De Maximiliansweg: in 22 dagen dwars door de Beierse Alpen

Koning Maximilian de tweede van Beieren had in de 19e eeuw al heel wat van zijn rijk gezien. Het uiterste zuiden stond echter nog hoog op zijn verlanglijstje. Jarenlang droomde hij ervan om de hoge bergen die zijn land rijk is te doorkruisen. In 1858 werd zijn droom eindelijk werkelijkheid. In dat jaar trok hij met zijn gevolg naar Lindau aan de Bodensee, en doorkruiste in vijf weken tijd de Beierse Alpen. Pas bij de Königssee stopte de koning met lopen. Het was een avontuurlijke reis, die de koning zelfs deels te voet aflegde. Grote delen zat hij echter in een koets of werd hij gedragen door zijn bediendes. Na deze reis, werden de etappes zorgvuldig gedocumenteerd. Jaren later, in 1991, werd de gelijknamige Maximiliansweg geopend voor wandelaars. Inmiddels lopen jaarlijks honderden wandelaars deze prachtige langeafstandsroute, dwars door de Beierse Alpen, van Lindau tot Schönau aan de Königssee.

De Maximiliansweg, ontdek de Beierse Alpen

De Maximimiliansweg is één van de bekendste langeafstandroutes van Beieren. In 22 afwisselende etappes loop je van de Bodensee naar de Königssee. Een wandeling van west naar oost dus, waarin je dwars door de Beierse Alpen loopt en kennis maakt met verschillende gebergtes. Zo loop je onder andere door de Allgäu, de Ammergauer Alpen, de Beierse Vooralpen, de Chiemgau en de Berchtesgadener Alpen.

De mooiste huttentochten in Duitsland

Een compleet overzicht met de mooiste tochten vind je hier.

De meeste etappes lopen door de meest noordelijke gebieden van de Beierse Alpen. Dat betekent dat de bergtoppen over het algemeen wat lager zijn. Slechts één keer kom je boven de 2.000 meter, op de top van de Krähe in de Ammergauer Alpen. De het grootste gedeelte van de tijd loop je echter op ongeveer 1.500 meter hoogte.

In 22 dagen van de Bodensee naar de Königssee wandelen is best pittig. Dit komt neer op ongeveer 20 kilometer per dag met ongeveer 1.000 hoogtemeters. Gelukkig zijn een groot aantal van de etappes ook prima in te korten. Mocht je niet de gehele Maximiliansweg willen lopen, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Ook het lopen van een aantal etappes is al meer dan de moeite waard.

De prachtige Königssee vormt het eindpunt van de Maximiliansweg.

Route en praktische informatie over de Maximiliansweg

• In 22 dagen dwars door de Beierse Alpen over de Maximiliansweg
• Start van de route in Lindau aan de Bodensee, eindpunt van de route aan de Königssee, totaal 426 kilometer.
• Langeafstandroute die voornamelijk door bergachtig gebied en af en toe over lastige wandelpaden voert. Voor deze gedeeltes is tredzekerheid noodzakelijk. Voor een aantal van deze passages kun je uitwijken over makkelijkere alternatieven. Informeer je van tevoren goed over de route.
• Overnachten in berghutten, almen of in de dorpen langs de route
• Gemiddeld 20 kilometer wandelen per dag met ongeveer 1.000 hoogtemeters. De route kan echter afhankelijk van de conditie aangepast worden, en aan aantal van de etappes kunnen worden verkort.

Slapen in hutten, almen en mooie dorpjes

Het mooie van de Maximiliansweg is de afwisseling van de route, maar ook de veelzijdigheid van de slaapplekken. Misschien heb je nog nooit een huttentocht gedaan, en vind je het maar niets om iedere dag in een primitief onderkomen te moeten slapen. Gelukkig is deze langeafstandroute erg afwisselend. Zo slaap je af en toe in een mooie berghut, maar kom je ook met enige regelmaat mooie dorpjes tegen waar je kunt overnachten. Zo wissel je comfort af met bijzondere plekken in de bergen.

De Maximiliansweg loopt parallel aan de E4. Dit is de langeafstandroute van Europa die begint in Spanje en eindigt op Cyprus. Ook zul je af en toe de Via Alpina tegenkomen. Deze langeafstandsroute doorkruist de gehele Alpenketen van oost naar west en loopt voor een groot gedeelte ook door Beieren. Saai zal het dus niet worden op de Maximiliansweg. In contact komen met mede wandelaars is dus erg aan te raden, vooral vanwege de mooie verhalen die er op je wachten.

Door de mooiste gebieden van de Beierse Alpen

Wie van west naar oost de Beierse Alpen doorkruist, komt langs de mooiste plekken van de deelstaat. De verschillende gebergtes die je doorkruist hebben allemaal hun eigen identiteit. Hierdoor is bijna iedere dag compleet anders. De eerste dagen van de Maximiliansweg verlaat je al snel de Bodensee en duik je de Allgäuer Alpen in. Hier loop je onder andere door de Hoher Ifen, een prachtig groen gebied met heel wat verlaten plekjes.

Langzaam laat je de groene grasbergen achter je. De Ammergauer Alpen wachten, het dak van de Maximiliansweg met ruigere toppen. Dit is ook het meest eenzame gedeelte van de tour, waar je net als in de Hoher Ifen een aantal dagen door het natuurpark wandelt. Na een aantal dagen verlaat je dit gebergte en doorkruis je de Beierse Vooralpen. Een enorm afwisselend gebied. Hier kom je vooral mooie meren tegen en pittoreske plaatsjes. Daarna doorkruis je de Chiemgau. Net als de Beierse Vooralpen zijn ook hier de bergen groen en wat lager. Je komt langs de Kampenwand, het icoon van de Chiemgau en van Beieren, en je hebt een prachtig uitzicht over de Chiemsee.

Het slotstuk van de Maximiliansweg vindt plaats in de Berchtesgadener Alpen, de thuisbasis van de beroemde Watzmann. Deze berg hoef je gelukkig niet te beklimmen. Het eindpunt van de route is namelijk de Königssee, één van de bekendste en mooiste meren van Beieren.

Langs meren en bergtoppen met prachtige vergezichten

De Beierse Alpen staan bekend om hun enorme veelzijdigheid. Zo heeft ieder gebergte zijn eigen charme en is op iedere bergtop het uitzicht net even anders. Vaak wordt de Maximiliansweg geprezen om de vele kastelen en kloosters die je tijdens de route ziet. Zo kom je onder andere langs het wereldberoemde slot Neuschwanstein. De Maximiliansweg is echter meer dan alleen een aaneenschakeling van prachtige kastelen en kloosters.

Wie goed kijkt op de kaart, ontdekt namelijk ook dat deze langeafstandsroute een aantal prachtige bergmeren herberg. Dat de route begint aan de Bodensee en eindigt aan de Königssee, spreekt voor zich. Je komt echter nog langs een aantal andere mooie meren, waarvan de meeste in de Beierse Vooralpen liggen. De Walchensee, de Tegernsee en de Schliersee liggen relatief dicht bij elkaar en nodigen uit tot een korte pauze tijdens het wandelen.

Wandelen over de Maximiliansweg? Doen!

Wie gek is op de bergen, graag wandelt, maar niet iedere dag in een berghut wil slapen is de Maximiliansweg de perfecte manier om kennis te maken met langeafstandroutes. De veelzijdigheid van de Beierse Alpen, vol met prachtige natuur, kastelen en vergezichten, doet de rest. Daarnaast kun je de route ook gemakkelijk opdelen in kleinere stukken. Handig als je niet 22 dagen de tijd hebt. Voor welke variant je ook kiest, spijt zul je niet krijgen van het lopen van deze prachtige langeafstandroute.

Tien dagen over de Karnische Höhenweg

Deze tiendaagse huttentocht is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Karnische Alpen.