Wandelen rondom de Ettaler Manndl en Laber

De Ammergauer Alpen, gelegen in het Duitse Beieren, zijn heerlijk divers. Dit gebied kent een flink aantal rustige en verlaten gebieden, waar het aantal gemoedelijke wandelingen schaars zijn. In het noorden van de Ammergauer Alpen, direct aan de Alpenrand, is dat echter anders. Hier zijn de bergtoppen lager, en de keus aan wandelingen is hier groter. Ingeklemd tussen Oberammergau en Ettal ligt een prachtig gebied waar je wandelingen vindt in iedere moeilijkheidsgraad. De Ettaler Manndl en Laber zijn de twee bekendste bergtoppen die in dit gebied liggen, en die uitnodigen om heerlijk te gaan wandelen.

Wandelen rondom de Ettaler Manndl en Laber

Wandelen rondom de Ettaler Manndl en Laber kan op verschillende manieren. Zo kun je ervoor kiezen om met de Laber Bergbaan omhoog te gaan. Op deze manier ben je direct op ruim 1.600 meter hoogte en kun je direct aan de wandeling rondom de Ettaler Manndl en Laber beginnen. Heb je meer tijd en een goede conditie? Dan is de wandeling vanaf klooster Ettal zeker iets voor jou.

Naast de omronding van de Ettaler Manndl, is het ook zeer de moeite waard om naar de Schartenkopf te wandelen. In ongeveer 20 minuten bereik je vanaf het bergstation van de Laber bergbaan deze top. Hier heb je het mooiste uitzicht over de Ammergauer bergen.

• Prachtige en gemoedelijke wandeling rondom de Ettaler Manndl en de Laber vanuit Ettal
• Eventuele beklimming (via ferrata A/B) van de Ettaler Manndl. Let op: via ferrata, klettersteig-uitrusting verplicht!
• Hoogtemeters sparen? Neem dan de gondel naar de top van de Laber en start vanaf daar met de wandeling

Wandelen vanaf klooster Ettal

Een prachtig uitgangspunt om naar de Ettaler Manndl en Laber te wandelen is vanaf klooster Ettal. Dit klooster, dat uit het jaar 1330 stamt, ligt prachtig gelegen tussen de bosrijke flanken van de Ammergauer Alpen. Direct naast het klooster kun je de auto parkeren. Vanaf de parkeerplaats start de route en is het ongeveer twee uur lopen naar de Ettaler Manndl.

Het eerste gedeelte van de route voert je over breed pad door de bossen van de Ammergauer Alpen. Het brede pad wordt na verloop van tijd smaller en steiler, maar wel goed begaanbaar. Zo win je langzaamaan aan hoogte. Af en toe kom je langs open plekken en heb je een mooi uitzicht op het Wettersteingebergte. De bekendste top van dit gebergte, de Zugpsitze, is bij helder weer goed te zien.

Klauteren naar de top van de Ettaler Manndl

Na een kleine twee uur wandelen sta je aan de voet van de Ettaler Manndl. Deze berg is met 1.633 meter niet heel hoog, de rotsachtige top is echter wel erg markant. De Ettaler Manndl beklimmen is dan ook allesbehalve makkelijk, en alleen aan te raden als je een klettersteig-uitrusting bij je hebt. Mocht dit niet zo zijn, of wil je liever gemoedelijk rondom de Ettaler Manndl en Laber wandelen, sla de beklimming van deze top dan over.

De korte maar leuke klim wordt aan het einde beloond met een prachtig uitzicht. Vanaf de top van de Ettaler Manndl heb je namelijk een prachtig uitzicht op de Alpenketen, maar nog bijzonderder is dat je over het noordelijke laagland kunt uitkijken. Bij helder weer kun je de Beierse hoofdstad München zien liggen, terwijl je ook een mooi uitzicht hebt over het Murnauer Moos, het grootste moerasgebied van Midden-Europa.

Prachtig uitzicht op Ettaler Manndl vanaf de Soilasee

We vervolgen de wandeling rondom de Ettaler Manndl en de Laber. Of je nu de top van de Ettaler Manndl beklommen hebt, of eraan voorbij bent gelopen, een korte afdaling naar de drooggevallen Soilasee is zeker de moeite waard. Vanaf dit toenmalige meer heb je bovendien een prachtig uitzicht op de Ettaler Manndl. Vanaf hier kun je namelijk goed zien hoe rotsachtig en markant deze berg is.

Het laatste gedeelte van de route gaat het nog kort omhoog naar het bergstation van de Laber bergbaan. Hier kun je nog even op het terras neerzakken, of je kunt nog even verder lopen naar de Schartenkopf, waar je een prachtig uitzicht hebt over de gehele Ammergauer Alpen.

Nog meer wandelplezier in de Ammergauer Alpen

In dit artikel vind je nog meer mooie wandelingen in de prachtige Ammergauer Alpen.

Wandelen bij de Ettaler Manndl en Laber is de moeite waard

De Ettaler Manndl en Laber hebben voor iedereen wel iets te bieden. Doordat dit gebied goed te bereiken is met de gondel, kun je hier heel gemoedelijk wandelen, zonder al teveel hoogtemeters. Wil je liever een wat zwaardere wandeling, overweeg dan zeker vanaf Ettal te starten. Heb je daarnaast ook nog klimervaring, neem dan je klettersteig-uitrusting mee voor het beklimmen van de Ettaler Manndl. Kortom, er is dus meer dan genoeg te doen op deze prachtige plek.