De Grossglockner beklimmen: een waar spektakel

Het beklimmen van de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner (3.798 m), is al sinds jaar en dag een geliefd doel van vele alpinisten. Wie de top van de Grossglockner bereikt, ziet namelijk hoe heel Oostenrijk zich aan zijn of haar voeten uitstrekt. Bij helder weer reikt het zicht gemakkelijk tot Italië en Duitsland, en kun je beroemde bergen zoals de Watzmann goed zien liggen. Ook de beklimming zelf, die twee dagen in beslag neemt, is meer dan de moeite waard. Onderweg zul je een aantal lastige passages moeten overwinnen en wandel je langs de mooiste plekken van de Hohe Tauern. Hoe je de Grossglockner precies beklimt ervaar je in dit artikel.

De Grossglockner beklimmen, een belevenis

De Grossglockner spreekt al sinds jaar en dag tot de verbeelding: al in 1800 werd de Grossglockner voor het eerst beklommen. Inmiddels wagen jaarlijks duizenden mensen de beklimming van de hoogste berg van Oostenrijk, die niet zonder gevaar is. er zijn namelijk meerdere manieren om de Grossglockner te beklimmen, maar voor alle varianten is ervaring in hoogalpiene terrein absoluut noodzakelijk. Bij het beklimmen van de Grossglockner wissel je namelijk gletsjerpassages af met gezekerde klimmen. Ook zijn er enkele ongezekerde passages te vinden waarvoor klimervaring in de eerste en tweede graad een vereiste is. Heb je deze ervaring niet, zorg er dan minimaal voor dat je met een ervaren berggids op pad gaat.

In dit artikel beschrijven we de meest gangbare route om de Grossglockner te beklimmen, die via de Stüdlhütte en de Erzherzog-Johann-Hütte loopt. Normaal gesproken doe je twee dagen over de route: de meeste klimmers overnachten in de Erzherzog-Johann-Hütte, beklimmen vervolgens de Grossglockner en dalen daarna weer af naar het startpunt van de route. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een extra overnachting in de Stüdlhütte in te plannen. Hiermee heb je iets meer tijd voor de moeilijkere passages die de dag erop volgen.

Route en kaart

Klimmen naar de Erzherzog-Johann-Hütte op 3.451 meter

Het beklimmen van de Grossglockner begint met een afwisselende etappe naar de hoogst gelegen berghut van Oostenrijk. De Erzherzog-Johann-Hütte ligt namelijk op ruim 3.400 meter en vormt de ideale uitvalsbasis voor het laatste gedeelte van de klim naar de top. Om bij deze berghut te geraken zul je echter eerst een stuk moeten lopen en klimmen. Tot aan de Stüdlhütte, die op 2.800 meter ligt, wandel je voornamelijk over smalle en goed begaanbare bergpaden (T2). Dit is dan ook een gedeelte waar je nog in alle rust kunt genieten van de groene landschappen van de Hohe Tauern.

Na het passeren van de Stüdlhütte volgt nog een vlak en goed begaanbaar gedeelte, voordat het pad steil omhoog gaat richting de Ködnitzgletsjer. Dit is het eerste moeilijke gedeelte van de route waar je gezekerd over de gletsjer loopt. Na het oversteken van de gletsjer volgt nog een steile en gezekerde klim naar de Erzherzog-Johann-Hütte. Het eerste gedeelte van de beklimming is nu gedaan, de Grossglockner ligt inmiddels binnen reikwijdte.

Het beklimmen van de Grossglockner vanaf de Erzherzog-Johann-Hütte

In alle vroegte gaat het beklimmen van de Grossglockner verder. Hoe vroeger je namelijk begint aan de beklimming, des te beter zijn de sneeuwcondities. Hoe later je op de dag gaat, hoe moeilijker het wordt. Vanaf de berghut vervolg je de route richting de zuidoostelijke kam van de Kleinglockner (3.770 m). Het eerste gedeelte loop je hier voornamelijk over sneeuw en ijs. Na een wat vlakker eerste gedeelte wordt de weg geleidelijk steiler.

Het venijn zit hem in de staart bij het beklimmen van de Grossglockner. Net onder de top volgen namelijk een paar moeilijke passages die zeker niet zonder gevaar zijn. Allereerst volgt een steile en doorgaans pittige klim richting de Kleinglockner. Na het bereiken van deze top volgt het laatste gedeelte van de klim naar de top van de Grossglockner. Eerst daal je af richting de Glocknerscharte, volgens velen het moeilijkste gedeelte van de beklimming van de Grossglockner. Dit gedeelte is smal en vaak ijzig, maar wel gezekerd. Hoogtevrees zul je hier in ieder geval moeten thuislaten. Na het passeren van de Glocknerscharte is het moeilijkste gedeelte van de beklimming achter de rug. Er volgt nu nog een laatste korte klim voordat je de het hoogste punt van Oostenrijk bereikt.

De wereld aan je voeten op de top van de Grossglockner

Na het nodige klim- en klauterwerk en het testen van je zenuwen kan het echte genieten beginnen. Het beklimmen van de Grossglockner is volbracht en nu wacht er een magnifiek uitzicht op je. Een groot aantal van de bekendste bergtoppen van Oostenrijk zijn te zien, waaronder de nabijgelegen Grossvenediger. Daarnaast heb je vanaf de top een mooi uitzicht over de Pasterzegletsjer, de grootste in zijn soort van Oostenrijk.

Na het genieten volgt de onvermijdelijke weg terug. Over het algemeen loop je in één keer terug naar het startpunt van de route, over dezelfde weg. Vaak is de afdaling lastiger dan de beklimming, omdat vermoeidheid vaak een rol gaat spelen. Blijf dus vooral geconcentreerd en neem je tijd voor de afdaling, zodat je na een mooi avontuur weer veilig aankomt.

Het beklimmen van de Grossglockner is absoluut de moeite waard

Het beklimmen van de Grossglockner is zeker niet voor iedereen weggelegd. Wie voldoende ervaring heeft, of zich laat begeleiden door een ervaren berggids, kan zich opmaken voor het avontuur van zijn leven. Het slapen op grote hoogte, de lastige maar ook mooie passages en de geweldige uitzichten maken het beklimmen van de Grossglockner zonder twijfel tot een onvergetelijk avontuur.

Veelgestelde vragen over het beklimmen van de Grossglockner

Wil je de Grossglockner graag beklimmen? Deze veelgestelde helpen je verder bij het plannen van je route.

Wat is de beste jaargetijde om de Grossglockner te beklimmen?

De Grossglockner kun je het vanaf half juni tot en met half oktober beklimmen. Hoe vroeger je gaat in de zomer, des te beter is de kwaliteit van het ijs. Hetzelfde geldt voor september en oktober. In de warme maand augustus is de kwaliteit van het ijs beduidend slechter en is de kans op steenslag hoger.

Waar kun je een gids boeken voor het beklimmen van de Grossglockner?

Er zijn verschillende organisaties waar je een berggids kunt boeken voor het beklimmen van de Grosslgockner. Mijn tip: boek een lokale berggids, die het gebergte en de regio doorgaans het beste kennen.

Hoe bereik je het startpunt van de route het beste?

Het startpunt van de route bevindt zich in de buurt van Kals am Grossglockner. Deze plaats is alleen met de auto te bereiken, het snelste vanaf Kufstein via Mittersill en Matrei in Osttirol.

Waar kan je de berghutten reserveren voor het beklimmen van de Grossglockner?

Reserveren van een slaapplek kan heel gemakkelijk via de website van de Stüdlthütte en de Erzherzog-Johann-Hütte.

De Zugspitze beklimmen

Beklim de hoogste berg van Duitsland via het Höllental, een prachtige en spectaculaire ervaring.