Huttentocht Chiemgau: een prachtige tocht voor beginners

In de Beierse Alpen heb je keuze uit verschillende soorten huttentochten in verschillende moeilijkheidsgraden. De langste is maar liefst 22 etappes lang en loopt van west naar oost. Voor het gros van de wandelaars is de Maximiliansweg echter iets teveel van het goede. Gelukkig zijn er ook korte huttentochten in Duitsland te vinden die uitermate geschikt zijn voor de beginnende wandelaar. Deze huttentocht in de Chiemgau, op een steenworp afstand van de Chiemsee, is zo’n huttentocht. De etappes zijn relatief kort, maar het uitzicht en de paden waarover je loopt zijn absoluut de moeite waard. Ga mee op een driedaagse huttentocht van de Geigelstein naar de Kampenwand, en dompel je onder in de natuur van de Chiemgau.

Alles wat je moet weten over een huttentocht in de Chiemgau

Wie voor een huttentocht in Duitsland kiest, komt al snel uit bij Allgäuer Alpen. Ook de tour rondom de Watzmann, in de Berchtesgadener Alpen, is erg geliefd. Toch zijn deze huttentochten vaak wat pittiger, vooral dankzij de vele hoogtemeters die dagelijks op je wachten. Wil je liever iets gemoedelijks, dan is deze huttentocht door de Chiemgau iets voor jou.

Per dag loop je ongeveer acht tot negen kilometer met ongeveer 650 hoogtemeters. Daarnaast slaap je twee keer in een berghut. De Priener Hütte, waar je de eerste dag slaapt, is een onvervalste traditionele berghut met minimaal comfort. Op de tweede dag slaap je echter in de Sonnenalm. Doordat deze Alm direct aan de Kampenwandbahn ligt, heb je hier de beschikking over de nodige luxe. Op deze manier kun je dus op een mooie manier aan het leven in de bergen wennen, met een mooie afwisseling tussen comfort en het echte leven in een berghut.

• Prachtige driedaagse huttentocht door de Geigelstein en het gebied rond de Kampenwand
• Deze tour is ideaal voor beginners dankzij de korte etappes
• Overnachten in de Priener Hütte en de Sonnenalm.
• Start van de tour in Sachrang, eindpunt van de route in Aschau. Met de bus terug naar het startpunt van de route.

Goed voorbereid op huttentocht gaan? Met deze tips wordt jouw volgende tour een overweldigend succes. Kijk daarnaast ook eens naar deze handige paklijst, zodat je niks vergeet mee te nemen.

De eerste dag: wandelen naar de Priener Hütte

Dag één is een opwarmertje: over veelal breed pad wandel je namelijk naar de Priener Hütte, de eerste slaapplek tijdens de huttentocht in de Chiemgau. De Priener Hütte is een prachtige berghut middenin natuurpark Geigelstein. Door de ligging heb je een prachtig uitzicht op de Wilder Kaiser, een ruig bergmassief in het noorden van het Oostenrijkse Tirol.

De hut ligt net onder de top van de Geigelstein. Deze bergtop is 1.808 meter hoog en behoort tot de hogere bergtoppen in de Chiemgau. Op dag twee kun je deze top zelfs beklimmen. Gezien de relatief korte etappes is dit dan ook aan te raden, mede dankzij het mooie uitzicht op de top.

Op huttentocht in de Chiemgau wordt je maar wat vaak begroet door de lokale bewoners.

Dwars door natuurpark Geigelstein richting de Kampenwand

Op dag twee kun je er dus voor kiezen om eerst de Geigelstein te beklimmen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt er ook voor kiezen om je aan de oorspronkelijke route te houden. Het eerste stuk van de route is dan vlak. Daarna wandel je dieper het natuurpark Geigelstein in. Het pad gaat nu steil omhoog, op weg naar de Roßalm, die op bijna 1.700 meter hoogte ligt. Hier kun je in de zomermaanden neerzakken op het terras voor wat eten en drinken.

De mooiste huttentochten in Duitsland

Een compleet overzicht met de mooiste tochten vind je hier.

De route die je nu volgt is die van de Geigelstein naar de Kampenwand. Het is een doorgaans rustige route, die maar weinig mensen kennen. Toch is dit één van de mooiste trails in de Chiemgau, mede dankzij het mooie uitzicht. De Kampenwand, één van de meest iconische bergen in de Beierse Alpen, is namelijk de gehele route goed zichtbaar. Het eindpunt van de dag bevindt zich dan ook niet ver van deze beroemde berg: vanaf de Sonnenalm kun je de Kampenwand namelijk goed zien liggen.

Huttentocht in de Chiemgau: in drie dagen van de Geigelstein naar de Kampenwand.

Dag drie van de huttentocht door de Chiemgau: blik op Kampenwand en Chiemsee

Op dag drie hoef je maar weinig meer te klimmen. Tenminste, als je besluit de beklimming van de Kampenwand over te slaan. Vandaag hoef je eigenlijk alleen nog maar af te dalen, maar niet voordat je langs een aantal van de mooiste plekken van de Chiemgau komt. De huttentocht door de Chiemgau mag dan bijna ten einde zijn, een blik op het beroemdste meer van de streek, de Chiemsee, ontbreekt nog. Daar komt verandering in als je neerstrijkt op het terras van de Steinlingalm. Vanaf deze alm heb je namelijk een prachtig uitzicht over de Chiemsee. Ook de Kampenwand kun je hier in al zijn glorie aanschouwen.

Na dit prachtige uitzicht vervolg je de route. Het laatste gedeelte is nu aangebroken. Over afwisselend breed en smal pad wandel je terug naar Aschau. Hier kun je op de bus stappen, die je binnen tientallen minuten weer terugbrengt naar het startpunt van de route.

Een huttentocht door de Chiemgau is de moeite waard

Heb je nog niet zoveel ervaring met huttentochten, dan is deze huttentocht in de Chiemgau zeker het overwegen waard. Deze tour is om meerdere redenen geliefd onder beginnende bergwandelaars. Zo maak je kennis met het leven in een berghut, terwijl je onderweg kunt genieten van de mooiste plekken van de Chiemgau. Het uitzicht over de Chiemsee vormt dan de spreekwoordelijke kers op de taart.

De Kampenwand beklimmen

Geen huttentocht door de Chiemgau, maar wel wandelen in de regio? Beklim dan eens de Kampenwand.