De magie van de stilte: wandelen door het verlaten Gadental

De Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg staat bekend om zijn verlaten landschappen en deels nog ongerepte natuur. In tegenstelling tot veel andere gebieden in de Alpen, vind je hier nog bergwandelingen waar je echt alleen kunt zijn. Wie op zoek is naar dergelijke wandelingen, kan eigenlijk niet om het Grosses Walsertal heen. Dit dal, vol met pittoreske dorpjes zoals Raggal en Buchboden, heeft natuurbescherming hoog in het vaandel staan. Dit alles komt samen in het Gadental, een beschermd natuurgebied dat je achter in het Grosses Walsertal vindt. Hier vind je naast prachtige natuur ook een heleboel rust. Wie wil wandelen in dit gebied, en de absolute rust wil ervaren, doet er goed aan om het Gadental te voet te omronden. Op deze wandeling doorkruis je de meest stille plekjes van het gebied. En misschien heb je net als ons geluk en kom je de hele dag helemaal niemand tegen.

Op zoek naar rust en stilte

Wie op zoek is naar rust en stilte in de Alpen, zit in het Grosses Walsertal op de juiste plaats. Dit prachtige dal, dat al sinds jaar en dag goed beschermd wordt, is de ideale plek voor een rustige wandelvakantie. In het dal vind je naast een aantal kleine dorpen ook een groot aantal beschermde natuurgebieden, waar je alleen met de fiets of te voet van de natuur kunt genieten.

Eén van deze beschermde gebieden vind je achter in het dal. Het Gadental behoort tot de zogenaamde kernzone van het Grosses Walsertal en staat onder strenge natuurbescherming. Hier vind je naast een groot aantal inheemse bloemen en planten nog oorspronkelijke landschappen die typisch zijn voor de noordelijke Alpen. Dankzij de beschermde status is het heerlijk wandelen in het Gadental en kom je dankzij de ongerepte natuur nog echt tot rust.

• Lange, maar goed begaanbare wandeling door het hart van het Gadental
• Tijdens de route kom je langs een paar mooie almen, waaronder de Metzgertobel Alpe en de Gadenalpe
• De route begint net achter het kleine plaatsje Buchboden. Hier kun je op de wandelparkeerplaats de auto parkeren en de wandeling starten

Wandelen door het Gadental: over breed pad naar Metzgertobel Alpe

Het Gadental verken je het beste te voet, en hoewel het gebied uitgestrekt is, zijn de mogelijkheden om te wandelen beperkt. Wil je echt helemaal opgaan in dit prachtige natuurgebied, dan is de omronding van het dal, die in dit artikel beschreven wordt, een echte aanrader. Deze wandeling voert je onder andere langs de Metzgertobel Alpe en de ruim 2.000 meter hoge Muttawangjoch, een bergpas met prachtig uitzicht over het Grosses Walsertal.

Wandelen naar de Biberacher Hütte

Op zoek naar meer wandelingen in het Gadental? Aan de rand van dit dal ligt een berghut met prachtig uitzicht.

De wandeling door het Gadental begint bij de wandelparkeerplaats van Buchboden. Wie met de auto richting Buchboden rijdt, passeert dit kleine plaatsje en volgt de smalle weg totdat deze voor het verkeer doodloopt. Hier begint over breed pad het eerste gedeelte van de route. Op weg naar de idyllische Metzgertobel Alpe kom je onder andere langs de Kessi-kloof. Hier stroomt het helderblauwe water van de rivier de Lutz met volle kracht naar de lagergelegen gedeeltes van het Grosses Walsertal.

De afgelegen Metzgertobel Alpe biedt een mooie gelegenheid om even te pauzeren tijdens het wandelen in het Gadental

Koers zetten richting het Muttawangjoch

Als je eenmaal bij de Metzgertobel Alpe aankomt, begrijp je waarom het Gadental zo’n rustgevende werking op de mens heeft. Deze Alm, die aan de voet van de Braunarlspitze ligt, straalt namelijk een intense rust en gemoedelijkheid uit. Veel wandelaars die door het Gadental wandelen, keren bij de Metzgertobel Alpe weer rechtsomkeert.

Het mooiste en ook rustigste gedeelte volgt echter na de Metzgertobel Alpe. Vanaf hier zet je koers richting het Muttawangjoch. Waar de weg eerst breed was en niet bijzonder steil, zul je nu over smal maar goed begaanbaar pad naar ongeveer 2.000 meter hoogte klimmen. Dit gedeelte van de route is echter zonder twijfel de moeite waard. Je bent nu in het hart van het Gadental, omgeven door ruige bergtoppen en prachtige natuur. Onderweg kom je langs een aantal prachtige almen, waaronder de Obere Alpschella Alpe.

Eenzame wegen door prachtige landschappen: wie gaat wandelen in het Gadental, voelt zich af en toe alleen op de wereld.

Wandelen naar de Gadenalpe en Bad Rothenbrunnen: het laatste deel door het Gadental

Eenmaal aangekomen op het hoogste punt van de dag, de Muttawangjoch, wacht een steile afdaling naar de Gadenalpe. Het eindpunt van de tour nadert. Tussen de Gadenalpe en Gasthof Bad Rothenbrunnen heb je de grootste kans om andere wandelaars tegen te komen. Dit gedeelte van het Gadental behoort dan ook tot het meest geliefde deel van het dal, en is vanaf de wandelparkeerplaats dan ook het makkelijkst te bereiken.

Wandelen door het Gadental is niet compleet zonder een laatste pauze bij Bad Rothenbrunnen. Omgeven door de prachtige natuur van het Grosses Walsertal kun je op het mooie terras nog nagenieten van de prachtige wandeling door één van de mooiste gebieden van dit dal.

Wandelen door het Gadental is absoluut de moeite waard

Ben je op vakantie in Vorarlberg of zelfs in het Grosses Walsertal? Dan is het echt de moeite waard om te gaan wandelen in het Gadental. Wie beschikt over een goede conditie, zal geen spijt krijgen van de omronding van dit prachtige dal. Is deze variant je toch iets teveel? Overweeg dan de kortere varianten naar de Metzgertobel Alpe of de Gadenalpe. Voor welke variant je ook kiest, rust en stilte vallen je hoe dan ook ten deel.

Krijg jij ook niet genoeg van het Grosses Walsertal?

Wij ook niet! Gelukkig vind je op Lecko Mio voldoende inspiratie voor een geslaagde vakantie in dit dal.