Een prachtige wandeling naar de Hoher Frassen

In mijn nog niet zo heel lange leven heb ik inmiddels al menig bergtop beklommen in de Alpen. De meeste daarvan slechts een enkele keer. Het komt eigenlijk maar zelden voor dat ik meerdere keren op dezelfde bergtop sta. De wandeling naar de top van de Hoher Frassen (1.979 m), gelegen in het Grosses Walsertal, vormt echter een absolute uitzondering op deze regel. Het aantal keren dat ik op de top van deze prachtige uitzicht berg heb gestaan is in ieder geval niet meer op één hand te tellen. Vanuit Raggal voert een steile, maar goed begaanbare route je naar de top van deze berg. Niet alleen het uitzicht, maar ook de prachtige en verlaten afdaling via Alpe Klezi zijn absoluut de moeite waard.

Naar de top van de Hoher Frassen: een mooie wandeling in het hart van het Grosses Walsertal

Voor het beklimmen van de Hoher Frassen reis je af naar het Oostenrijkse Vorarlberg. Op de grens tussen de Walgau en het Grosses Walsertal is deze berg eigenlijk niet te missen. Dankzij zijn centrale ligging heb je bovendien een prachtig uitzicht, die reikt tot de drieduizenders van het Silvrettagebergte tot de bekendere toppen van de Allgäu.

De top van der Hoher Frassen bereiken kan op verschillende manieren. Vanaf Bludenz kun je met de Muttersbergbahn alvast de nodige hoogtemeters met de kabelbaan afleggen. In ongeveer twee uur ben je dan vanaf het bergstation op de top. De wandeling vanuit Raggal naar de Hoher Frassen is iets langer, maar wel vele malen rustiger.

• Mooie middelzware wandeling naar de top van de Hoher Frassen
• Prachtig uitzicht op de top, net onder de top is er een mogelijkheid voor pauze in de Frassenhütte
• Start van de route in Raggal bij de kerk, bordjes wijzen je de weg naar de top

Via Nitzkopf recht omhoog

De wandeling naar de Hoher Frassen verloopt via de koele noordflank en start in het pittoreske Raggal. Het eerste gedeelte loop je door de prachtige alpenweides, en heb je mooi zicht op het dorp en de groene bergtoppen van het Grosses Walsertal. Zo zie je onder andere de toppen van de Walserkam, en zie je tevens de Blasenka en Hochlicht.

Op vakantie in het prachtige Raggal

Dit dorp, gelegen op de noordflank van de Hoher Frassen, is de ideale plek om tot rust te komen.

Vrij snel al ruil je de groene weides in voor het bos. De route loopt nu over steil en smal pad. Hier volg je de borden richting Nitzkopf. Zo af en toe vang je een glimp op van het uitzicht, maar pas vanaf Nitzkopf, een uitzichtspunt niet ver van de top van de Hoher Frassen, wordt het uitzicht weidser. Het is nu niet meer ver naar de bestemming van vandaag.

Direct naar de top, of toch nog even naar de Frassenhütte?

Vanaf Nitzkopf kun je twee kanten op: er voert namelijk een prachtige route direct naar de top. Bij deze variant heb je een prachtig panoramisch uitzicht. Je kunt er echter ook voor kiezen om nog kort te stoppen bij de Frassenhütte. Deze berghut ligt net onder de top en biedt een prachtig uitzicht op onder andere de Schesaplana en andere bekende toppen van het Rätikongebergte.

De wandeling vanaf de top van de Hoher Frassen loopt verder richting Alpe Klezi. Hier waan ben je echt even weg van de beschaving.

Eenmaal op de top kun je genieten van het prachtige uitzicht en een bericht achterlaten in het Gipfelbuch. De afdaling terug naar Raggal vormt misschien wel het mooiste gedeelte van de route. Hier wandel je over eenzame paden naar de Klezi Alpe, een prachtige Alm in het hart van het Grosses Walsertal. Na Alpe Klezi duik je het bos weer in. Het pad slingert nu steil naar beneden, totdat je na verloop van tijd de kerk van Raggal weer ziet liggen.

Deze wandeling naar de Hoher Frassen is de moeite waard

Het feit dat ik al menig keer op de top van de Hoher Frassen heb gestaan, bewijst dat deze wandeling nooit verveeld. Daarvoor is het uitzicht vanaf de top ook eigenlijk te mooi. Ben je in Bludenz of in het Grosses Walsertal, overweeg dan zeker om deze berg een keer te beklimmen.

Ervaar meer over het Grosses Walsertal

Dit prachtige en rustige dal barst van de mooie wandelingen. In dit artikel ervaar je meer over de mooiste plekken in het dal.