Een prachtige wandeling naar de top van de Schinder

In de buurt van de Tegernsee zijn talloze mooie wandelingen te vinden. Slechts weinigen kennen de Schinder, een bergtop op de grens met Oostenrijk. Om precies te zijn bestaat de Schinder zelfs uit twee bergtoppen, de Oostenrijkse (1.808 m) en de Beierse (1.796 m). Hoewel beide toppen zeer de moeite waard zijn, is de wandeling naar de Oostenrijkse Schinder het mooiste. Om hier te komen rij je het verlaten Valepp dal in, waar een prachtige route op je wacht. Het uitzicht op de top is vanzelfsprekend prachtig, de afdaling via het ruige Schinderkar listig.

De Trausnitzalm kom je tegen tijdens je wandeling naar de Schinder. Het is een prachtige plek met mooi uitzicht over de Beierse Vooralpen.

Een wandeling naar de Schinder, verscholen in de Beierse Vooralpen

Wie een wandeling naar de Schinder overweegt, duikt diep de Beierse Vooralpen in. Ten zuiden van de Tegernsee, net voor de grens met Oostenrijk, ligt een kleine parkeerplaats die het startpunt van de route vormt. Het Valepp dal, zoals dit dal heet, ligt tussen de Tegernsee en de Spitzingsee in. Beide meren worden omringd door mooie bergen. Zo vind je rond de Tegernsee de Wallberg en de Hirschberg, terwijl je bij de Spitzingsee de Brecherspitze kunt beklimmen.

De route naar de Oostenrijkse Schinder is vooral mooi door het verlaten karakter van de route. Het gebied is namelijk erg onherbergzaam, waardoor je het idee hebt in een niemandsland te lopen. De afdaling via het Schinderkar zorgt daarnaast voor de nodige afwisseling. Deze afdaling, die alleen voor geoefende bergwandelaars aan te raden is, voert je over moeilijk en uitdagend pad weer terug naar het startpunt van de route.

• Mooie wandeling (T3) naar de top van de Oostenrijkse Schinder (1.808 m).
• De afdaling door het Schinderkar staat bekend als lastig. Wie niet voldoende bergervaring heeft, daalt liever weer af via de Trausnitzalm.
• Parkeren van de auto op de wandelparkeerplaats in Valepp.

Via de Trausnitzalm naar de top

Door de dichte bossen begin je de wandeling over smal pad naar de Oostenrijkse Schinder. Het eerste gedeelte van de route loopt voor een groot deel over Oostenrijks grondgebied. Het uitzicht is op het eerste gedeelte van de wandeling nog beperkt, maar het bos waar je doorheen loopt is prachtig. Bij de Trausnitzalm, waar je in de zomermaanden een verfrissing kunt kopen, wordt het uitzicht weidser.

Na de Trausnitzalm wordt het pad steiler. Het laatste gedeelte van de klim is aangebroken. je gaat nog ruim 300 meter omhoog. De boomgrens ben je inmiddels gepasseerd en langzaam worden heel wat bergtoppen zichtbaar. Op heldere dagen kun je vanaf de top van de Schinder onder andere de Grossglockner en Grossvenediger zien liggen.

Prachtig uitzicht op de top van de Schinder.

Afdalen via het listige Schinderkar

Na het bereiken van de top wacht een lastige, maar wel hele mooie afdaling via het Schinderkar. Deze afdaling is om een paar redenen listig. Het eerste gedeelte van de afdaling is voorzien van een aantal staalkabels, die je helpen om de meeste steile stukken goed door te komen. Vervolgens wacht een steil en kort stuk door een rotsspleet. Dit is het begin van de afdaling door het Schinderkar. Daarna is het pad vooral steil. Door het losse gruis is het daarnaast lastig om grip te vinden.

De geoefende bergwandelaar begint van een dergelijke afdaling direct te likkebaarden. Ben je echter iets minder ervaren, en heb je vooral zin in een gemoedelijke wandeling, daal dan via de oostflank van de Schinder af via de Trausnitzalm.

Een wandeling naar de Schinder is de moeite waard

Wie van afwisseling houdt, zit met een wandeling naar de top van de Schinder meer dan goed. De ligging van deze bergtop is in meerdere opzichten ideaal. Zo kom je verschillende landschappen tegen die elk zijn charme hebben. De afdaling via het Schinderkar vormt de kers op de taart. Hij is pittig en uitdagend, maar meer dan goed te doen als je voldoende bergervaring hebt. En is die ervaring toevallig niet voorhanden? Weet dat ook dan het beklimmen van de Schinder meer dan de moeite waard is.

Wandelen naar de Hirschberg

Een prachtige wandeling in de buurt van de Schinder met zicht op de Tegernsee.