De Hohe Peissenberg met de racefiets bedwingen

Wat is er fijner dan in het weekend bij zonnig weer in alle vroegte op de racefiets te stappen? Voor wielerfanaten is een rondje de kuiten aanspannen in het weekend een verplichting die je niet kunt laten schieten. In de Duitse deelstaat Beieren zijn er opties genoeg voor de ervaren wielrenner. Degenen die graag hoogtemeters sparen, komen vooral in het zuiden goed tot hun recht. Hier vind je namelijk de eerste bergpassen en mooie klimmetjes. Ook in de vooralpen zijn er genoeg uitdagingen te vinden. De Hohe Peissenberg is zo’n uitdaging. Deze heuvel, die je met bijna 1.000 meter bijna een berg mag noemen, is de ideale trainingsberg voor de doorgewinterde wielrenner. Hoe je het snelst tegen deze toch wel pittige heuvel opfietst, lees je hier.

De hoher Peissenberg

De Hohe Peissenberg ligt in het zuiden van Beieren, niet ver van de alpenrand en op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de Ammersee. Het is naast een geliefde plek voor wielrenners ook een berg met een prachtig uitzicht. Zo vind je hier niet alleen veel wielrenners, maar ook dagjesmensen die genieten van een prachtig panorama.

De Hohe Peissenberg beklimmen kan op verschillende manieren. Zo kun je hem van zowel de zuidflank als de noordflank beklimmen. De meeste renners kiezen voor de zuidelijke variant. Hier zijn er wederom twee opties. Je kunt ervoor kiezen om via de doorgaande weg (de Bergstrasse) naar de top te klimmen, wat als voordeel heeft dat je iets geleidelijker en regelmatiger kunt klimmen. Kies je liever voor een autovrije variant, dan is de onderstaande route een echte aanrader. Deze route loopt via een smalle maar goed begaanbare weg naar de top van de Peißenberg.

Starten in Herrsching aan de Ammersee

De start van deze wielrentocht begint in het pittoreske Herrsching, direct gelegen aan de prachtige Ammersee. Hoewel de beklimming van de Hohe Peissenberg bij het fietsen van deze route het hoofddoel is, is de weg ernaartoe minstens zo mooi.

Zo loopt het eerste stuk van de route direct langs de oostoever van de Ammersee. Aan de oevers van het meer kun je de kuiten langzaam opwarmen. De Hohe Peissenberg is vanaf het begin af aan al goed te zien. Met bijna 1.000 meter hoogte is dit dan ook één van de hoogste heuvels in de vooralpen. Nadat je de Ammersee achter je laat, zet je koers naar het prachtige Weilheim in Oberbayern, met de machtige alpenketen als vaste begeleider op de achtergrond.

Vanaf de Ammersee heb je een prachtig zicht op de alpenketen, en op de Hohe Peissenberg, één van de hoogste heuvels in de vooralpen.

Via het prachtige Weilheim naar de Hohe Peissenberg

Dat je niet in één keer met volle snelheid op de Hohe Peissenberg af moet stuiven, is misschien niet voor iedere wielrenner meteen duidelijk. Het gemiddelde is namelijk niet altijd belangrijk, zeker als je je bedenkt dat je tijdens het fietsen langs tal van prachtige plekken komt. Weilheim in Oberbayern is dan ook zeker een plek waar je even moet stoppen.

Het centrum van dit pittoreske plaatsje is namelijk een lust voor het oog. Het vroegere marktplein, de Weilheimer Marienplatz, oogt wel heel idyllisch en staat bol van de historie. Vanaf Weilheim is het al niet meer ver naar de eigenlijke bestemming. De route vervolg je nu richting het zuidwesten, op weg naar de scherprechter van de dag.

Weilheim in Oberbayern heeft een fantastisch mooi centrum. Op weg naar de Hohe Peissenberg is een stop in dit prachtige stadje bijna een verplichting.

Klimmen naar de Hohe Peissenberg

Hoewel de Hohe Peissenberg er van veraf misschien niet zo heel imposant uitziet, is de klim naar de kapel boven op de top niet te onderschatten. Ruim 300 hoogtemeters zul je namelijk moeten overbruggen vanaf de start van de klim in het lagergelegen Peissenberg.

De klim via St. Georg is listig, vooral omdat de steilste stukken van tien procent kort, maar wel intensief zijn. Na geruime tijd draai je de Bergstrasse op en begint het laatste rechte gedeelte naar de top. Op de top van de Hohe Peißenberg staat naast een prachtige kerk ook een restaurant. De ideale plek om na een pittige klim even neer te zakken.

De kerk op de top van de Hohe Peissenberg is prachtig.

Via de Zellsee en Raisting terug naar Herrsching

Waar je op de heenweg meerdere grote plaatsen aandoet, daar fiets je op de terugweg grotendeels door de uitgestrekte en verlaten heuvels van de Beierse vooralpen. Een prachtige rit wacht hier op je, door kleine dorpjes en mooie natuurgebieden. Beieren per racefiets verkennen is dus zo gek nog niet. Wie niet alleen oog heeft voor de gemiddeldes, maar tussendoor ook nog wat wil zien, moet toch echt een keer het zuiden van Beieren verkennen.

Lees ook

abonneer je op de Lecko mio Nieuwsbrief

Ontvang regelmatig nieuws over leuke wandelingen, via ferrata’s of huttentochten in je inbox.