Wandelen door het Oytal en Dietersbachtal bij Oberstdorf

In de Allgäu barst het van de mooie wandelingen. Dat is ook niet zo vreemd met zoveel mooie plekken in een niet eens zo hele grote regio. Op sommige van deze plekken kan het erg druk zijn. Toch zijn er ook nog stillere plekken te vinden in de Allgäuer Alpen, die simpelweg niet zo goed te bereiken zijn. Het Oytal en Dietersbachtal zijn daarvan goede voorbeelden. Deze dalen zijn wat minder bekend, maar dat betekent niet dat er niets te doen is. Wandelen door het Oytal en het Dietersbachtal is dus altijd een goed idee. Je kunt beide dalen verbinden door een grote ronde te lopen. Wil je liever een kortere route lopen, kies dan voor één van beide dalen. Welke variant je ook kiest, genieten zul je op deze prachtige plek sowieso.

Wandelen door het Dietersbachtal en Oytal bij Oberstdorf

Het Dietersbachtal en Oytal liggen iets ten zuiden van de bekende plaats Oberstdorf. Het Oytal is voornamelijk bekend dankzij de machtige Stuibenfall, die zich verschuilt in de bossen van het dal. Daarnaast vind je in dit dal verschillende gelegenheden om te pauzeren. Het Oytalhaus en de Käseralpe bieden wandelaars in de zomermaanden een plek om tot rust te komen.

Het Dietersbachtal bereik je vanaf het Oytal door over de Älpele Sattel te wandelen. Dit is wat mij betreft ook meteen het mooiste gedeelte van de wandelroute, omdat het uitzicht vanaf deze bergpas magnifiek is. Zo kijk je onder andere op de Grosser Wilder (2.379 m) en de Schneck (2.268 m).

Het is dus zeker de moeite waard om in zijn geheel door het Oytal en het Dietersbachtal te wandelen, maar met ruim 18 kilometer heb je voor deze wandeling wel een goede conditie nodig. Een mooi alternatief is de route door het Dietersbachtal en de klim naar de Älpele Sattel. Deze variant is ongeveer 12 kilometer lang, maar biedt je net als bij de lange variant een mooi uitzicht over de Allgäuer Alpen. Natuurlijk kun je ook in het geheel door het Oytal lopen, maar vanaf Oberstdorf is deze variant waarschijnlijk net te lang.

Wandelen door het Oytal, op zoek naar de Stuibenfall

De wandeling start in Oberstdorf. Het eerste gedeelte van de route zul je door het Oytal wandelen. Over breed pad en door het bos win je langzaam maar zeker aan hoogte. Het Oytal is een zeer idyllisch dal, waar je afwisselend door het bos en door de alpenweides loopt. Tot het Oytalhaus kan het druk zijn op de route. Pas daarna, als je richting de Stuibenfall en de Käseralpe wandelt, wordt het rustiger. Hier is het Oytal vanzelfsprekend op zijn mooist.

Via de Älpele Sattel en het Dietersbachtal wandelen naar het eindpunt van de route

Na het bezichtigen van de Stuibenfall en een welverdiende pauze op de Käseralm gaat de route verder. Wandelen doe je nu op smal pad van het Oytal naar het Dietersbachtal. Dit is misschien wel het mooiste gedeelte van de route. Het pad is steil, maar goed begaanbaar, terwijl je kunt genieten van een prachtig uitzicht over het Oytal.

Daarna daal je af naar het Dietersbachtal en de gelijknamige Dietersbachalpe. Hier kun je nog een laatste keer genieten van een welverdiende pauze temidden van een heerlijk omgeving. Vervolgens wandel je over breed pad naar beneden, via het pittoreske Gerstruben. Eenmaal aangekomen in het Trettachtal kun je met de bus weer terug naar het beginpunt van de route in Oberstdorf.

Het Dietersbachtal en het Oytal zijn twee prachtige dalen

Aan mooie plekken geen gebrek in de Allgäuer Alpen, en het Dietersbachtal en Oytal horen zeker bij de mooie plekjesdeze regio. Door beide dalen middels een lange, maar mooi wandeling te verbinden kun je in alle rust genieten van de Allgäuer Alpen. Vergeet vooral niet om tussendoor voldoende pauze in te lassen, wat op de vele almen die je tijdens de wandeling tegenkomt natuurlijk geen straf is.

Op zoek naar het Prinz-Luitpold-Haus

Een prachtige wandeling naar de één van de mooiste berghutten van de Allgäu.

Veelgestelde vragen over de Dietersbachalpe en de Käseralpe

Lijkt het jou wel wat om door het Oytal en Dietersbachtal te wandelen? Deze veelgestelde vragen helpen je verder bij het plannen van jouw wandeling.

Wanneer zijn de Dietersbachalpe en de Käseralpe geopend?

Beide Almen openen begin mei hun deuren en zijn tot half september geopend. De precieze openings- en sluitingstijden hangen af van de weersomstandigheden.

Kun je in de Dietersbachalpe en de Käseralpe pinnen?

Nee, dat kan helaas niet. Neem contant geld mee.

Kun je de Dietersbachalpe en de Käseralpe ook met de fiets bereiken?

Ja dat kan. Naar beide almen loopt een brede weg die prima geschikt is voor de mountainbike.

Meer mooie wandelingen in de Allgäu

Ben je op zoek naar nog meer wandelinspiratie in de Allgäu? Neem dan ook eens een kijkje op de volgende pagina’s: