Op vakantie in Raggal gaat tot rust komen helemaal vanzelf

In de huidige samenleving moeten we van alles. We werken hard, onze sociale agenda puilt uit en nee zeggen wordt steeds lastiger. Het is dus niet zo gek dat we met z’n allen steeds gestresster worden. Hoe anders is het leven in het Oostenrijkse Raggal. De alsmaar toenemende drukte en de stress zijn aan dit pittoreske dorpje voorbij gegaan. Hier vind je rust, niet alleen omdat de natuur bij je achtertuin begint, maar ook omdat de mensen in het dorp leven op het ritme van de seizoenen. Dit dorp is dan ook de ideale vakantiebestemming voor degenen die op zoek zijn naar rust. Hier moet niks, maar mag alles.

Raggal, de parel van het Grosses Walsertal

Raggal ligt op ongeveer 11 uur rijden van Nederland, in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Het dorp vormt de toegangspoort naar het Grosses Walsertal. Dit dal, waar we in een eerder artikel al uitgebreid over schreven, hecht veel waarde aan duurzaam toerisme. Hier vind je geen uitgestrekte pistes, of een keur aan bergbanen, maar wel tal van mooie wandelingen, langlaufroutes en kleine skipistes.

Het dorp zelf heeft zijn oorspronkelijke karakter behouden. De karakteristieke kerk vormt het hart van het dorp, waar ongeveer 500 mensen gemoedelijk met elkaar samenleven. Hier is het ons kent ons, de verbindingen onderling zijn hecht en de mensen zijn er voor elkaar.

En dat merk je natuurlijk ook als je te gast bent. De Raggaler brengen de term gastvrijheid naar een hoger niveau. Niet voor niets is het aantal terugkerende gasten hoog. Wie eenmaal geproefd heeft van de warmte van de mensen en het gemoedelijke leven, wil minimaal één keer per jaar terug.

In het dorp en net daarbuiten zijn er tal van mogelijkheden voor overnachtingen. Er is een ruime keuze uit vakantiehuisjes en appartementen. Net buiten het dorp heb je zelfs een gemoedelijke camping. Een aanvraag is zo geregeld via de lokale website, waar alle overnachtingsmogelijkheden te vinden zijn.

Vakantie in Raggal biedt boordevol mogelijkheden

Raggal is een klein dorp op ongeveer 1.000 meter boven zeeniveau. Het dorp ligt op de flanken van de Hoher Frassen, aan de schaduwkant. Hierdoor is het in de zomer vaak nog aangenaam koel. Voor mooie wandelingen hoef je het dorp niet te verlaten: er beginnen namelijk tal van mooie routes direct in het dorp zelf.

Er is aan iedereen gedacht, want of je nou met je gezin op vakantie bent, of op zoek bent naar iets meer actie, hier vind je het allebei. Voor families zijn er tal van korte wandelingen te vinden rondom het dorp. In Raggal zelf starten tal van wandelingen. Vaak zijn het gemoedelijke wandelingen, die je met het hele gezin kunt doen. De Wiesenweg, die naar Ludescheberg loopt, is zo’n wandeling. Hier loop je door de groene alpenweides en door het bos naar het dorpje Ludescheberg.

Krijg jij ook niet genoeg van het Grosses Walsertal?

Wij ook niet! Gelukkig vind je op Lecko Mio voldoende inspiratie voor een geslaagde vakantie in dit dal.

Een andere mogelijkheid is de Kneipp Aktiv Weg. Dit is een interactieve wandeling waar je langs koude voetenbaden, mooie ligstoelen met uitzicht op het Walsertal en tal van infopunten wandelt, die je meer leren over het gebied.

Credits: Manfred Gassner, Ferienhaus Vakanz

Een wel heel bijzondere zonsondergang tijdens de vakantie in Raggal

Naast gemoedelijke wandelingen zijn er ook andere mogelijkheden om op een bijzondere manier dichter bij de natuur te komen. De dorpelingen weten al langer dat Raggal omgeven is door tal van mooie plekken, die vooral in de avond en ochtend, als het licht op zijn mooist is, een bezoekje waard zijn.

De top van de Hoher Frassen, de huisberg van Raggal, is zo’n plek. De zonsopgang en zonsondergang zijn bij het juiste weer vanaf deze plek fantastisch. Hiervoor moet je natuurlijk wel vroeg je bed uit, of zul je wat later op de avond nog je wandelschoenen aan moeten trekken.

Natuurlijk is ook hier aan gedacht, want hoewel je deze tour ook zelf kunt plannen, is het veiliger dit met een ervaren gids te doen. In de zomermaanden starten er in Raggal wekelijks begeleide zonsondergang wandelingen naar de top van de Hohen Frassen. Een onvergetelijke belevenis en een echte aanrader voor iedere avonturier.

Naar de top van de Hoher Frassen

Hoe je de top van deze prachtige berg bereikt, lees je hier.

Een onontdekte parel

Misschien is Raggal niet het eerste dorp dat op je vakantielijstje staat, en dat is ook niet zo vreemd. Naburige gebieden maken dikwijls meer reclame. Toch zijn de onontdekte parels vaak het mooiste, omdat hier het massatoerisme vaak ver te zoeken is.

Raggal is nu precies zo’n dorp. Het doet de dingen op z’n eigen manier, en dat is maar goed ook. Hand in hand met de natuur vind je vooral datgene waar we met z’n allen zo naarstig naar op zoek zijn: rust en een gemoedelijke tijd zonder zorgen.

Net buiten Raggal loop je zo de natuur in en sta je zomaar oog in oog met koeien
Credits: Manfred Gassner, Ferienhaus Vakanz