Wandelen naar de Rappenseehütte en de Rappensee

In de Allgäuer Alpen barst het van de mooie plekken. Je kunt ze één voor één bezoeken, of met elkaar verbinden middels een meerdaagse huttentocht. Welke variant je ook kiest, bij mooi weer word je in deze regio zeker niet teleurgesteld. Wie wil gaan wandelen in dit gebied, doet er dan ook zeker goed aan om een bezoekje te brengen aan de Rappenseehütte (2.091 m) en de Rappensee. Omsloten door de groene bergen die zo kenmerkend zijn voor dit gebied, zorgen een prachtige berghut en een idyllisch bergmeer voor het haast perfecte plaatje.

Wandelen naar de Rappenseehütte en de Rappensee

Wie gaat wandelen naar de Rappenseehütte en de Rappensee, bevindt zich in het hart van de Allgäuer Hochalpen. Dit is een beschermd gebied waar bijzondere flora en fauna uitermate goed gedijen. De Rappenseehütte dient al sinds jaar en dag als uitgangsbasis voor spectaculaire wandelingen door de Allgäuer Hochalpen. Het is ook meteen de grootste berghut van heel Duitsland: als de hut vol is kunnen hier maar liefst 272 mensen slapen. Veel wandelaars overnachten hier om de volgende dag de uitdagende en spectaculaire Heilbronner Höhenweg te lopen. Deze route begint op ongeveer een uur wandelen van de berghut.

De Rappensee ligt op slechts enkele minuten wandelen van de Rappenseehütte en is een geliefde plek voor dagjesmensen. Vanaf het meer heb je een prachtig uitzicht over een deel van de Allgäuer Alpen, terwijl je omringd bent door een aantal van de hoogste bergtoppen van de Allgäu, waaronder de bijna 2.500 meter hoge Rappenseekopf.

Wandelen naar de Rappensee en Rappenseehütte via de Petersalpe

Om bij de Rappenseehütte en de Rappensee te komen zul je niet alleen moeten wandelen. Het eerste gedeelte vanaf Oberstdorf leg je namelijk af met de bus. Dit is de enige manier om van deze route een dagwandeling te maken, hoewel je heen en terug nog steeds 17 kilometer nodig hebt. Wil je dit niet, overweeg dan zeker om een nachtje in de Rappenseehütte te overnachten. Zo kun je de wandeling mooi in tweeën delen.

De wandelroute start bij Alpe Elsbach. Na een overwegend vlak begin door het Stillachtal wordt de route langzaam steiler. Dat moet ook wel, want je zult naar de Rappensee en de Rappenseehütte ruim 1.000 meter moeten stijgen. Onderweg kom je gelukkig langs een aantal almen en hutten, die in de zomermaanden geopend zijn. Een welverdiende pauze bij de Enzianhütte, die op de route ligt, is dan ook zeker aan te raden.

Genieten van een welverdiende pauze bij de Rappensee

Na ongeveer 3,5 tot 4 uur wandelen bereik je de Rappensee en de Rappenseehütte. Het is werkelijk waar een prachtige plek in het hart van de Allgäuer Alpen. Bij mooi weer kun je neerzakken op het terras, of je kunt ervoor kiezen om een tijdje te genieten van de wonderschone Rappensee.

Door de lengte van de wandelroute keer je over dezelfde weg terug naar de bushalte. Er is echter ook de mogelijkheid om een kleine omweg te maken via de Eselweg. Doe dit echter alleen als je nog voldoende energie hebt, of als je besluit een nachtje in de Rappenseehütte te blijven slapen.

Wandelen in de Allgäu is altijd de moeite waard

Ik ben persoonlijk een grote fan van de Allgäu en kom er met regelmaat. Als je in deze regio bent, dan is het zeer de moeite waard om naar de Rappensee en de Rappenseehütte te wandelen. Niet alleen de route ernaartoe is mooi, ook de plek zelf is van grote schoonheid.

De Heilbronner Höhenweg

Direct bij de Rappensee begint de Heilbronner Höhenweg, de spectaculairste bergtour in de Allgäu.

Veelgestelde vragen over de Rappenseehütte

Lijkt het jou wel wat om naar de Rappensee en de Rappenseehütte te wandelen? Deze veelgestelde vragen helpen je verder bij het plannen van jouw wandeling.

Wanneer is de Rappenseehütte geopend?

Deze berghut opent begin juni haar deuren en is tot begin oktober open. De exacte openings- en sluitingstijden zijn weersafhankelijk en verschillen van jaar tot jaar.

Kun je in de Rappenseehütte pinnen?

Ja, in de Rappenseehütte kun je pinnen

Waar kan ik een slaapplek voor de Rappenseehütte reserveren?

Een slaapplek kun je gemakkelijk op de website van hütten-holiday reserveren.

Meer mooie wandelingen in de Allgäu

Ben je op zoek naar nog meer wandelinspiratie in de Allgäu? Neem dan ook eens een kijkje op de volgende pagina’s: