Wandelen naar het Prinz-Luitpold-Haus: ontdek de prachtige Allgäu

De Allgäuer Alpen behoren tot één van de mooiste gebieden van Duitsland en Beieren. Het hart van dit gebied, de Allgäuer Hochalpen zijn echter maar moeilijk te bereiken. En dat is maar goed ook, want op deze manier kan de natuur zich in alle rust ontwikkelen. Het is echter soms lastig om op de mooiste plekken te komen, zonder in een hut te hoeven overnachten. Gelukkig kun je in het pittoreske Hinterstein op de Giebelhausbus stappen, die je naar het hart van dit gebied brengt. Bij de laatste halte van deze wandelbus, direct aan het Giebelhaus, starten tal van prachtige wandelingen. Veel wandelaars wandelen vanaf daar naar het Prinz-Luitpold-Haus. En dat is niet zo gek, want deze prachtig gelegen hut behoort tot één van de mooiste bestemmingen in dit gebied.

Het prachtig gelegen Prinz-Luitpold-Haus, waar je vanaf het Giebelhaus goed heen kunt wandelen

Wandelen naar het Prinz-Luitpold-Haus, in het hart van de Allgäuer Alpen

Het Prinz-Luitpold-Haus ligt in het hart van de Allgäuer Hochalpen en is een populaire bestemmingen voor dagjesmensen, bergbeklimmers en lange afstandswandelaars. Zo vormt het Prinz-Luitpold-Haus het einde van de prachtige Jubiläumsweg, een Höhenweg die je langs de mooiste plekken van de Allgäuer Alpen voert. Daarnaast is het Prinz-Luitpold-Haus de ideale uitvalsbasis voor bergbeklimmers. De hut ligt namelijk aan de voet van de Hochvogel. Deze 2.529 meter hoge berg behoort tot de hoogste bergen in de Allgäuer Alpen, en is een geliefd doel voor menig bergbeklimmer.

Toch hoef je niet getraind te zijn in lange afstandswandelingen of bergbeklimmen om naar het Prinz-Luitpold-Haus te wandelen. Vanuit het Hintersteindal start namelijk een mooie wandeling, die zich uitstekend leent voor een dagje bergwandelen. Via een steil, maar goed begaanbaar pad, wandel je in ongeveer twee uurtjes naar de hut. Heb je daarna nog energie over, kies dan voor de afdaling naar het Giebelhaus via Himmelseck. Bij deze variant wandel je nog wat verder de Allgäuer Alpen in en kun je nog langer genieten van al het moois dat dit gebied te bieden heeft.

• Wandelen naar het Prinz-Luitpold-Haus vanaf het Giebelsteinhaus
• De auto parkeren in Hinterstein, vanaf daar met de Giebelhausbus tot het Giebelhaus
• Meer informatie en dienstregeling van deze bus: klik hier

Steil omhoog naar het Prinz-Luitpold-Haus

Het pittoreske Hinterstein vormt het startpunt van de route. Maar voordat er begonnen kan worden met wandelen naar het Prinz-Luitpold-Haus, stap je eerst in de bus, die je naar het einde van het autoluwe Hintersteindal brengt. Het Giebelhaus, gelegen op ruim 1.000 meter, vormt het startpunt van de wandeling. Het eerste gedeelte van de route volg je de Bärgündelesbach via breed pad stroomopwaarts. Eenmaal bij Alpe Bärgündele aangekomen, sla je linksaf het smalle pad op.

Nu is het echte werk begonnen, want vanaf nu wandel je over steil pad direct naar het Prinz-Luitpold-Haus. 800 hoogtemeters overbrug je op dit deel van de route. Hoe hoger je komt, des te mooier wordt het uitzicht. Zo kijk je al snel uit over het Hintersteintal en de vele groene bergtoppen van de Allgäuer Alpen.

Ver wandelen, om uiteindelijk over de mist uit te kijken vanaf het Prinz-Luitpold-Haus

Het Prinz-Luitpold-Haus: duurzaam en biologisch

Dat wandelen naar het Prinz-Luitpold-Haus niet alleen goed is voor de benen, maar ook voor het milieu, weten maar weinig wandelaars. Het Prinz-Luitpold-Haus is sinds een aantal jaar volledig overgegaan op een biologische en lokale menukaart. Zo kun je in deze gemoedelijke berghut op een duurzame manier weer op krachten komen. De hut kent een gemoedelijke Stube, waar je bij slecht of koud weer heerlijk kunt vertoeven. Is het beter weer, zak dan vooral neer op het mooie terras met prachtig uitzicht op de Allgäuer bergketen.

Op huttentocht door de Allgäuer Alpen

Deze vijfdaagse huttentocht voert je door het hart van de Allgäuer Alpen. Niet voor niks behoort deze huttentocht tot de mooiste van Duitsland.

Terug via het mooiste stukje van de Allgäuer Hochalpen

Het mooie aan wandelen naar het Prinz-Luitpold-Haus is dat je niet op dezelfde manier terug hoeft. Tenminste, als je nog voldoende energie over hebt, want de variant via Himmelseck kost je iets meer tijd dan direct afdalen. Deze omweg is echter de moeite waard, vooral omdat het uitzicht op de groene flanken van de Allgäuer Alpen in dit gedeelte bijna ongeëvenaard mooi zijn.

Op deze route kom je daarnaast menig lange afstandswandelaar tegen. Veel van deze wandelaars zijn op weg naar de Kemptner Hütte of de Eissee. Zover gaat het bij deze wandeling echter niet, want hoewel je een tijd lang de bordjes richting de Kemptner Hütte en Himmelseck aanhoudt, buig je voordat het pad steiler omhooggaat weer af richting het Giebelhaus. Hier kom je vanzelf weer op breed pad uit een loop je in een mum van tijd weer naar het Giebelhaus.

Wandelen naar het Prinz-Luitpold-Haus is de moeite waard

Het Prinz-Luitpold-Haus is dankzij de Giebelhausbus bereikbaar geworden voor dagjesmensen. En dat is goed nieuws, want deze hut ligt op zo’n prachtige plek, dat wandelen in deze omgeving meer dan de moeite waard is. Wandelschoenen aan dus, en op naar het zuiden van Beieren.