Dit zijn de mooiste wandelingen in het Grosses Walsertal

Het Grosses Walsertal, gelegen in de westelijke deelstaat Vorarlberg, is een waar outdoor paradijs boordevol mooie natuur. Maar waar te beginnen als je keuze hebt uit honderden kilometers wandelpaden en talrijke routes waar je met racefiets of mountainbike tegenaan kunt gaan? In dit artikel helpen we je op weg. We hebben de mooiste wandelroutes en fietsroutes geselecteerd en leggen je uit wat je kunt verwachten. Zo ben je helemaal klaar voor een sportieve vakantie.

#1 naar de top van der Hoher Frassen

Laten we meteen beginnen met een klassieker: de klim naar de Hoher Frassen vanuit het dorp Raggal. Vanaf deze top heb je prachtig uitzicht op de Walgau en kun je het hele Grosses Walsertal overzien.

De route start op het dorpsplein direct naast de kerk. Vanaf daar volg je de bordjes naar de Hoher Frassen en Frassenhütte. Het eerste deel van de route loopt over smal pad, dwars door de groene alpenweides. Eenmaal in het bos aangekomen blijf je over smal pad de bordjes volgen naar Nitzkopf, de Frassenhütte en de Hoher Frassen.

Grosses Walsertal

Afdalen doe je in ongeveer twee uur via de Klesi Alpe. Volg nu de bordjes terug naar Raggal. Tip: een korte pauze op de Frassenhütte is absoluut de moeite waard. De Nepalese eigenaar serveert niet alleen de traditionele Oostenrijkse keuken, maar ook heerlijke mango lassi.

Naar de top van de Hoher Frassen

Hoe je de top van deze prachtige berg bereikt, lees je hier.

#2 klimmen en klauteren naar de Kellaspitze

De Kellaspitze ligt in het hart van het Grosses Walsertal en is er eentje voor de wat gevorderde wandelaar. Net onder de top is het steil en een deel van de route is met staalkabels gezekerd. Desalniettemin is de klim naar de Kellaspitze absoluut de moeite waard, vooral vanwege het prachtige uitzicht op de Walserkamm, de Walgau en het Rijndal.

De route start en eindigt in het Pittoreske Marul. Volg vanaf daar de blauw/witte bewegwijzering naar de top van de Kellaspitze. Onderweg kom je langs de Stafelfederalpe. Vanaf daar verdwijn je langzaam het bos in. Het laatste stuk is een mooie graadwandeling waar je klimcapaciteiten goed van pas komen. Beloond word je met een fenomenaal uitzicht.

Grosses Walsertal

#3 de mooiste top van de Walserkamm, de Löffelspitze

Symmetrischer als de Walserkamm wordt het waarschijnlijk niet. Deze kleine bergketen lijkt wel bewust en door mensenhanden gebouwd, maar dat is hij natuurlijk niet. De meeste toppen van de Walserkamm zijn zeer goed te beklimmen en vergen voornamelijk een goede conditie.

Zo ook de beklimming van de Löffelspitze. Met uitzicht tot aan de Bodensee is het beklimmen van deze reus zeker de moeite waard. De route start in het plaatsje Blons. Je kunt je auto in het dorp parkeren. Hoogtemeters besparen kan natuurlijk ook: vanaf Blons kun je nog iets hoger het dorp inrijden en langs de kant van de weg parkeren.

Dan begint de klim met zo’n 1.000 hoogtemeters. Volg de bewegwijzering naar de Löffelspitze. Op ongeveer driekwart van de klim kom je langs de Sentumalpe. Vanaf daar vervolg je de weg door de groene weides. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op onder andere de Walserkamm. Na een welverdiende pauze volgt de afdaling over precies dezelfde weg.

Grosses Walsertal

#4 rondom de Rote Wand, de hoogste berg van het Grosses Walsertal

De wandeling rondom de hoogste berg van het dal, de Rote Wand, behoort tot de mooiste hikes van het Grosses Walsertal. De tour is zeer afwisselend, en neemt je mee naar de meest eenzame plekjes van het dal. De route is met bijna 17 kilometer relatief lang. Daarom is het raadzaam vroeg te beginnen aan deze wandeling zodat je niet hoeft te haasten.

De route start bij Alpe Laguz. Om hier te komen neem je de wandelbus vanaf Marul. Vanaf daar volg je de bordjes naar Alpe Klesenza. Eenmaal aangekomen bij Alpe Klesenza zet je koers richting het oosten en volg je de Klesenzabach stroomopwaarts. Je wandelt nu door het meest verlaten gedeelte van het Grosses Walsertal.

Als je eenmaal dit dal uit bent volg je de borden naar de Formarinalpe en de Freiburgerhütte. Je bent nu al over de helft van de tour. Het laatste gedeelte van de tour volg je het smalle pad richting Alpe Laguz. Moe en voldaan kun je hier wachten totdat de Wandelbus je weer terugbrengt naar Marul: wellicht onder het genot van een welverdiend biertje.

Grosses Walsertal

#5 de vijf almen route op de mountainbike met 360 graden blik op het Grosses Walsertal

Mountainbikers opgelet: in het Grosses Walsertal kun je namelijk ook je mountainbike hart ophalen. Goed getrainde kuiten zijn voor deze trail wel een voorwaarde, want met bijna 1.400 hoogtemeters op een route van ongeveer 32 kilometer kom je echt niks tekort. Wie de hoogtemeters weet de trotseren komt wel op prachtige plekken. Deze route komt namelijk langs verschillende almen. Neem dus vooral de tijd en vergeet niet bij iedere alm even op het terras neer te zakken.

Deze route volgt uitsluitend brede gravelpaden, waardoor bijzondere techniek niet per se noodzakelijk is. Beginnen doe je in Marul. Vanaf daar begin je aan je eerste klim naar Alpe Laguz. Daarna wordt het even stijl: vanaf Alpe Laguz volgt namelijk een pittige klim naar de Garmilsattel, het hoogste punt van de tour met ruim 1.800 meter.

Vanaf daar gaat het op en af. Het eerste stuk gaat steil naar beneden, tot aan Oberpartnom Alpe. Daarna duik je het bos in en zet je koers richting het Bergstation van de kabelbaan van Sonntag-Stein. En dan: toch weer klimmen, op weg naar Alpe Steris. Het einde van de tour komt dan langzaam in zicht. Vanaf Alpe Steris volg je de bordjes terug naar Marul. Moe maar voldaan kun je daar je eindelijk je benen even laten rusten.

Grosses Walsertal

#6 Alleen op de wereld in het Grosses Walsertal: hiken naar de Wangspitze

De laatste wandeling van dit artikel voert ons naar één van de stilste plekjes van het Grosses Walsertal: het prachtige Gadental. De wandeling naar de Wangspitze is de ideale manier om dit gebied te verkennen. Doordat de Wangspitze aan het begin van het Gadental ligt kun je er prima in één dag oplopen. Veel routes in het Gadental zijn namelijk alleen mogelijk met een eventuele overnachting in een berghut.

De tour begint in het pittoreske Buchboden. De auto kun je neerzetten bij de kerk. Vanaf daar loop je verder het Gadental in totdat je bij de brug van de Lutz aankomt. Hier sla je rechtsaf en volg je de bordjes naar de Rinderalpe. Tot aan deze alm is het pad voornamelijk breed. Achter de Rinderalpe begint het smalle pad en gaat het over steil, maar goed begaanbaar pad omhoog naar de Wangspitze.

Afdalen doen we via de Gadenalpe. Hier volg je een voornamelijk breed pad richting het dal. Vergeet niet even te stoppen bij het prachtige Bad Rothenbrunnen voor een overheerlijke maaltijd middenin de natuur.

Krijg jij ook niet genoeg van het Grosses Walsertal?

Wij ook niet! Gelukkig vind je op Lecko Mio voldoende inspiratie voor een geslaagde vakantie in dit dal.