Wandelen in het Murnauer Moos: dé tip voor deze herfst

Wat is er heerlijker dan wandelen op een mooie zonnige herfstdag? De zon schijnt, het licht is warm en de bladeren en velden zijn goudgeel gekleurd. In de herfst is wandelen een feestje. In het zuiden van Beieren is wandelen misschien nog net een beetje mooier. En daarvoor hoef je niet per sé de bergen in te trekken. Net buiten Murnau ligt namelijk een prachtig gebied, het Murnauer Moos. Dit moerasgebied, dat aan de alpenrand ligt, is het grootste moeras van Midden-Europa. En hoewel een groot deel van dit gebied onbegaanbaar is, loopt er één pad dat je dwars door het moeras voert. Wandelen in het Murnauer Moos is in de herfst dan ook een absolute aanrader.

Wandelen in de nabijgelegen Ammergauer Alpen

Direct aan het Murnauer Moos ligt een prachtig gebied vol met bijzondere wandelingen

Het ontstaan van het Murnauer Moos

Een moerasgebied aan de rand van de Alpen. Klinkt gek? Is het niet! Het Murnauer Moos is echter wel een heel bijzonder gebied, en de ontstaansgeschiedenis ervan gaat terug naar het einde van de laatste ijstijd. Toen de gletsjer zich 10.000 tot 15.000 jaar geleden langzaam terugtrok, ontstond er op de plek waar nu het Murnauer Moos ligt een meer, bestaande uit smeltwater van de zich terugtrekkende gletsjer. In de loop van duizenden jaren slibde het meer van Murnau echter langzaam dicht en ontstonden er moerassen. Zo ontstond langzaam het gebied zoals we dat nu kennen: een veelzijdig moerasgebied met onder andere hoog- en laagveengebieden.

Het gebied wordt inmiddels goed beschermd, mede dankzij de bijzondere bloemen en planten die hier groeien. Gelukkig mag je nog wel wandelen in het Murnauer Moos. Er loopt een mooie wandeling van ongeveer 11 kilometer die je langs zowel de hoog- als laagveengebieden brengt, met prachtig uitzicht over het gebied en over de alpenrand.

Wandelen door het Murnauer Moos

Een wandeling dus die voor bijna iedereen geschikt is die er graag op uittrekt. De route start bij de Ramsachkirche. Net voor de kerk kun je de auto parkeren. Bij de kerk buig je direct linksaf het moeras in en volg je het riviertje de Ramsach. Het eerste gedeelte van de route loopt over breed pad en leidt je dwars door het moeras. Hier is het uitzicht weids en heb je goed zicht op de Alpenketen.

Hoewel wandelen door het Murnauer Moos ieder jaargetijde is aan te raden, is het vooral in de herfst bijzonder mooi. De bomen en de velden kleuren in deze tijd van het jaar goudgeel en zorgen voor een bijzondere sfeer.

In de herfst is wandelen in het Murnauer Moos meer dan de moeite waard

Over vlonders door het hoogveen

Na het eerste open gedeelte gaat de route nu verder door het bos. Het gaat heel licht omhoog: in dit gedeelte van het Murnauer Moos ligt namelijk hoogveen. Het is een bijzonder gedeelte van de wandeling, want je loopt nu een groot gedeelte over vlonders, dwars door het hoogveengebied. Hier groeien vooral mossen en grassen, een heel contrast met de grasrijke laagveengebieden.

Wandelen in het Murnauer Moos doe je gedeeltelijk over vlonders

Terug langs door dorpjes en over heuvels

Waar je het eerste gedeelte dwars door het moerasgebied loopt, daar gaat het laatste deel van de route over de heuvels en door de dorpskernen die direct aan het gebied grenzen. Wandelen doe je nu dus niet meer door het Murnauer Moos. Daarvoor krijg je wel een prachtig uitzicht terug over het moerasgebied. Een adembenemend landschap strekt zich voor je uit, met de Alpen op de achtergrond.

Wandelen in het Murnauer Moos is zo gek nog niet

Na ongeveer drie uur wandelen kom je weer aan bij de auto. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan het informatiecentrum, dat direct bij de parkeerplaats ligt. Hier kun je meer leren over de ontstaansgeschiedenis van het gebied, en leer je alles over de bijzondere planten die er in het gebied groeien. Wandelen in het Murnauer Moos is dus zo gek nog niet. Want hoewel het verlokkend is direct de bergen in te rijden, kun je ook in het Murnauer Moos je prima vermaken.