De Schrecksee: wandelen naar deze parel via de Jubiläumsweg

Beieren kent waanzinnig veel mooie natuur, maar slechts weinige gebieden in de deelstaat kunnen tippen aan de wonderschone Allgäu. Ingeklemd tussen de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol vind je de Allgäuer Hochalpen, een beschermd natuurreservaat waar de natuur z’n gang mag gaan. In dit gebied vind je naast ongerepte natuur ook prachtige hikes. Wij gingen wandelen over een deel van de Jubiläumsweg en kwamen uit bij misschien wel de mooiste plek van heel Beieren: de Schrecksee.

Allgäu

Wandelen naar de Schrecksee bij herfstachtige taferelen

De start van onze tour ligt in het noordelijke gedeelte van de Allgäuer Hochalpen, bij het pittoreske plaatsje Hinterstein, iets ten oosten van de bekende Plaats Sonthofen. Dit plaatsje lijkt wel een beetje uit een sprookjesboek getrokken. Het heeft zijn oorspronkelijke karakter behouden en ligt diep verscholen in de Allgäuer Hochalpen. Hier hoor je alleen het ruisen van de Ostrach, die zich meanderend een weg vindt naar lager gelegen gebied.

In Hinterstein houdt de openbare weg op, dus trekken we onze bergschoenen aan en gaan we te voet verder. Het is begin oktober als we op pad gaan. Na een koude septembermaand, met de eerste sneeuwval van het najaar, breekt nu weer de zon door. Het is een nazomerdag zoals je die eigenlijk alleen in de hooggebergtes van Europa tegenkomt: een strakblauwe hemel, besneeuwde bergtoppen en landschappen die zich langzaam voorbereiden op de winter. Maar ook: korte broekenweer en zonnebrand smeren, want met ruim 20 graden is het voor de tijd van het jaar nog aangenaam warm.

Op zoek naar de Schrecksee via de Jubiläumsweg en de Via Alpina

Onze tocht vandaag wordt pittig: er staan ruim 18 kilometer op het programma met ruim 1.000 hoogtemeters. We maken een grote ronde en klimmen vanaf het startpunt via de Willersalpe naar ruim 2.000 meter hoogte. Op de Gaisseckjoch passeren we de grens met Oostenrijk. Hier wandelen we over een deel van de Jubiläumsweg, op weg naar de Schrecksee.

De Jubiläumsweg is misschien wel de mooiste Höhenweg van de Allgäuer Alpen. Op de grens van Oostenrijk en Duitsland voert deze weg je langs de mooiste plekken van het gebergte. Niet voor niets is de Jubiläumsweg onderdeel van de Via Alpina. Dit is de langste Thru-Hike van de Alpen, die je van Triëst in Slovenië naar Nice in Frankrijk brengt.

De Jubiläumsweg is in totaal 18 kilometer lang en loopt tot het Prinz-Luitpold-Haus. Wie de route helemaal wil lopen zal dus moeten overnachten op hoogte. Met het panorama in het vooruitzicht is dat echter geen straf. Je loopt namelijk langs de mooiste plekken van het gebied. Zo loop je onder andere langs de Vilsalpsee en de Schrecksee en heb je uitzicht op de ‘reuzen van de Allgäu’, met de ruim 2.500 meter hoge Hochvogel als absoluut hoogtepunt.

Wandelen naar de Schrecksee via de Jubiläumsweg

Oog in oog met de Schrecksee, de parel van de Allgäu

De Jubiläumsweg helemaal aflopen is ons iets te gek: we hebben immers maar een dag de tijd in de Allgäu. Dat betekent dat we keuzes moeten maken: we kiezen ervoor om tot de Schrecksee te wandelen en dalen daar weer af naar Hinterstein. De Schrecksee zie je vanaf de Jubiläumsweg al goed liggen. Ingeklemd tussen de groene toppen van de Knappenkopf en Lahnerkopf ontvouwt zich de parel van de Allgäu voor onze ogen. Het is dus toch waar wat ze zeggen: de Schrecksee is inderdaad de mooiste plek van Beieren.

Meer over de Allgäu

De Allgäuer Hochalpen te voet verkennen is altijd een goed idee. Deze vijfdaagse huttentocht brengt je naar de mooiste plekken in dit gebied en is de ideale manier om veel tijd in het gebied door te brengen.

Enkele jaren terug was de Schrecksee nog een goed bewaard geheim onder de lokale bevolking. De opkomst van sociale media bracht hier echter verandering in. Sindsdien wordt dit meer overlopen door dagjesmensen die de pittige tocht omhoog wagen. In het hoogseizoen is het daarom af te raden dit gebied te bezoeken. Wil je in alle rust genieten van deze plek, ga dan buiten de vakanties om en doordeweeks en houdt je aan de voorgeschreven regels. Zo kun je in alle rust en met respect voor de natuur genieten van deze prachtige plek.

De Schrecksee, zonder twijfel is het de moeite waard om naar dit meer te wandelen.

Wandelen naar de Schrecksee was de moeite waard

Aan de oever van de Schrecksee genieten we op ruim 1.800 meter hoogte nog even van het uitzicht, voordat we terug wandelen naar Hinterstein. Het is zo’n dag waarop alles past. Het is al wat later op de middag als we afdalen richting het Konstanzer Jägerhaus. De zon zakt langzaam en verspreidt een warme gloed over het dal. Het is begin oktober en de herfst laat zich van zijn mooiste kant zien.

Zo komt een magische dag ten einde. Wie een goede conditie meeneemt moet deze route in de Allgäu een keertje gedaan hebben. Het uitzicht, de prachtige natuur en de wonderschone plekken die je aandoet tijdens deze route spreken voor zich.

Allgäu