Sneeuwwandelen en de magie van de winter

Zodra in de Alpen de bomen al hun blad hebben laten vallen en de eerste sneeuw valt, begint het winterseizoen. Wandelpaden worden onbegaanbaar en de wandelaars verdwijnen. Terwijl op de pistes hordes vakantiegangers vechten om een plekje vooraan in de stoeltjeslift, blijven de meeste gebieden in de Duitse Alpen verlaten. Ideaal dus voor de winterwandelaar, die met de rust en stilte wel raad weet. Sneeuwwandelen wordt steeds populairder. Met een goede voorbereiding kan ook jij veilig op pad en genieten van al het moois dat een winters alpenlandschap te bieden heeft.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Sneeuwwandelen is een ontzettend fijne bezigheid, en met de juiste voorbereiding ga je zorgeloos op pad. Misschien ken je het wel van sneeuwval in Nederland: de wegen worden glad en je hebt minder grip. In de bergen is dat natuurlijk niet anders. Vooral bergop heb je kans om weg te glijden op de gladde sneeuw. Gelukkig is hier een oplossing voor in de vorm van sneeuwspikes. De spikes kun je onder je bergschoenen binden en geven je zo voldoende grip op gladde ondergrond.

Ben je van plan om door de diepe sneeuw te gaan wandelen? Sneeuwschoenen zijn in dat geval de ideale partner. Door het grote oppervlakte van de schoen wordt het gewicht beter over het sneeuwoppervlakte verdeeld. Hierdoor zak je minder snel weg en kom je gemakkelijker aan op de plaats van bestemming.

Sneeuwwandelen

Zorg er daarnaast voor dat je de route die je wilt lopen goed bestudeerd hebt voordat je op pad gaat. Hoe zit het bijvoorbeeld met het lawinegevaar? Is het pad geprepareerd of zul je zelf je weg moeten vinden? Als je weinig ervaring met sneeuwwandelingen hebt, is het misschien beter om een geprepareerde route op te zoeken. De meeste skigebieden bieden zulke opties aan. Wil je het toch graag hogerop zoeken maar ben je niet bekend met de gevaren van de winterse bergen? Geen nood. Er zijn gelukkig voldoende gidsen te vinden die je helpen toch de top te bereiken.

Sneeuwwandelen in de Beierse vooralpen

Het is ergens rond de -15 graden Celsius als we onze sneeuwspikes inpakken en koers zetten richting Bichl. Dit plaatsje ligt tegen de Alpenrand aan, op ongeveer een uur rijden ten zuiden van München. Dit gebied maakt al deel uit van de Beierse vooralpen en is ideaal voor een winterhike.

Waarom? Doordat het gebied niet zo hoog gelegen is, is de sneeuwhoogte goed te overzien. Hierdoor hebben we alleen sneeuwspikes nodig en kunnen we onze sneeuwschoenen thuislaten. Daarnaast is de kans op lawines in lager geleden gebieden nihil. Doordat we onder de boomgrens blijven, bieden de naaldbossen van het vooralpenland voldoende bescherming tegen schuivende sneeuw.

Koud, wit en magisch: sneeuwwandelen heeft het in zich

We hiken vandaag naar de top van de Zwieselberg. Deze berg ligt ingeklemd tussen de Beierse plaatsen Bad Tölz en Bichl en is vooral in de zomer populair. Omdat de berg slechts 1.200 meter hoog is, is het voor de beginnende wandelaar de ideale bestemming. Op de top van de Zwiesel ben je daarom nooit alleen.

Vandaag is echter alles anders, want sneeuwwandelen is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Wel voor ons, en hoewel het steenkoud is genieten we van een winters sprookje. Het komt niet vaak voor dat de bergbeekjes bevriezen, maar vandaag hebben we geluk.

Sneeuwwandelen

Als we eenmaal op de top zijn aanbeland genieten we van het uitzicht op de Beierse Alpen. We zien de Benediktenwand en de Zugspitze, twee markante bergen en alom bekend in de regio. Na dit spektakel duiken we het bos in en begint het kleurenspel.

De zon zakt namelijk langzaam. Het duurt niet lang meer voordat de avond valt. De sneeuw dempt al het geluid, we zijn helemaal alleen in het bos. Bij iedere stap die we zetten voelen we dat het langzaam weer wat kouder wordt. Het lichtspel maakt echter alles goed en we verbazen ons over de haast mystieke sfeer die het bos krijgt van een ondergaande zon en een witte sneeuwlaag.

En zo komen we na een lange tocht door het bos weer aan bij de auto. Het was een prachtige tocht, maar het was ook wel koud. De sneeuwspikes mogen uit, het is genoeg geweest voor vandaag. Op naar een kop warme chocomel.

Nieuwsgierig?

Sneeuwwandelen is al met al een super gave bezigheid. Kleed je warm aan, bereid je goed voor en ga ook op avontuur! Wil jij ook zo’n mooi artikel voor jouw website, magazine of regio? Dat kan! Neem contact op en ervaar meer.