4x een mooie wandeling bij de Pragser Wildsee / Lago di Braies

Het is waarschijnlijk het mooiste meer van Italië en zonder twijfel het mooiste meer van de Alpen. Wie oog in oog staat met de Pragser Wildsee, in het Italiaans Lago di Braies genoemd, kan niet meer om dit voldongen feit heen. Helaas is de roem dit meer vooruitgesneld, en inmiddels worden in het hoogseizoen de oevers door toeristen overspoeld. Gelukkig kun je met een mooie wandeling, waarvan er meerdere direct aan de Pragser Wildsee / Lago di Braies starten, de drukte ontlopen. Zo kun je toch in alle rust genieten van de veelvoud van de Pragser Dolomieten.

Alles wat je moet weten over de Pragser Wildsee / Lago di Braies

De Pragser Wildsee / Lago dir Braies ligt aan de rand van natuurpark Fanes-Sennes-Prags, een beschermd gebied van ruim 25.000 hectare waar tal van mooie wandelingen lopen. Hoewel dit natuurpark voor het verkeer onbereikbaar is, loopt er naar de Pragser Wildsee een openbare weg. Omdat het meer echter zo populair is, is deze weg gesloten voor normaal verkeer. Om bij de Pragser Wildsee te komen zul je dus de bus moeten pakken, die in het lagergelegen Niederdorf vanaf het treinstation vertrekt. In ruim 20 minuten brengt deze directe busverbinding je naar de oevers van het meer.

Om in alle rust van het meer te kunnen genieten is het daarnaast verstandig om zo vroeg of zo laat mogelijk het meer te bezoeken. Tijdens de zonsopgang en zonsondergang is deze plek namelijk haast magisch. Bijkomend voordeel is dat het rond deze tijden vele malen rustiger is aan het meer. Zo kun je dus echt in alle rust genieten van één van de mooiste plekken van Italië.

Wandeling rondom de Pragser Wildsee / Lago di Braies

De eerste wandeling bij de Pragser Wildsee / Lago di Braies is direct een klassieker. Deze route is dan ook meteen de drukste wandeling van dit lijstje, want een rondje wandelen om het meer ligt natuurlijk zeer voor de hand. Is het echter je droom om kuddes influencers in het wild te spotten, dan is deze route echt iets voor jou.

Dat deze wandeling zo populair is, is natuurlijk niet vreemd. Rondom het meer kom je namelijk tal van mooie plekken tegen die een bezoekje meer dan waard zijn. Is deze wandeling je echter toch iets te druk, en ben je op zoek naar een aantal rustigere opties? Overweeg dan vooral de onderstaande wandelingen.

Op huttentocht door de Dolomieten

Direct aan de Pragser Wildsee start een driedaagse tocht langs de mooiste plekken van de Dolomieten.

Naar de Rossalm, in het hart van de Pragser Dolomieten

De route naar de Rossalm is een prachtige wandeling die start aan de Pragser Wildsee / Lago di Braies. Deze wandeling is super afwisselend. Zo begint deze route met een best wel steile klim naar ongeveer 2.100 meter. Het landschap is ruig, maar het pad is wel goed begaanbaar. Tussendoor heb je een prachtig uitzicht op de Pragser Wildsee. Dit is één van de redenen waarom deze wandeling zo mooi is.

De Rossalm vormt het eindpunt van deze wandeling. Deze prachtig en kleine berghut ligt in het hart van de Pragser Dolomieten. Hier vind je een prachtige plek om te pauzeren, met heerlijk eten. De prachtige omgeving en ruige toppen van de Dolomieten maken het hele plaatje dan compleet.

Dit is de Rossalm. Vanaf de Pragser Wildsee / Lago di Braies start een prachtige wandeling naar deze karakteristieke berghut.

Naar de Hochalm: een prachtige wandeling vanaf de Pragser Wildsee / Lago di Braies

Net als de Rossalm is ook de Hochalm een lust voor het oog. Ook deze wandeling start direct aan de Pragser Wildsee / Lago di Braies en ook hier ontloop je al vrij snel de drukte. De meeste wandelaars komen namelijk niet verder dan de drukbezochte Grünwaldalm, die zonder twijfel ook de moeite waard is.

De Hochalm ligt echter nog iets dieper verscholen in de bergen en wordt daarom dikwijls over het hoofd gezien. Ideaal dus als je als wandelaar van rust en stilte houdt, die je hier zeker zult vinden. Het terras van de Alm biedt een waanzinnig uitzicht op een aantal markante toppen van de Pragser Dolomieten. Een traditionele Speck und Käseplatte maakt het plaatje compleet.

Wandeling van de Pragser Wildsee / Lago di Braies naar de prachtig gelegen Hochalm.

Van Niederdorf naar de Pragser Wildsee (voor degenen die niet met de bus willen)

De laatste wandeling begint niet bij de Pragser Wildsee / Lago di Braies, maar eindigt bij dit prachtige bergmeer. Deze route is ideaal voor degenen die geen zin hebben om in een overvolle bus te stappen, en zonder haast op de plaats van bestemming willen aankomen. Uiteraard kun je de route ook omkeren en op de terugweg te voet gaan in plaats van met de bus.

Deze route start bij het station van Niederdorf. Het dorpje laat je al snel achter je. De weg verloopt het grootste deel over breed pad, waarvan een groot gedeelte geasfalteerd is. Toch is de route prachtig. Je loopt afwisselend door het bos, door de velden, en je passeert de kleine dorpjes die in het Pragser dal liggen. Na ongeveer negen kilometer kom je dan aan bij het meer en kun je genieten van een heerlijk uitzicht.

Wie creatief is, vindt zelfs op de meest drukke plekken rust

Mooie plekken heb je nooit voor jezelf. De Pragser Wildsee vormt daarop geen uitzondering. Een beetje creativiteit is dus wel gevraagd als je besluit om dit meer te bezoeken, maar met een goede conditie en een wil om rustige plekken te ontdekken komt het wel goed. De wandelingen rondom de Pragser Wildsee zijn namelijk echt de moeite waard. En al snel zul je merken dat de mensenmassa’s als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra je dieper de bergen intrekt.

Meer mooie wandelingen in Südtirol en de Dolomieten

Ben je op zoek naar meer wandelinspiratie in de Dolomieten en Südtirol? Neem dan vooral eens een kijkje naar de onderstaande wandelingen.

Op vakantie in Südtirol

Deze Italiaanse deelstaat is meer dan de moeite waard. De mooiste plekken vind je in dit artikel.