Drie dagen op huttentocht door de Dolomieten in Südtirol

De Italiaanse Dolomieten behoren niet voor niets tot het UNESCO werelderfgoed. De ruige toppen, steile kliffen en prachtig uitgesleten dalen vormen namelijk een uniek natuurschouwspel. Ieder jaren bezoeken honderdduizenden mensen dit gebied, waardoor het er bij tijd en wijle best wel druk kan zijn. Wie graag de rust opzoekt, doet er daarom goed aan om zijn rugzak in te pakken en zijn bergschoenen aan te trekken. Deze driedaagse huttentocht, die start bij misschien wel het mooiste meer van Südtirol, brengt je in alle rust langs de mooiste plekken van de Dolomieten.

De Pragser WIldsee, in het Italiaans Lago di Braies, behoort tot één van de mooiste plekken van de Dolomieten. Tijdens een vakantie in Südtirol mag een bezoek aan deze plek dan ook niet ontbreken.

Een driedaagse huttentocht door de Dolomieten

Wie de Dolomieten met eigen ogen wil zien, reist af naar het Italiaanse Südtirol. Hier vind je de misschien wel ruigste bergketen van Europa, met iconische bergtoppen en prachtige bergmeren. In de Dolomieten vind je tal van meerdaagse huttentochten. Misschien heb je wel eens gehoord van de Dolomieten-Höhenwege: dit zijn lange meerdaagse tochten die je langs de mooiste plekken van het gebergte voeren.

Heb je echter geen zin om meer dan een week te lopen, dan is een korte meerdaagse huttentocht een mooi alternatief. Deze driedaagse huttentocht voert je langs de mooiste plekken van de Dolomieten en Südtirol. Zo kom je onder andere langs de Pragser Wildsee, de Platzwiese en natuurlijk de wereldberoemde Drei Zinnen.

• Prachtige driedaagse huttentocht door het hart van de Dolomieten.
• Een goede conditie is voor deze huttentocht noodzakelijk. De tocht loopt verder over goed begaanbare wegen (T2).
• Start van de huttentocht aan de Pragser Wildsee. Dit meer is alleen te bereiken per bus. Parkeer de auto bij het treinstation van Niederdorf en neem van daaruit een directe bus naar het meer.
• Eindpunt van de huttentocht in Innichen. Terug met de trein (directe verbinding) naar Niederdorf.

Lange etappes door twee prachtige natuurparken

Voor deze driedaagse huttentocht door het hart van de Dolomieten is een goede conditie geen overbodige luxe. Met gemiddeld 18 kilometer en ongeveer 900 hoogtemeters per dag kom je namelijk makkelijk aan je dagelijkse beweging. Voor deze inspanning krijg je gelukkig wel veel terug. Over veelal goed begaanbaar pad (T2) wandel je langs de mooiste plekken van de Dolomieten, en kom je op plekken waar je echt nog in alle rust van deze prachtige regio kunt genieten.

Wat deze huttentocht nog aantrekkelijker maakt is dat je dwars door twee van de mooiste natuurparken van de Dolomieten loopt. Zo loop je op dag één door natuurpark Fanes-Sennes-Prags, de thuishaven van de Pragser Wildsee. Op de tweede dag laat je dit natuurpark achter je, en wandel je het volgende natuurpark binnen, een prachtig gebied rondom de wereldberoemde Drei Zinnen.

Goed voorbereid op huttentocht

Met deze tips kom je tijdens je huttentocht in ieder geval niet voor verrassingen te staan.

Van de Pragser Wildsee naar de Dürrensteinhütte: de huttentocht in de Dolomieten is begonnen

De eerste etappe van deze driedaagse huttentocht door de Dolomieten start aan de Pragser Wildsee: het mooiste bergmeer van heel Südtirol. Zorg dat je vroeg start met wandelen, zodat je nog in relatieve rust van dit meer kunt genieten. Hoe later je van start gaat, des te groter is de waarschijnlijkheid dat je struikelt over een influencer in het wild.

De Pragser Wildsee laat je al snel achter je. Met het achterlaten van het meer laat je ook een groot deel van de mensenmassa achter je. Het wordt rustiger op het pad, maar ook steiler. De klim richting de eerste stop van de dag, de pittoreske Rossalm, is pittig maar ook erg mooi. Je loopt nu in het hart van het natuurpark Fanes-Sennes-Prags, een gebied van ruim 25.000 hectare, boordevol bijzondere flora en fauna.

De Rossalm, gelegen op ruim 2.100 meter hoogte biedt een mooie gelegenheid voor een pauze. Deze pittoreske Alm, met knusse Stube, serveert heerlijke gerechten die typisch zijn voor Südtirol. Na het passeren van de Rossalm worden de bergen nog ruiger en het uitzicht nog weidser. Op heldere dagen kun je, als je goed kijkt, de Drei Zinnen al zien liggen. Deze iconische bergtoppen kun je een dag later in al hun pracht bewonderen.

Vakantie in Südtirol

De mooiste plekken van deze regio vind je in dit artikel.

De Drei Zinnen en de Zsigmondy Hütte: pareltjes in het hart van de Dolomieten

De eerste overnachting van de driedaagse huttentocht door de Dolomieten vindt plaats in de Dürensteinhütte. Deze hut heeft een perfect uitzicht op de lagergelegen Plätzwiese: een alpine hoogvlakte vol met bijzondere bloemen en kruiden. Deze groene alpenweide contrasteert heel mooi met de ruige en rotsachtige toppen van de Dolomieten. Niet voor niets behoort deze plek tot de mooiste van Südtirol, en loop je tijdens deze huttentocht dwars door de prachtig bloeiende weide.

De volgende dag laat je het natuurpark Fanes-Sennes-Prags achter je. Een lange, maar wederom prachtige etappe wacht weer op je: dwars door het natuurpark Drei Zinnen. Het landschap wordt nu nog ruiger. Waar je in de Pragser Dolomieten nog omgeven was door liefelijke alpenweides, daar kom je rondom de Drei Zinnen voornamelijk ruig gesteente tegen.

Wie op vakantie gaat in Südtirol, komt niet aan de Drei Zinnen voorbij. Veel mensen die kiezen voor een huttentocht, zorgen ervoor dat ze deze Dolomieten highlight niet overslaan.

Vanaf de Dürrensee, een prachtig meertje aan de voet van het Monte Cristallo massief, loopt een brede weg naar de voet van de meest iconische berg van Südtirol. Dit brede pad wordt langzaam steeds smaller en steiler, tot je op ruim 2.400 meter hoogte oog in oog staat met de Drei Zinnen.

Wie denkt dat dit het hoogtepunt van de route is, komt bedrogen uit. De huttentocht door Dolomieten wordt op weg naar de Zsigmondy Hütte misschien nog wel mooier. Hier is Südtirol op zijn ruigst, met prachtige vergezichten, kronkelende bergpaden en ruige bergtoppen zoals de Zwölferkofel.

Op naar Südtirol voor een huttentocht door de Dolomieten

De Zsigmondy Hütte bewijst nog maar eens waarom een huttentocht door de Dolomieten de moeite waard is. Want niet alleen de omgeving in de dit deel van Südtirol is prachtig, ook het eten in de berghutten is meer dan de moeite waard. Aan de voet van de machtige Zwölferkofel is het dus goed toeven.

De laatste dag van de driedaagse huttentocht is aangebroken. Vanaf de Zsigmondy Hütte daal je nu weer af naar de lagergelegen gebieden van Südtirol. Het gaat nu steil naar beneden richting de pittoreske Talschlusshütte. Met een laatste blik op de ruige toppen van de Dolomieten zet je nu koers richting de Sexten. Vanaf dit dorpje kun je al in de bus springen richting het eindpunt van de route. Het laatste gedeelte richting Innichen is namelijk niet meer zo spectaculair in vergelijking met de voorgaande dagen. Toch is dit laatste stuk van de tocht de moeite waard. Daarnaast is het pad niet meer steil, waardoor je makkelijk kilometers kunt maken.

Een huttentocht in Südtirol: de moeite waard

In Innichen zit de huttentocht door de Dolomieten er dan op. Ondanks dat deze huttentocht slechts drie dagen lang is, heb je het gevoel even helemaal weg te zijn van de bewoonde wereld. De ruige toppen van de Dolomieten, gecombineerd met prachtige meren en idyllische plekken zorgen ervoor dat je binnen de kortste keren helemaal in het hier en nu bent. Op naar de Dolomieten dus, voor een onvergetelijk avontuur.