die prachtig opgaat in het groene landschap van de Ammergauer Alpen.

Wandelen naar de Notkarspitze is een bijzonder goed idee

De Notkarspitze is een prachtige bergtop met dito uitzicht. In tegenstelling tot de veel drukkere Ettaler Mandl en Laber kun je hier nog in relatieve rust genieten van een prachtig uitzicht. De gehele route is absoluut de moeite waard, mede doordat je lange tijd een mooi panoramisch zicht hebt op de omringende bergen. En is de lastige afdaling via de noordflank je teveel, kies dan vooral voor één van de makkelijkere wegen terug naar het startpunt.

Naar de Ettaler Mandl

Een prachtige wandeling rondom één van de markantste bergen van de Ammergauer Alpen.