Wandelen naar de top van de Geigelstein en de Priener Hütte

De Chiemgauer Alpen behoren tot één van de meest geliefde wandelregio’s in de Beierse Alpen. Dit uitgestrekte gebied, dat ten oosten van de rivier de Inn begint, staat bekend om zijn lieflijke en groene bergtoppen. Geen enkele bergtop in de Chiemgau haalt de 2.000 meter, maar ondanks het gebrek aan hoogte is het uitzicht vanaf de toppen van de Chiemgau fantastisch. In de Chiemgau zijn tientallen wandelingen te vinden die voor ieder type bergwandelaar wat te bieden hebben. Wandelen naar de top van de Geigelstein, met aansluitend een bezoek aan de Priener Hütte, is een mooie manier om je onder te dompelen in de prachtige natuur van de Chiemgauer Alpen.

Op naar de Chiemgauer Alpen

Wandelen naar de Geigelstein en de Priener Hütte kan op verschillende manieren. Ten oosten van de Geigelstein starten er routes vanuit de plaatsjes Ettenhausen en Schleching. De westelijke variant, die in dit artikel beschreven wordt, start vanaf de wandelparkeerplaats Geigelstein, net voor het plaatsje Sachrang.

De Geigelstein is met 1.808 meter hoogte de op twee na hoogste bergtop van de Chiemgau, en moet qua hoogte alleen de Sonntagshorn en Steinplatte voor zich dulden. Dankzij de centrale ligging en de hoogte van deze bergtop heb je echter een prachtig uitzicht vanaf de top. Zo kijk je richting het noorden naar de Kampenwand, de misschien wel bekendste bergtop van de Chiemgau, en de Chiemsee. Richting het zuiden heb je een mooi uitzicht op onder andere de Wilder Kaiser.

Wil je dit gebied nog beter leren kennen, overweeg dan ook eens een meerdaagse huttentocht door dit gebied. Vanaf de Priener Hütte loopt er een prachtige route naar de Kampenwand, waar je ongeveer drie dagen over doet.

• Lange, maar goed begaanbare wandeling naar de Geigelstein en Priener Hütte
• Prachtig uitzicht op de top, met onder andere zicht op de Kampenwand, de Chiemsee en de Wilder Kaiser
• Parkeren van de auto en start van de route net voor het plaatsje Sachrang: klik hier

Wandelen naar de Geigelstein: door prachtige bossen en uitgestrekte weides

De Geigelstein en Priener Hütte liggen in het westen van de Chiemgau, ten zuiden van de bekende plaats Aschau. Hier vind je het gelijknamige natuurgebied Geigelstein, een gebied waar je heerlijk kunt wandelen te midden van de voor de Chiemgau karakteristieke natuur. Hier vind je niet alleen uitgestrekte bossen en lieflijke almweides, ook kun je hier bergmarmotten en gemzen tegenkomen. In de winter is dit gebied daarnaast een uitstekende plek voor skitouren.

Meer Chiemgau: naar de iconische Kampenwand

Een prachtige wandeling op een steenworp afstand van de Geigelstein en Priener Hütte.

De wandeling naar de Geigelstein start vanaf de wandelparkeerplaats net voor het pittoreske plaatsje Sachrang. Het eerste gedeelte van de route loopt via goed begaanbaar, maar ook steil pad door de bossen van het natuurgebied. Na verloop van tijd wordt het pad minder steil en kun je de top van de Geigelstein zien liggen. Daarnaast wordt ook het uitzicht langzaam weidser. Zo kijk je inmiddels uit over het Inndal en kun je de Oostenrijkse plaats Kufstein bij helder weer zien liggen.

Vanaf de Geigelstein wandelen naar de Priener Hütte

Hoe hoger je komt, des te mooier wordt het uitzicht. Het laatste gedeelte van de klim naar de Geigelstein is nog even steil, maar loopt over goed begaanbaar pad. Eenmaal op de top weet je waarom wandelen naar de Geigelstein een goed idee was: het uitzicht is namelijk fantastisch.

Om bij de Priener Hütte te komen daal je af via de zuidflank van de Geigelstein. Ook hier is het pad steil, maar wel goed begaanbaar. De Priener Hütte is een liefelijke berghut met een gemoedelijke Stübe. Ondanks het feit dat deze berghut op slechts 1.400 meter hoogte ligt, heb je een mooi uitzicht op onder andere de Wilder Kaiser. Bij warm weer kun je dan ook heerlijk op het terras neerzakken en van het weidse uitzicht genieten.

Wandelen naar de ruim 1.700 meter hoge Geigelstein, met mooi uitzicht op de top.

Via breed pad terug naar het startpunt

Het laatste gedeelte van de route verloopt over voornamelijk breed pad. Ook hier laat de Chiemgau zijn grote veelzijdigheid zien. Brede weides worden afgewisseld met dichte bossen en mooie vergezichten. Zo vormt de afdaling naar het startpunt van de route een gemoedelijk einde van een mooie route. Wandelen in natuurgebied Geigelstein is dus zeker de moeite waard. De veelzijdigheid van het landschap en mooie vergezichten vanaf de vele bergtoppen die dit gebied kent, maken deze regio met recht tot een geliefde wandelbestemming.

Via Ferrata plezier in de Chiemgau

In de Chiemgau kun je niet alleen goed wandelen. Bij Reit im Winkl ligt namelijk een prachtige Via Ferrata (moeilijkheidsgraad C), die prima te combineren is met een gemoedelijke wandeling door de Chiemgau.