Een prachtige wandeling naar de Rampoldplatte en Hochsalwand

In Beieren is het lastig om verzadigd te raken van wandelen. Er is immers zoveel keuze aan mooie routes, dat je meerdere jaren bezig bent om ze allemaal te wandelen. De wandeling naar de Rampoldplatte en Hochsalwand was tot voor kort voor mij nog onbekend. Dat veranderde op een mooie herfstdag, toen we in de auto sprongen en ons een weg baanden naar het unteres Jenbachtal. Hier liepen we in herfstachtige taferelen naar twee van de mooiste uitzichtsbergen in de Beierse Vooralpen.

Op een steenworp afstand van Bad Feilnbach

Het Jenbachtal doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Dit is echter wel de plek waar de wandeling naar de Rampoldplatte en Hochsalwand begint. Bij het pittoreske Bad Feilnbach slingert een smalle bosweg langzaam omhoog, totdat je met de auto niet meer verder kunt. Parkeren doe je op de wandelparkeerplaats en vanaf daar start de tour naar de hoger gelegen gedeeltes van het gebied.

Het Jenbachtal is een klein en onbewoond dal aan de noordzijde van de bekende Wendelstein. Het is een rustig gebied dat zich goed leent voor wandelen. Naast het beklimmen van de Rampoldplatte en Hochsalwand kun je er ook voor kiezen om een mooie wandeling in het dal te maken. Ook fietsers komen graag in dit dal en kiezen voor de routes richting Brannenburg en Fischbachau.

• Een prachtige dagtocht naar de Rampoldplatte en de Hochsalwand
• Mooi uitzicht op het Inndal en de Chiemsee
• Net onder de top van de Hochsalwand een aantal lastige passages (moeilijkheidsgraad T3)
• Parkeren op de parkeerplaats in het unteres Jenbachtal: klik hier

Genieten van de wandeling naar de Rampoldplatte en Hochsalwand

De wandeling naar de Rampoldplatte en Hochsalwand begint dus in het idyllische Jenbachtal. De gelijknamige rivier steek je al snel over, waarna het pad vanzelf smaller wordt. Het gaat omhoog en al snel kijk je uit over de leegte van het Jenbachtal. In de herfst is dit uitzicht nog net ietsje mooier, mede dankzij het warme licht van de laagstaande zon en de kleurenpracht van de bomen.

Na de eerste klim volgt een wat vlakker gedeelte richting de Rampoldalm. Het is dan niet meer ver naar de top van de Rampoldplatte, die met 1.422 meter niet eens zo heel hoog is. Toch heb je vanaf de top een prachtig uitzicht op het Inndal en het noordelijke heuvelland. Bij helder weer kun je bijvoorbeeld de Chiemsee heel mooi zien liggen.

Having fun! Bij prachtig herfstweer is een wandeling naar de Rampoldplatte en Hochsalwand zeker geen straf.

Verder naar de Hochsalwand

Vanaf de Rampoldplatte is het nog maar een goed uur naar de Hochsalwand, de tweede top van de wandeling van vandaag. Dit gedeelte van de route is iets steiler en kent een paar korte passages waarbij je goed moet klimmen. De klim is echter meer dan de moeite waard, want op de top van de Hochsalwand (1.625m) heb je een prachtig uitzicht. Net als de toppen in de naburige Chiemgauer Alpen, zijn veel van de toppen in de Beierse Vooralpen bekend om hun mooie uitzicht. Zo kijk je vanaf de Hochsalwand onder andere op de Wilder Kaiser, de Wendelstein en zie je bij helder weer zelfs de Grossglockner en de Grossvenediger.

Alles over Beieren

Ontdek de mooiste plekken en wandelingen in de Duitse deelstaat Beieren

Afdalen door de bossen van het Jenbachtal

De wandeling naar de Rampoldplatte en Hochsalwand blijft tot het einde prachtig. Langs de flanken van de Wendelstein gaat het gestaag naar beneden, tot je op een mooie vlakte bij de Reindleralm uitkomt. Met een laatste blik op de Wendelstein gaat de route nu verder door het bos. Het gaat zigzaggend omlaag, tot je weer uitkomt in het Jenbachtal. Het laatste gedeelte volg je de gelijknamige rivier door het pittoreske dal, tot je weer bij de auto uitkomt.

Een wandeling naar de Rampoldplatte en Hochsalwand is de moeite waard

Hoewel de wandeling naar de Rampoldplatte en Hochsalwand vooral in de herfst zeer de moeite waard is, kun je natuurlijk ook in ieder ander jaargetijde een kijkje nemen in het Jenbachtal. Dit dal is dankzij zijn relatieve rust de ideale plek om tot rust te komen en te genieten van de natuur.