De Heilbronner Höhenweg, de mooiste route in de Allgäu

De Allgäuer Hochalpen behoren tot de mooiste plekken van de Duitse deelstaat Beieren. Diep verscholen in de bergen waan je je in dit gedeelte van Duitsland soms helemaal alleen. In dit gebied vind je talloze wandelingen. Veel van deze hikes zijn gemoedelijk en vereisen geen bijzondere vaardigheden. De Heilbronner Höhenweg is echter van een ander kaliber. Voor deze tocht, die over de hoogste toppen van de Allgäu loopt, heb je namelijk alpine ervaring nodig. En omdat deze höhenweg op een vrij desolate plek ligt, zul je voor deze tocht meerdere dagen moeten uittrekken. Heb je die tijd en ook de ervaring? Ga deze tocht dan vooral doen en verbaas je over de grote schoonheid van dit gebied.

Over het dak van de Allgäu

In het meest zuidelijke gebied van Duitsland liggen de Allgäuer Hochalpen. Dit beschermde gebied behoort tot één van de stilste plekken van de Alpen en is een walhalla voor wandelaars die op zoek zijn naar rust en stilte. Naast liefhebbers van de natuur trekken de Allgäuer Hochalpen ook een veelvoud aan alpinisten aan. De hoogste toppen van de Allgäu zijn namelijk niet altijd even makkelijk te beklimmen, en zorgen zo voor voldoende uitdaging.

Wie de Heilbronner Höhenweg loopt, komt langs een aantal van die beroemde toppen en loopt zelf ook over de hoogste toppen van het gebied. Tel daarbij het oversteken van de laatste gletsjer in de Allgäu op, en je avontuur is compleet. Dat deze tocht alleen voor ervaren bergwandelaars is, spreekt voor zich. Een groot aantal gedeeltes is gezekerd met staalkabels. Een helm is op deze toch geen overbodige luxe en ook een klettersteigset kan goed van pas komen. Mocht dit allemaal voorhanden zijn, dan kan je avontuur beginnen.

• Een prachtige tocht over de hoogste toppen van de Allgäu waarover alpine ervaring noodzakelijk is
• De Heilbronner Höhenweg start bij de Kemptner Hütte en eindigt bij de Rappenseehütte
• Inclusief de routes naar beide hutten zul je voor de gehele tour drie dagen moeten uittrekken
• De Heilbronner Höhenweg kun je eventueel in twee etappes lopen, door op ongeveer de helft van de route af te dalen naar het Waltenbergerhaus

De Heilbronner Höhenweg kan beginnen

De Heilbronner Höhenweg ligt wat verder van de bewoonde wereld af, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om de route in één dag af te leggen. Een overnachting in één van de berghutten in het gebied is daarom raadzaam. Wij starten ons avontuur bij de Kemptner Hütte en lopen via de Heilbronner Höhenweg naar de Rappenseehütte. Natuurlijk is de route ook andersom te lopen, en er is zelfs nog een mogelijkheid om de Höhenweg in twee etappes op te delen. Op ongeveer de helft van de route kun je namelijk nog snel afdalen naar het Waltenbergerhaus.

Vanaf de Kemptner Hütte lopen we bergop naar het Mädelejoch, een bekend punt in de Allgäuer Hochalpen. Dit punt vormt namelijk de grens tussen Oostenrijk en Duitsland en ligt daarnaast op de wereldberoemde E5, de langeafstandswandeling van Oberstdorf naar Meran. Wie de Heilbronner Höhenweg loopt, laat dit punt letterlijk links liggen en vervolgt zijn route richting het westen.

De beklimming van de Bockkarkopf, het hoogste punt van de Heilbronner Höhenweg

Wie de Heilbronner Höhenweg vanaf de Kemptner Hütte loopt, heeft het geluk dat het pad tot de schwarzmilzferner nog goed begaanbaar is. De staalkabels blijven op dit gedeelte van de route nog achterwege. Het uitzicht daarentegen is al fantastisch te noemen, met prachtig zicht op de Mädelegabel en de Trettachspitze.

Het oversteken van de gletsjer vormt het startschot van het moeilijkere deel van de Höhenweg. Het oversteken van de gletsjer is spectaculair, maar niet te onderschatten. Wie in het begin van de zomer de gletsjer oversteekt, moet er rekening mee houden driekwartier door de sneeuw te lopen.

Beklimming van de Bockkarkopf, met ruim 2.600 meter is dit het hoogste punt van de Heilbronner Höhenweg.

De gletsjer vormt de opmaat voor de beklimming van de Bockkarkopf. Met ruim 2.600 meter is dit het hoogste punt van de Heilbronner Höhenweg. Vanaf de top overzie je niet alleen de complete Heilbronner Höhenweg, je hebt ook nog eens prachtig zicht op de Hohes Licht en de bergtoppen van de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol. De beklimming van de Bockkarkopf geeft daarnaast een goed voorproefje van het verdere verloop van de Heilbronner Höhenweg. De klim is steil en voor het grootste gedeelte van staalkabels voorzien.

De Heilbronner Höhenweg biedt doorgaans spectaculaire uitzichten over de hoogste toppen van de Allgäu.

Op weg naar de Steinschartenkopf

De Bockkarkopf vormt het dak van de Heilbronner Höhenweg. Vanaf hier wordt het duidelijk hoe de rest van de weg verloopt. Het gaat eerst via ruw en rotsachtig terrein naar beneden. We dalen af naar ongeveer 2.400 meter en klimmen vanaf daar naar de top van de Wilder Mann, op ruim 2.500 meter.

Dit gedeelte van de Heilbronner Höhenweg vraagt om opperste concentratie. Wie van klimmen houdt, is hier echter op de juiste plaats. Saai wordt het nooit op dit gedeelte van de route, en het uitzicht rondom blijft fantastisch. Na het passeren van de Wilder Mann zetten we koers richting de Steinschartenkopf. Opnieuw een bergtop die we meepakken. De Steinschartenkopf is vooral bekend vanwege de brug en de ladder die je over moet om de top te bereiken. Het maakt de route nog spectaculairder dan hij al was.

De Steinschartenkopf, met de beroemde brug, vormt het begin- of eindpunt van de Heilbronner Höhenweg.

Afdalen naar de Rappenseehütte

Volgens velen vormen de ladder en de brug het begin- of eindpunt van de Heilbronner Höhenweg, afhankelijk van de richting die je loopt. Dit is echter ten dele waar. De afdaling naar de Rappenseehütte is tot de afsplitsing naar de top van Hohes Licht nog lastig, en hoort nog officieel bij de Höhenweg. Ook daarna zijn er nog enkele moeilijke passages te overwinnen. Uiteindelijk wordt het pad snel minder steil en technisch. Fijn om de opperste concentratie even te kunnen laten varen. Als de Rappenseehütte in zicht is, is de tocht voorbij. De Heilbronner Höhenweg is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de Allgäuer Hochalpen. Heb je klimervaring en ben je nog op zoek naar een uitdagende route? Overweeg dan zeker om een keer af te reizen naar het uiterste zuiden van Duitsland.

Meer over de Allgäu

De Allgäuer Hochalpen te voet verkennen is altijd een goed idee. Deze vijfdaagse huttentocht brengt je naar de mooiste plekken in dit gebied en is de ideale manier om veel tijd in het gebied door te brengen.