Wandelen door het Silbertal: naar de top van de Itonskopf

In het Silbertal, een zijdal van het veel grotere Montafon, kun je als wandelliefhebber je hart ophalen. In dit lieflijke dal, omgeven door de flanken van het groene en ruige Verwall, vind je namelijk een groot aantal mooie wandelingen. Wie gaat wandelen in deze regio, doet er goed aan om de beklimming van de Itonskopf (2.089 m) te overwegen. Deze berg biedt namelijk een prachtig uitzicht over zowel het Montafon, het Klostertal en de Walgau.

Wandelen naar de Itonskopf: zo ga je van start

Wandelen naar de Itonskopf kan op verschillende manieren. Voor deze variant wijken we uit naar het Silbertal, een klein lieflijk dal in het hart van het Montafon. Het Montafon is bekend om zijn enorme veelvoud. Deze veelvoud heeft het Montafon te danken aan de drie gebergtes die dit dal huisvest. Zo vind je hier onder andere het Rätikon, de Silvretta en het Verwall. Deze gebieden zijn veelal ruig en verlaten, en zijn dan ook de ideale plek voor een meerdaagse huttentocht.

De Itonskopf behoort tot de absolute uitlopers van het Verwall en bevindt zich op de grens van het Silbertal en het Klostertal. Vanaf het bergstation van de Kristbergbahn, die je bereikt vanuit het Silbertal, loopt een prachtige en afwisselende route over een mooie bergkam. Het laatste korte gedeelte naar de top is dan nog even lastig (T3), en is alleen aan te raden als je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees. Staalkabels helpen je hier om dit korte, maar lastige gedeelte tot een goed einde te brengen.

• Wandelen vanaf het bergstation van de Kristbergbahn naar de top van de Itonskopf
• De route verloopt over goed begaanbaar pad. Voor het laatste korte gedeelte naar de top is tredzekerheid en vrij zijn van hoogtevrees vereist (T3).
• Wie het laatste stuk te machtig is kan uitwijken naar de nabijgelegen en eveneens mooie Alpilakopf

Afwisselend door bossen en velden

Wandelen naar de Itonskopf begint bij het bergstation van de Kristbergbahn. Hier volg je de bordjes naar de Itonskopf. Het eerste gedeelte van de route loopt voornamelijk door het bos. Hier volg je deels het Silberpfad, een route die vooral voor gezinnen met kinderen erg leuk en leerzaam is.

Tot de Obere Wies, een prachtige weide met heerlijk uitzicht, gaat het pad gematigd steil omhoog. Bossen en velden wisselen hier elkaar af, terwijl je gedurende de hele route een mooi uitzicht hebt op voornamelijk het Klostertal. Vanaf de Obere Wies volgt een steiler stuk over goed begaanbaar pad. Deze route volg je tot kort voor de laatste korte beklimming naar de Itonskopf.

Wandelen naar de Itonskopf: prachtig uitzicht over Vorarlberg

Wie zijn hoogtevrees in bedwang kan houden zal niet terugdeinzen voor de laatste 150 meter van de route. De route naar de markante en rotsachtige top van de Itonskopf is namelijk gezekerd met staalkabels. Gelukkig is het pad wel goed te vinden. Het uitzicht op de top is zonder twijfel prachtig. Je hebt namelijk een prachtig uitzicht over het Silbertal en je ziet een aantal markante bergtoppen die kenmerkend zijn voor het Montafon. Zo zie je onder andere de Sulzfluh, de Drei Türme en de Zimba.

Voor de terugweg kies je voor dezelfde route als heen. Na een wat steiler eerste stuk volgt een gemoedelijk laatste gedeelte door de bossen en de velden. Wie nog tijd over heeft, zakt nog even neer bij de Knappastoba, voordat de Kristbergbahn je weer mee naar het dal neemt.

Een prachtige dag in het Silbertal

Wandelen naar de Itonskopf is zeer zeker de moeite waard. Zelfs als je het laatste korte stuk naar de top iets te moeilijk vindt, kun je alsnog genieten van een prachtige wandeling met heerlijk weids uitzicht over het Silbertal, Montafon en Klostertal. Wandelschoenen aan dus, en op naar de Itonskopf!

De Golmer Höhenweg

Niet ver van de Itonskopf ligt de Golmer Höhenweg, een prachtige route door het hart van het Rätikon.