Het Grosses Walsertal: daar waar mens en natuur in balans zijn

Ik krijg vaak de vraag gesteld hoe het toch kan dat ik als Nederlander zo goed de weg ken in de bergen. Het antwoord daarop is vrij simpel: op driejarige leeftijd trok ik namelijk al de Alpen in. Ieder jaar togen we in de zomervakantie naar het Grosses Walsertal om daar te gaan wandelen. Zo werd op jonge leeftijd al de basis gelegd voor een leven in de bergen. Nog steeds kom ik ieder jaar met mijn familie in dit dal. Als wandel- en natuurliefhebber is dit voor mij dé regio bij uitstek. Het is een plek waar je tot rust komt en waar natuurbescherming met hoofdletters geschreven wordt. Desondanks is er voor wandelaars volop ruimte om het gebied te verkennen. In dit artikel stel ik het Grosses Walsertal, de plek van mijn jeugd, aan je voor en verraad je welke plekken in dit gebied het mooiste zijn.

Het Grosses Walsertal, een heerlijke plek waar je in alle rust kunt wandelen

Biosphärenpark Grosses Walsertal: vakantie ver weg van de massa

Ik ben inmiddels op heel wat plekken in de Alpen geweest, maar geen enkele kan wat mij betreft tippen aan het Grosses Walsertal. Je vindt dit dal in het westen Oostenrijk, in de deelstaat Vorarlberg. Dat ik in dit geval niet geheel objectief ben, is mij bekend. Toch ken ik maar weinig plekken waar het beschermen en behouden van de natuur zo hoog in het vaandel staat als hier. In al die jaren dat ik hier kom, sinds 1994, is er slechts één ding zienderogen veranderd: natuurbescherming is hier alleen nog maar belangrijker geworden.

In het Grosses Walsertal draait alles om harmonie met de natuur. Logisch dus dat tot rust komen hier vanzelf gaat.

Dat zit zo: in het jaar 2000 werd het Grosses Walsertal namelijk omgedoopt tot zogenaamd Biosphärenpark. Het motto van het Park? Leben im Einklang mit der Natur, oftewel leven in harmonie met de natuur. Alles wat er in dit dal wordt gedaan, of het nu om landbouw, cultuur of toerisme gaat, moet met de natuur in balans zijn. Zo wordt er hier op een traditionele en biologische wijze landbouw bedreven, vind je tal van biologische producten uit de regio en zul je ook merken dat de inwoners van het dal zeer natuurverbonden zijn. Daar profiteer je natuurlijk van als gast. Door de directe verbinding met de natuur en het kleinschalige toerisme gaat onthaasten hier namelijk gewoon vanzelf.

Wil je meer leren over het Biosphärenpark? In Sonntag, direct tegenover de kabelbaan van Sonntag-Stein, vind je het Biosphärenparkhaus. Hier vind je alles over het Grosses Walsertal en kun je tal van lokale producten kopen die in het dal worden vervaardigd. Meer informatie over openingstijden en evenementen vind je op deze website.

Wandelen en tot rust komen in Biosphärenpark Grosses Walsertal

Op vakantie gaan in het Grosses Walsertal betekent meegaan in de stroom van de harmonie die hier heerst. Verwacht hier geen vermaak voor de massa. Daarvoor zul je naar andere plekken in de Alpen moeten. Wel vind je hier kilometers aan prachtige wandelpaden door de meest mooie natuurgebieden en naar bergtoppen waar je het uitzicht voor jezelf hebt.

Om je alvast een voorproefje te geven van wat je kunt verwachten, heb ik hieronder een aantal van mijn favoriete wandelgebieden op een rijtje gezet. Keuze is er in ieder geval voldoende. Per gebied stel ik daarnaast een mooie wandeling aan je voor, zodat je goed voorbereid op pad kunt.

Wandelen door Kernzone Rote Wand, één van de vele beschermde natuurgebieden in het Grosses Walsertal

Beklim één van de bergtoppen van de Walserkamm

De Walserkamm is waarschijnlijk het bekendste bergmassief van het Grosses Walsertal. Vanaf Raggal, de enigste gemeente die aan de schaduwkant van het dal ligt, heb je het beste zicht op deze bergkam. De bergtoppen lijken vanaf hier wel heel erg symmetrisch, al is dat een optische illusie. Wie één van de bergtoppen beklimt, zal vaststellen dat de Walserkamm van bovenaf er toch wel heel anders uitziet.

De Walserkamm bestaat uit meerdere bergtoppen, waarvan je het overgrote deel kunt beklimmen. De Löffelspitze, Falvkopf, Hochgerach en Tälispitze zijn waarschijnlijk de bekendste. Ze zijn allemaal ongeveer even hoog, tussen de 1.800 en 2.000 meter. Vanaf deze bergtoppen heb je misschien wel het beste uitzicht over het Grosses Walsertal en een aantal andere mooie gebieden die Vorarlberg rijk is. Denk aan het Rätikongebergte, het Bregenzerwald en het prachtige Rijndal.

De meeste bergtoppen van de Walserkamm heb ik in al die jaren al beklommen, maar ook voor mij was het enige tijd geleden dat ik aan deze kant van het Grosses Walsertal ben gaan wandelen. Hoog tijd dus om daar weer eens verandering in te brengen. Wij kozen uiteindelijk voor de Tälispitze (2.000 m), een berg die ik nog nooit beklommen heb. De weg naar de top is erg afwisselend. Via het bos, de Gaßneralpe en de voor het Grosses Walsertal typische alpenweides wandel je uiteindelijk naar de top van de Tälispitze. Hier wacht een prachtig uitzicht op je, waarbij je grote delen van Vorarlberg kunt overzien.

De wandeling naar de Tälispitze in het kort

Lijkt deze wandeling jou wel wat? Hieronder vind je enkele details en tips voor het zelf wandelen van deze mooie tocht;

  • Lengte: 8,4 kilometer
  • Hoogtemeters: 790
  • Parkeren van de auto: op ongeveer 1.200 meter hoogte, boven het plaatsje St. Gerold, vind je een kleine wandelparkeerplaats. Hier kun je beginnen met de beklimming van de Tälispitze
  • Moeilijkheid en bijzonderheden: gemiddelde bergwandeling. Let wel: het pad is op sommige delen wat slecht zichtbaar. Bij nattigheid is van deze tocht af te raden.

Wandelen door één van de kernzones van het dal, Faludriga-Nova

Vraag me naar de mooiste wandeling in het Grosses Walsertal en ik noem direct de rondwandeling rondom de Rote Wand (2.704 m), de hoogste berg van het dal en de op één na hoogste top van het Lechquellengebergte. Hier vind je de mooiste, maar ook rustigste plekjes van de regio. Het is een plek waar je met wat geluk steenbokken tegenkomt en met grote waarschijnlijkheid murmeltieren. Daarnaast kom je langs bijzondere plekken, waaronder de Alpe Laguz, de Formarinsee en Alpe Klesenza.

Tijdens deze wandeling rondom de Rote Wand loop je door twee zogenaamde kernzones van het Grosses Walsertal. Kernzone Faludriga-Nova en kernzone Rote Wand zijn één van de vier gebieden in het dal die onder strenge natuurbescherming staan. Logisch dus dat je hier bijzondere flora en fauna tegenkomt. Het gebied is daarnaast alleen te voet en gedeeltelijk per fiets te doorkruisen. Wie wil wandelen in deze kernzones, zal vanaf het plaatsje Marul in de wandelbus moeten stappen. Deze bus brengt je uiteindelijk naar Alpe Laguz. Vanaf hier kun je beginnen met de rondwandeling rondom de Rote Wand.

De wandeling rondom de Rote Wand in het kort

Lijkt deze rondwandeling jou wel wat door de mooiste natuurgebieden van het dal? Hieronder vind je enkele details en tips voor het zelf wandelen van deze mooie tocht;

Ontdek het Grosses Walsertal bij het prachtige Sonntag-Stein

Wandelingen hoeven niet altijd lang en zwaar te zijn. Een gemoedelijke rondwandeling bijvoorbeeld, waar je tussendoor even op het terras kunt neerzakken, zorgt vaak voor een fijne afwisseling. Zo verging het ons ook in het Grosses Walsertal. Na het beklimmen van de Tälispitze en de lange wandeling rondom de Rote Wand was het tijd voor een ontspannen route.

In het plaatsje Sonntag vind je de enigste kabelbaan in het dal. Vanaf het bergstation, enkele honderden meters hoger aan de andere kant van het dal, lopen enkele ontspannen wandelingen met voldoende mogelijkheden tot uitrusten. De mooiste loopt wat mij betreft via Unterpartnom en Oberpartnom Alpe. Over smal en breed pad loop je langs de vele alpenweides, waar in de zomer de koeien grazen. Vanaf beide almen heb je vervolgens een weids uitzicht over het dal en kun je genieten van één van de lokale specialiteiten die je op de menukaart vindt.

Heb je daarna nog tijd en energie over, dan is de beklimming van de Glattmar (1.930 m) een mooie optie. De klim naar de top is steil, maar wordt beloond met een prachtig uitzicht op de Rote Wand, een deel van het Bregenzerwald en natuurlijk de befaamde Walserkamm.

De wandeling bij Sonntag-Stein in het kort

Lijkt deze rondwandeling jou wel wat bij Sonntag-Stein? Hieronder vind je enkele details en tips voor het zelf wandelen van deze mooie tocht;

  • Lengte: 6,3 kilometer
  • Hoogtemeters: 530 (inclusief beklimmen van de Glattmar)
  • Parkeren van de auto: bij de kabelbaan van Sonntag-Stein vind je een grote parkeerplaats. Neem vervolgens de gondel naar de andere kant van het dal om te starten met deze wandeling.
  • Moeilijkheid en bijzonderheden: gemiddelde bergwandeling als je de beklimming van de Glattmar meeneemt, lichte bergwandeling als je deze overslaat. Tijdens deze route loop je afwisselend over smal en breed pad.

Meer Grosses Walsertal inspiratie?

Wie wil er nou niet leven in harmonie met de natuur? In het Grosses Walsertal merk je aan alles dat deze visie dagelijks consequent wordt omgezet. Mede daarom kom ik hier elk jaar maar wat graag terug. De ongerepte natuur, stille wandelpaden en vriendelijke mensen maken deze plek voor mij perfect. Wil je meer weten over dit dal? Lees dan ook eens de onderstaande artikelen.

Vijf dagen op huttentocht door het Grosses Walsertal

Deze vijfdaagse huttentocht brengt je naar de meest mooie en rustigste plekjes van het dal.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Großes Walsertal Tourismus. Wil je meer weten over deze regio? Bezoek dan de officiële website van het Grosses Walsertal en leer meer over jouw volgende vakantie in de bergen.